Prethodni članak
Sljedeći članak

'U početku su me podcjenjivali, ali ja sam im pokazala da i cura može igrati dobar nogomet'

Vratarka Laura Fiket u 16. godini iz kadetske LIGE otišla prvoligaški seniorski sastav ŽNK Pregrada gdje niže sve bolje obrane


Laura Fiket iz Družilovca kod Velikog Trgovišće, rođena 5. srpnja 2002. najmlađa je vratarka u 1. ženskoj nogometnoj ligi. Nogometnu loptu je prvi put šutnula kad joj je bilo 6 godina. Prvo kao vezna igračica, a potom kao talentirana vratarka koja je svojim obranama izrasta u vrsnu čuvaricu mreže. Marljivim treniranjem i talentom polako je svrstavaju među najbolje prvoligaške vratarke, a nedavno je zaigrala i za seniorsku momčad.

Još 'brusi' svijeću

- Ove godine sam završila OŠ u Velikom Trgovišću. Volim sve predmete, no najviše volim tjelesni – kaže Laura dodajući da se nitko iz njezine obitelji dosad nije bavio sportom, no ona nogomet obožava. - Odlučila sam se za nogomet jer sam ga voljela odmalena. Ženski nogomet prije nije bio toliko razvijen, ali se, na sreću, sada svakim danom sve više razvija i napreduje. Inače, ispočetka sam igrala s dečkima, a kasnije sam dobila poziv da igram za ŽNK Pregradu kao vezna igračica. Potom sam otišla u vratarke. Volim se bacati i paradirati, što je bitno kod vratara, a i navijači to vole gledati. Odraz za lovljenje visokih lopti tzv. "svijeća" još brusim, kako bih usavršila svoju tehniku skoka – objasnila nam je mlada nogometašica dodajući kako pri obranama uvijek viče 'moja' te da joj 'leže' obje strane gola. Prva tekma sa seniorkama bila joj je protiv Osječanki, vrlo jakih i višestrukih prvakinja Hrvatske. Imala je, kaže, tremu i strahopoštovanje, no iz minute to je nestajalo. - Naravno, osjećala sam se ponosnom što branim za seniorke. Dobro surađujem s igračicama iz uže obrane, pa i ostalim suigračicama. Zato smo na terenu jedinstvene- priča Laura dodajući kako joj je uzor njemački vratar, Manuel Neuer.

Reprezentativka

Pomno je, kaže, pratila golmane na Svjetskom prvenstvu i bilježila svaku njihovu intervenciju. U državnom prvenstvu sve golmanice cijeni jednako, a osobito Osječanku Nensi Adamović koja je dvije godine zaredom proglašena najboljom vratarkom Hrvatske. Ističe i svoje trenere, u kadetskoj kategoriji Marka Belanovića, a u seniorskoj Borisa Cesarc. Na treninge je vozi sestra, ali se često vozi i biciklom. - U početku su me podcjenjivali, ali sam im pokazala da i cura može igrati nogomet. Od prvenstva 2018/2019. očekujem još bolji uspjeh osobno i timski, jer između nas igračica uvijek vlada sloga i dobra atmosfera. Osjećam se ponosno i zahvalno što sam dio ove ekipe – naglasila je 16 – godišnjakinja. Valja reći da je Laura i reprezentativka Hrvatske u nogometu, a obzirom na volju i talent, nema sumnje da je pred njome blistava karijera.

Još članaka iz "Sport"

Facebook