Prethodni članak
Sljedeći članak

POSJET KUMROVCU: Zamjenik kineskog ministra poljoprivrede fasciniran Titom i zagorskim vinima

Kineska delegacija je posjetila Kumrovec proteklog vikenda

Nakon prisustva svečanom otvorenju 20. proljetnog međunarodnog sajma u Gudovcu i potpisivanja Akcijskog plana o suradnji na području poljoprivrede za 2017. - 2018. god. između Ministarstva poljoprivrede RH i Ministarstva poljoprivrede NR Kine, Qu Dongyu sa suradnicima, proteklog vikenda posjetio je Muzej "Staro selo" Kumrovec. Kako nam je rekao direktor Turističke zajednica područja Kumrovec, Desinić i Zagorska Sela, zamjenik kineskog ministra poljoprivrede u Starom selu zadržao se više od sat i pol, a najviše su ga zanimali detalji iz Titovog života. - Obišao je svaku kućicu, a zaintrigiralo ga je i to što je Zdenac radosti financiran iz sredstava kineske vlade. Isto ga je tako zanimalo kako ljudi žive u kumrovečkom kraju, što se sije i uzgaja, a posebno su ga fascinirali vinogradi. Pitao je koje sorte najviše uspijevaju i koliko se vina dnevno popije - rekao je Kladnički koji je i dočekao kinesku delegaciju, a stručna suradnica Muzeja "Staro selo" Kumrovec, Gabrijela Juričan je gostima približila Muzej "Staro selo" kao i Kumrovec u cjelini.

Inače, u sklopu trodnevnog posjeta Hrvatskoj, kinesko izaslanstvo je posjetilo nekoliko prehrambenih tvrtki te sudjelovalo na svečanom otvorenju 20. Proljetnog međunarodnog bjelovarskog sajma u Gudovcu. Između našeg Ministarstva poljoprivrede i Ministarstva poljoprivrede NR Kine potpisan je i Akcijski plan o suradnji na području poljoprivrede za 2017. - 2018. godinu, kojemu je cilj unaprjeđenje postojeće suradnje.


Akcijski plan podrazumijeva osnivanje Zajedničke hrvatsko - kineske radne skupine za poljoprivrednu suradnju, suradnju u istraživačkom radu na području biljnih genetskih resursa, oplemenjivanju ratarskih kultura, proizvodnji i doradi sjemena te ubrzanje i olakšavanje izvoznih procedura. S ciljem otvaranja kineskog tržišta za proizvode životinjskog podrijetla podrijetlom iz RH, a na zahtjev hrvatskih subjekata u poslovanju s hranom koji su iskazali interes za izvoz svojih proizvoda u Kinu, Ministarstvo poljoprivrede je pokrenulo pregovore o odobravanju izvoza kože preživača, proizvoda ribarstva (konzerve), mlijeka i proizvoda od mlijeka, te mesa i proizvoda od mesa.

Trenutno iz RH u Kinu nije moguće izvoziti mlijeko i mliječne proizvode, meso i proizvode od mesa (peradi, svinja). Hrvatska je ispunila upitnik kineskog nadležnog tijela i dostavila ga AQSIQ-a na očitovanje i čeka se povratna informaciju od kineske strane o procjeni upitnika i datumu dolaska kineske inspekcije u pregled zainteresiranih objekata.

Još članaka iz "Turizam"

Facebook

Zbog prometne nesreće na autocesti A3 Bregana-Lipovac pozivamo na oprez: -na 269+000 km između čvora BABINA GREDA i čvora ŽUPANJA u smjeru Bregane  Na autocesti A3 Bregana-Lipovac kod GP Bajakovo u smjeru Srbije vozi se u koloni d...

 
iz valute
u valutu

Tečajna lista služi isključivo u informativne svrhe i podliježe promjeni bez prethodne najave. Zagorje.com ne može jamčiti točnost tečajne liste koju koristi konverter. Prije provođenja stvarnih transakcija potrebno je provjeriti trenutni tečaj kod službene ustanove. Tečajna lista dohvaćena je prema online podacima Hrvatske narodne banke.

mojtv.hr - kompletan tv program