Prethodni članak
Sljedeći članak

Svjetlost prekinula pobjednički niz Zaboka

Zabok nije uspio doći do četvrte pobjede u nizu. Svjetlost je na domaćem parketu bila bolja s tijesnih 85:83, iako su u prve tri četvrtine uglavnom uvjerljivo vodili.


Zabok je stigao u Slavonski Brod s tri pobjede u nizu. Protiv Svjetlosti su bili blizu velikog preokreta nakon što su u pred sam kraj utakmice stigli do izjednačenja iako su domaćini uoči posljednje četvrtine imali 12 koševa prednosti, a na poluvremenu +15. Da se veliki preokret ne dogodi pobrinuo se Matija Poščić, koji je zabio za konačnih 85:83.

Svjetlost je vrlo rano na krilima Bašljana i Tomeljaka serijom 10-0 otišla na dvoznamenkastu prednost (14:4), a prednost su nastavili povećavati i u prvoj četvrtini su imali i +15 (26:11). Loš rezultat Zaboka nakon prvih 10 minuta donekle je ipak ublažio Filip Krušlin, koji je postigao zadnjih sedam koševa svoje momčadi u četvrtini i smanjio na 26:16 nakon prve dionice.

 Brođani su u drugoj četvrtini prednost uspješno održavali i povećavali. U jednom trenutku imali su i +18 (39:21), ali ne dugo – Zabok je odgovorio serijom 10-0 i smanjio deficit na osam koševa zaostatka. Međutim, više od toga nije išlo, a do kraja četvrtine je dominirala Svjetlost - vratili su dvoznamenkastu prednost i na odmor otišli s ugodnih +15 (50:35). Najzaslužniji je za to bio Tomeljak, koji je do velikog odmora ubacio 21 koš.

Nastavak su bolje otvorili gosti, ali prednost domaćina nisu ozbiljnije ugrozili. Svjetlost je još jednom uspješno obranila prednost i uoči tri četvrtine su imali +12.

Početkom zadnje četvrtine imali su i +15, ali tada je krenuo ludi povratak Zaboka. Pri rezultatu 79:65 krenula je velika serija 13-0 za povratak na minimalni zaostatak (79:78). Realizacijsku krizu Svjetlosti napokon je prekinuo Bašljan slobodnim bacanjima za 81:78. Na minimalan zaostatak ponovno je smanjio Janković, a na nova tri koša prednosti Brođane je odveo Tomeljak. Bašić je nakon toga dobio tri slobodna bacanja kojima je izjednačio prvi put nakon samog početka utakmice (83:83).

Nakon time-outa Svjetlosti, utakmicu je riješio Poščić, koji je iskoristio asistenciju Tomeljaka, najboljeg pojedinca utakmice s 32 koša (10/11 za dva, 1/5 za tri, 9/10 slobodna bacanja) i devet asistencija. Statistiku je ipak malo pokvario sa šest izgubljenih lopti. Poščić je bio nadomak double-double učinka sa 16 koševa i devet skokova, dok je Bašljan ubacio 13 koševa uz šest skokova.

Kod Zaboka je najubojitiji bio Bašić s 21 košem uz četiri asistencije, Janković je ubacio 16, Krušlin 13, dok su Pešut i Lež postigli po 10.

Još članaka iz "Sport"

Facebook