Prethodni članak
Sljedeći članak

Održan okrugli stol "Kriza i ravnopravnost"

Povodom obilježavanja Međunarodnog dana žena, uz potporu Povjerenstva za ravnopravnost spolova KZŽ i Socijaldemokratskog foruma žena KZŽ, FM SDP-a Tuhelj organizirao je 2. ožujka 2012. godine u Tuhlju okrugli stol na temu Kriza i ravnopravnost.

O povijesti borbe žena za ravnopravnost na radnim mjestima, uvjetima rada i plaćenosti (potplaćenosti), položaju žene na poslu danas te poziciji žene u zapošljavanju u uvjetima krize danas govorile su: Sonja Borovčak, zamjenica župana KZŽ, Tajana Broz, predsjednica Povjerenstva za ravnopravnost spolova KZŽ i Sandra Mičin, potpredsjednica SDFŽ KZŽ.

Sandra Mičin govorila je o dugoj povijesti borbi za ženska prava, kao što su borba za pravo glasa i zahtjevi protiv diskriminacije pri zapošljavanju te podsjetila kako je i danas, u 21. stoljeću  pitanje ravnopravnosti žena i muškaraca  još uvijek aktualno.

"Nezaposlenost je danas  u porastu, bez obzira na spol. Danas je u našoj županiji oko 8000 nezaposlenih od čega je 46% žena. Zabrinjavajuće je što su velikom broju obitelji oba roditelja nezaposlena pa je materijalna situacija obitelji vrlo loša. Zapošljavanje u uvjetima krize je vrlo teško. Pri traženju zaposlenja žene nailaze na probleme kod poslodavaca koji nerado zapošljavaju mlade (23% nezaposlenih žena je u dobi do 24 godine) i bez radnog iskustva. '' ,  ustvrdila  je zamjenica župana.

S time se složila i predsjednica Povjerenstva za ravnopravnost spolova KZŽ Tajana Broz istaknuvši kako poslodavci danas ne žele zaposliti žene u fertilnoj dobi ili one koje imaju malo dijete jer je logično da će povremeno izostati s posla zbog brige oko djece. ''Danas je nažalost odluka o broju djece u obitelji često povezana sa sektorom u kojem su zaposleni.'' , rekla je Broz.

U raspravi je istaknuto da se često hvale poslodavci, a njihov odnos prema radnicima je loš. Uvjeti rada postaju svakog dana sve teži - radno vrijeme duže, plaće niske, stanke za odmor tijekom dana i tjedna nedostatne.  U današnjem društvu za isti posao žene su manje plaćene, teže se profiliraju na bolje plaćena radna mjesta, izvrgnutije su mobingu te ih se teže zapošljava, a lakše otpušta, bez obzira na njihove talente, sposobnosti i stručnost.

Još članaka iz "Tuhelj"

Anketa

Koje zagorske toplice ćete posjećivati ovog ljeta?

 • Sutinske toplice
 • Sutinske toplice
  25,89%
 • Stubičke Toplice
 • Stubičke Toplice
  10,53%
 • Krapinske Toplice
 • Krapinske Toplice
  14,53%
 • Terme Jezerčica
 • Terme Jezerčica
  21,47%
 • Terme Tuhelj
 • Terme Tuhelj
  27,58%

Facebook

Zbog olujne bure samo za osobna vozila otvorene su autoceste: - A1 između čvorova Sveti Rok i Maslenica, - A6 Rijeka-Zagreb između čvorova Delnice i Kikovica - riječka obilaznica između čvorova Orehovica i Škurinje, - D54 Maslenica-Zaton Obrov...

 
iz valute
u valutu

Tečajna lista služi isključivo u informativne svrhe i podliježe promjeni bez prethodne najave. Zagorje.com ne može jamčiti točnost tečajne liste koju koristi konverter. Prije provođenja stvarnih transakcija potrebno je provjeriti trenutni tečaj kod službene ustanove. Tečajna lista dohvaćena je prema online podacima Hrvatske narodne banke.

mojtv.hr - kompletan tv program