Prethodni članak
Sljedeći članak

'Ako ne pomogne država, ŽUC i Općina naći će model da sami financiraju rekonstrukciju ceste kroz centar K. Toplica'

Mještani Krapinskih Toplica već godinama čekaju na rekonstrukciju ceste kroz samo središte mjesta. Odlučili smo provjeriti kada je u planu početak radova i gdje 'zapinje'


Županijska cesta kroz Krapinske Toplice već je dugo vremena jedan od gorućih problema na tom području. Često su nas i sami stanovnici kontaktirali s upitima znamo li išta o početku radova, a kada bi oni mogli započeti pitali smo načelnika Ernesta Svažića, ali i ravnatelja Županijske uprave za ceste Krapinsko – zagorske županije Željka Vincelja.

Iako ljudi nekad misle da je riječ o cesti o kojoj brine Općina, riječ je o županijskoj cesti. Mi smo u stalnom kontaktu i sa ŽUC – om i sa Županijom. Apelirali smo i prema Ministarstvu pomorstva, prometa i infrastrukture da nam se pomogne – istaknuo je Svažić dodajući da građevinska dozvola za rekonstrukciju postoji. Kaže, nada se da bi radovi mogli početi ove godine. – Volio bih i nastojat ćemo da se izvrši temeljita rekonstrukcija koja će biti kvalitetna, a ne da se poduzmu tzv. 'vatrogasne mjere' – naglasio je načelnik Krapinskih Toplica dodajući da je riječ o cesti koja je sam ulaz u mjesto i koja uistinu stvara loš prvi dojam.

A kada se bi mogla očekivati rekonstrukcija spomenute ceste pitali smo i ravnatelja Županijske uprave za ceste Krapinsko – zagorske županije, Željka Vincelja. On je naglasio kako je spomenuta cesta Pri vrhu prioriteta ŽUC – a. – Rekonstrukciju ćemo morati vršiti u dvije faze najmanje. Jedna će biti od Vrtnjakovca, odnosno, Beline do Konzuma, a druga od Konzuma do Čermaka. Vrijednost radova na prvoj fazi trebao bi biti 3,4 milijuna kuna, a druge oko 3 milijuna kuna – naglasio je Vincelj dodajući kako se nadaju da će uspjeti pronaći rješenje za sufinanciranje radova jer oni su vrlo skupi. Ističe, na toj dionici postoji i jedan odron za čiju bi sanaciju trebalo 650 tisuća kuna, a to bi željeli financirati iz novog fonda za sanaciju pri Hrvatskim vodama.

– Naime, od prosinca 2017. godine sanacija klizišta i odrona mogla bi se, prema promjeni zakona, sufinancirati iz vodnog doprinosa. Ministar Štormar rekao je kako bi za tu namjenu trebalo biti osigurano 50 milijuna kuna. No, natječaji još nisu otvoreni. Mi se nadamo da će uskoro biti i da će se moći prijavljivati i Županije jer na sličnom natječaju Ministarstva graditeljstva, za sanaciju klizišta, nisu se mogle prijavljivati Županije – rekao je ravnatelj ŽUC - a KZŽ dodajući kako je poslan upit i Ministarstvu pomorstva, prometa i infrastrukture s apelom ministru Olegu Butkoviću.

Kako objašnjava Vincelj, ministar ima mogućnost dodijeliti jedinicama lokalne samouprave tzv. interventna sredstva. – Mi se nadamo kako bi ta sredstva ove godine mogla pripasti upravo Krapinskim Toplicama i ako bi ona bila odobrena kroz mjesec do dva, objektivno je moguće da ove godine sklopimo ugovor, ali i da započnemo radove – rekao je Željko Vincelj. Ako propadnu sve opcije vezane uz pomoć Države, ravnatelj Županijske uprave za ceste KZŽ ističe kako su spremni i za taj, najcrnji scenarij. – Onda neće preostati ništa drugo nego da ŽUC i Općina Krapinske Toplice u nekom dogovorenom omjeru financiraju radove – zaključio je Vincelj.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook