Prethodni članak
Sljedeći članak

Za kumrovečki rally aute šrafe mjesecima, a adrenalin pred start je, priznaju, neopisiv

Peto izdanje kumrovečkog rallya bilježi rekordni broj posada koje će nastupiti. Naša je ekipa obišla garaže triju timova Auto kluba Zagorje ne bismo li vidjeli kako se pripremaju za trku


Mario Ban

'To vam je poput ovisnosti,

kad kreneš, ne možeš stati'

Mario Ban iz Luga Orehovičkog ovogodišnji rally u Kumrovcu vozi sa suvozačem Nikom Jurincom. Prošle je godine, otkriva nam Mario, situacija bila obrnuta budući da je Nikola bio vozač, a Mario suvozač. - Pripremamo se za kumrovečki rally od 11. mjeseca. Sponzora i nemamo mnogo pa je većina troškova na nama. Oprema je poprilično skupa, a nabavljamo je iz Italije – otkrio nam je Ban na početku razgovora u svojoj garaži gdje se, kako ističe, pred same trke provode i čitave noći. Za rally u Kurmovcu Ban je na uređenje svog trkaćeg ljubimca potrošio do 7 do 8 tisuća kuna, a mnogo je opreme uspio i posuditi jer troškovi, su kaže, zaista veliki. Zanimljivo je spomenuti da je Mariju Banu kumrovečki rally tek druga trka koju vozi, kako kaže, na 'asfaltu'. - Santa Domenica mi je bila prva utrka. Auti su me oduvijek zanimali, a prije pet godina počeo sam voziti autocross. Na rally sam se prebacio jer je ipak riječ o ozbiljnijoj konkurenciji i ozbiljnijim utrkama – ispričao nam je Ban.

Kada su rezultati u pitanju, na prošlogodišnjem rallyu u Kumrovcu upisao je treće mjesto, a na posljednjoj utrci u Svetoj Nedelji 14 mjesto u klasi. Za ovogodišnje izdanje kumrovečkog rallya, Ban ima poprilično skromna očekivanja. Važno mu je, kaže, da završi utrku i da ne bude većih kvarova na automobilu. Njegov hobi, kako je rekao, najviše podržavaju prijatelji, a najzabrinutija je, naravno, mama. - Svatko ima neki svoj hobi, pa smo te tako mi posvetili tome. To vam je kao jedna ovisnost. Jednom kad kreneš, ne možeš stati – ispričao je Mario Ban dodajući da je osjećaš na startu utrke, dok sjediš za volanom, neopisiv, pun uzbuđenja i adrenalina.

Saša Horvat

'Kada si na startu,

srce ti hoće iskočiti'

Saša Horvat iz Lobora 'friški' je vozač. Ovim se adrenalinskim sportom počeo baviti 2012. godine na, kako kaže, nagovor prijatelja. - Pratio sam automobilske utrke još od kad sam bio klinac, ali nikad nisam imao priliku da se počnem time baviti. Prijatelj Nikola Miketić nagovorio me da uđem u klub barem kao član, pa sam ga poslušao – rekao je Horvat. Ubrzo nakon toga, kaže, dogodila mu se ljubav na prvi pogled sa Škodom Fabijom koju i danas vozi. - Bio je to trkaći auto koji smo modificirali za rally. Vremenski je u auto uloženo jako puno sati i 8 do 10 tisuća eura. Sponzora i nemamo mnogo, većinu financiramo žena i ja – istaknuo je Saša ističući da ga supruga Dubravka podržava u njegovom hobiju, baš kao i prijatelji. Iako je do sponzora teško doći, priča, ima u obitelji lakirere, limare, automehaničare, koji zdušno pomažu, a i drugi sponzori, poput kafića, sudjeluju koliko mogu.

Sašin suvozač je Damir Boc iz Marije Bistrice, a kako dodaje Saša, već mjesec dana pripreme za kumrovečki rally intenzivno traju. - Svaki dan smo pod autom. Prošle smo godine imali havariju motora pa smo imali mnogo posla s tim. Sad već dva mjeseca radimo samo finese – objasnio nam je Horvat. Objasnio nam je da je važnost suvozača iznimna. - Ekipa ima pravo jedan dan prije utrke popisati cijelu stazu i to zapisujemo u jednu bilježnicu. Suvozač, dakle, za vrijeme utrke prati to što smo zapisivali i navigira me na neki način – ispričao je Horvat. Od rallya u Kumrovcu Saša nema prevelika očekivanja, ali ističe da mnogo ovisi i o konkurenciji, ali i faktoru sreće. Treme pred trku, priča, malo ima, najviše pri početku utrke. - Kad si na startu, srce ti hoće iskočiti, ali nakon par zavoja trema nestane – rekao na je Saša na kraju razgovora.

Dario Šamec

'Tremu prije trke imam

i nakon dvadeset godina'

Dario Šamec najiskuniji je vozač među onima koje smo posjetili. Ljubav prema brzini i utrkama u njegovoj obitelji nije ništa novo. Njegov djed Vlado Šamec poznati je vozač motokrosa, a istim se sportom bavio i njegov otac, također Dario. - Ove godine mi je 20. godina da vozim utrke. Znači, 1996. godine počel sam voziti karting. Zapravo sam trebal početi voziti motokros, deda i tata su već nabavili motor i sve je bilo spremno iako se mama jako protivila. Onda smo bili u Zagrebu na auto trkama i meni je to bilo super. Na putu doma stali smo na Jarunu gdje je bila improvizirana karting staza. Ja sam sjeo u karting i odvozio par krugova. Od tada sam počeo voziti karting i vozio sam ga od 1996. do 2005. godine – ispričao nam je Šamec dodajući da je pet puta bio prvak. Na aute se Šamec prebacio 2005. godine, a prvi mu je auto, prisjeća se, bila crvena Škoda Felicia. - Peugeot 106 počeli smo slagati 2009. godine, a kroz tri godine u njega smo uložili zbilja puno novca. No nakon toga su zahvati jednostavno bili preskupi – rekao je Dario pokazujući na svoj sadašnji automobil, Citroen C3 u kojeg je, ističe, uložio više od 15 tisuća eura. - Samo na elektorniku i auspuh prošle godine smo dali 14 tisuća kuna.

Ovogodišnji kumrovečki rally prva je utrka za koju mogu reći da je auto doveden do savršenstva – rekao je Šamec. U njegovoj je garaži, barem za naše posjeta, uistinu bilo kao da ste preslikali neku scenu iz popularnog filma 'Brzi i žestoki' jer pomažu mu i brojni prijatelji. - To su klinci koji su odrasli sa mnom u garaži, a sada su završili automehaničarske škole i čisto na prijateljskoj bazi mi pomažu i druže se sa mnom. Mi smo zapravo jedna velika vesela ekipa, a kroz zimu smo svaki vikend tu. Evo, ja ne znam kad sam zadnji puta bil vani – rekao je kroz smijeh Šamec. Iako, ove godine, priča, neće biti potrebe da čitavu noć prije rallya u Kumrovcu provedu u garaži šarafeći budući da je auto već gotovo u potpunosti spreman.

Obzirom da se Dario ovime bavi već godinama, pitanje kako reagira okolina na njegov hobi, bespotrebno je. Kaže, već se i mama naviknula na sve, no ističe, bez potpore obitelji, prijatelja i djevojke ništa ne bi bilo moguće. - Važni su mi i sponzori, naravno. Potrudili smo se malo intenzivnije voditi marketing na društvenim mrežama. Evo, naš Youtube kanal ima preko 300 videa, a to su prepoznali i sponzori. Ne uspijemo pokriti baš cijelu sezonu, ali puno toga uspijemo. Tu su, naravno, i mnogobrojni prijatelji koji pomažu u svako doba – rekao je Dario čiji je suvozač od 2011. godine Goran Šams s kojim ga veže prijateljstvo od djetinjstva. Kad već spominjemo prijatelje, treba reći da posada Šamec – Šams ima i svoje navijače, odnosno, support team pod nazivom MRC (Mi rado cugamo). Više od dvadesetak vjernih navijača prati posadu na gotovo svim utrkama.

Na pitanje o očekivanjima od kumrovečkog rallya, Dario Šamec odgovorio je poprilično diplomatski. - Prošle smo godine bili prvi, ali ove je godine konkurencija tako jaka da ne mogu ništa predvidjeti. Naravno da se nadamo najboljemu – ispričao je Dario dodajući da kod njega trema prije trke, ni nakon 20 godina nije nestala. - Iskreno, ne spavam već dva tjedna i imam tremu prije svake trke – priznao je Šamec.

Još članaka iz "Sport"

Facebook