Prethodni članak
Sljedeći članak

[AKO NISTE OPRALI AUTE, NI NEMOJTE] Stiže nam prašina iz Sahare i prljava kiša

Veliki pješčani oblak već je prošao kroz pola Europe, neće zaobići ni nas

  • Foto: ilustracija

    Foto: ilustracija


Velik pješčani oblak iz Sahare ovog će se vikenda 'spustiti' u zapadnu Europu i zapadne dijelove Mediterana.Već tijekom današnjeg dana saharska prašina stigla je do Portugala, Španjolske, Francuske, Velike Britanije, Italije i Njemačke, a kroz vikend će doći i u naše krajeve, piše Jutarnji list. Kako se najavljuje, pješčana saharska prašina prvo će u noći na nedjelju stići u južne krajeve Hrvatske, a u ostatku dana će se pješčani oblak proširiti i na veći dio zemlje. Saharski pijesak u Hrvatsku stiže u noći s ponedjeljka na utorak.

Prognostičarka RTL-a Dunja Mazzocco Drvar za indeks.hr je rekla kako pijeska već ima u zraku nad zapadnim Sredozemljem i Španjolskom, a sljedećih dana cijeli će sustav polako putovati na istok i zahvatiti i veliki dio naše zemlje. - Lagano taloženje pijeska na obali će se moći primijetiti već sutra, a znatno će ga više biti u ponedjeljak i pogotovo utorak, kad će padati prljava kiša. I to ne samo na moru, nego i u većem dijelu unutrašnjosti. Ako niste oprali automobile, i nemojte - rekla je. 

Inače, pješčana prašina iz Sahare više puta godišnje dolazi u europske zemlje, a uglavnom su nakon nje autopraone pune jer su limeni ljubimci neprepoznatljivi. 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook