Prethodni članak
Sljedeći članak

Zabok propustio pobijediti u Šibeniku

14. kolo Hrvatski telekom Premijer lige košarkaša Hrvatske


Zabočani su propustili veliku priliku da pobjede trećeplasiranu momčad lige, Šibenik, na njegovom parketu. Nakon uzbudljive završnice domaćin je slavio s tri koša viška (77:74) i tako je prekinuo sjajnu seriju Zaboka u gostima. Šteta, uz malo sreće i prisebnosti moglo je biti i drugačije.

Zabok je odlično otvorio s 0:6 nakon tri minute, zahvaljujući Kapusti, no Zabočani su napravili nekoliko brzopletih pogrešaka, pa se domaćin posložio i nakon trice Bašića u 7. minuti prvi puta došao u vodstvo (10:8). Zona Zaboka počelo je propuštati, pa je razigrani Bašić u 9. minuti zabio za najvećih +7 (17:10). Zabok se vratio serijom od 5:0, no novom tricom Bašića Šibenik je nakon prvih deset minuta imao pet koševa viška (20:15).

Druga četvrtina bila je odlična, osobito u napadačkom dijelu. Raspoloženi su bili Buljević i Šakotić, nakon čije trice u 13. minuti Zabok ponovno dolazi u vodstvo (24:26), no neumoljivi Bašić uzvraća na isti način (27:26). Ipak Zabok je na veliki odmor uspio prenijeti tri koša viška. Dvije je trice povezao kapetan Črnjević, odlično je u završnici odigrao Marić, a Šakotić je pogodio s poludistance za 41:44. Nakon poluvremena Bašić je na kontu imao već 11 koševa, Bundović 9, a trica Šibenika bila je 6/8 (75%). S druge strane po 8 koševa postigli su Marić, Šakotić i Buljević, a i Zabok je imao odličnu tricu 7/11 (63%).
Početak treće četvrtine ponovno je bio odličan za Zabok. Razigrani Marić doveo je Zabok do 8 koševa prednosti (41:49), već u 22. minuti. Zabok je u tri navrata imao po 8 koševa viška, ali nije znao prelomiti na dvoznamenkasto vodstvo, koje bi čini se dotuklo domaćina. Obrana Zaboka bila je vrlo dobra, ali stvaralačke pauze u napadu, vraćale su domaćina u život. U 27. minuti nakon trice Vučića na semaforu je stajalo 50:57, a onda je tricu pogodio Pandurić, razigrao se Vitali, pa je još jednu tricu stavio Milekvoić i 29. minuti stvari su se vratile na početak (59:59). Marić je ipak tricom Zaboku donio kakvo-takvo vodstvo pred zadnjih deset minuta (63:65).

Marić promašio tricu za pobjedu

Vitali je nastavio odličnom igrom i početkom zadnje četvrtine i s njegova dva uzastopna koša domaćin ponovno vodi (67:65). U posljednjih deset minuta igra se bazirala na obranama, obje momčadi teško su dolazile do koševa., a osobito Zabok koji je odigrao najlošiju napadačku četvrtinu i postigao samo 9 koševa. U 38. minuti Vitali je položio za 76:72, a potom je Vučić napravio tehničku pogrešku, nakon koje je Bašić stavio bacanja za 77:72. Minutu i pol prije kraja Vitali promašuje oba bacanja, ali s druge strane Buljević ne uspijeva pogoditi tricu, no loptu osvaja Jordano kojeg Šibenčani fauliraju, pa on s linije slobodnih bacanja 50 sekundi prije kraja utakmice, vraća nadu Zaboku (77:74). Nada je bila još življa nakon promašaja Pandurića, Zabok je imao cijeli napad, ali nije ga uspio kvalitetno organizirati, pa je Marić s istekom pucao tešku tricu i nije uspio pogoditi. Šteta.

S 18 koševa, 6 skokova i 5 asistencija Krešimir Radovčić bio je prvo ime Šibenika i cijele utakmice, Bašić je ubilježio 12, a Vitali i Pandurić po 11 koševa, s time da je Pandurić 5 puta uspješno asistirao i ukrao 3 lopte. Zabok je s 18 koševa i 4 asistencije predvodio Marić, dok je Vlaić uz 12 koševa i 4 puta uspješno skočio. Vrlo dobre role imali su Buljević i Šakotić s obzirom na prvi nastup, a svakako nije razočarao ni Jordano koji je 6 puta uspješno asistirao, ali je imao malih problema s prevođenjem u početku, no ukupni dojam nije loš.

Nakon utakmice u Šibeniku razgovarali smo s kapetanom Zaboka

Antonio Črnjević: “Bolji smo od Osiječana, ali to moramo dokazati na parketu“

Antonio Črnjević

Pomalo tužan je bio kapetan košarkaša Zaboka, Antonio Črnjević, nakon povratka iz Šibenika. Svjestan je da je propuštena velika prilika.

- Većinu utakmice igrali smo koš za koš, a kad smo u tri navrata imali osam koševa viška nismo uspjeli to prelomiti na dvoznamenkasto vodstvo. Domaćin se tricama vratio u život i na kraju slavio s tri koša razlike. Šteta, ovo je već treća utakmica koju smo izgubili za jednu loptu. Nadam se da će nam se to negdje vratiti – govori nam Antonio Črnjević.

Prilika za uzvrat Šibeniku bit će već sredinom veljače, na završnici kupa u Zadru.

- U ovoj utakmici na gostujućem parketu pokazali smo da se možemo s njima ravnopravno nositi. Publika im je bila veliki vjetar u leđa, lijepo je igrati u takvoj atmosferi. Igramo na neutralnom terenu u Zadru i mislim da im možemo uzvratiti za ova dva poraza – nadovezao se Črnjević.
Nakon četrnaestog kola Zabok drži sedmu poziciju, uz malo sreće moglo se i do mjesta-dva viša, no i ovo je rezultat koji zadovoljava.

- Pomalo neočekivano dobro igramo vani, bolje nego kod kuće, ali to može biti i varljivo jer smo kod kuće imali jače protivnike. Sada nas očekuje znatno lakši raspored kod kuće, pa sam siguran da će sa naši vjerni navijači više veseliti nego ove jeseni kada smo samo slavili protiv Kaštela u Zaboku. Na nesretne poraze ne treba se obazirati, treba se okrenuti novim izazovima i pokušati iznenaditi nekog i u gostima – misli Črnjević.

U subotu stižu Vrijednosnice Osijek s Tomsickom

U subotu u 19 sati, Zabok će dočekati na svom parketu Vrijednosnice Osijek protiv kojih je jesenas počela sjajna serija uvjerljivih pobjeda u gostima.

- Pokazali smo i dokazali da smo bolja momčad od Osijeka. Imali smo neke promjene u rosteru, kao i Osijek koji je doveo Nicka Tomsicka koji je prošle godine bio naš član. Iako mislim da smo kvalitetniji, pobjeda neće doći sama od sebe, valjat će se dobro pomučiti. Pozivam našu sjajnu publiku da dođe u što većem broju i pomogne nam na putu prema važnoj domaćoj pobjedi – optimističan je Črnjević.
Njegov vrijedan rad prepoznat je i u lokalnim sportskim zajednicama. U Zaboku je proglašen najboljim sportašem grada, a u županiji drugim sportašem iz ekipnih sportova.

Još članaka iz "Sport"

Facebook