Prethodni članak
Sljedeći članak

Sjajni rezultati stolnotenisača Zaboka

U posljednje vrijeme Ivan je oduševio nastupima na Mastersu u Puli, a potom i na zadnjem TOP 8 turniru u Osijeku, gdje je odnio dvije pobjede što ga je dovelo do fenomenalnog drugog mjesta na hrvatskoj seniorskoj rang-listi


Uz uskoro dvadesetpetogodišnjeg (rođen 16.5.1992.) Zagrepčanina Ivana Zeljka, vezani su najveći uspjesi stolnoteniskog kluba Zabok. Prvi reket Zaboka u posljednje dvije sezone najzaslužniji je što se Zabok plasirao u elitni hrvatski rang – Superligu. Nažalost Zabok je tamo ostvario samo dvije pobjede i od ove sezone će se vratiti u 1. HSL-Srednišnja Hrvatska. No, u posljednje vrijeme Ivan je oduševio nastupima na Mastersu u Puli, a potom i na zadnjem TOP 8 turniru u Osijeku, gdje je odnio dvije pobjede što ga je dovelo do fenomenalnog drugog mjesta na hrvatskoj seniorskoj rang-listi.

Počeo trenirati sa sedam godina

Ivan Zeljko počeo je trenirati stolni tenis sa sedam godina u STK Večernji list, današnjem GSTK Zagreb, pod paskom vrsnog trenera Nevena Karkovića. Bio je član kadetske i juniorske državne selekcije, a 2006. Osvojio je srebrnu medalju na ekipnom kadetskom Prvenstvu Europe održanom u Sarajevu. Često napominje da mu je podrška roditelja i braće s kojom je razvijao zdravu konkurenciju bila presudna za napredak u karijeri.
Kao i u svakoj karijeri i u njegovoj je bilo uspona i padova, no lavina se zakotrljala nedavnom pobjedom na Mastersu u Puli.

-Nisam očekivao pobjedu u Puli, ali mi je zbog toga bilo lakše igrati jer su svi imali određene ciljeve i pritiske, a ja sam htio igrati i uživati i pokazati što i koliko znam. Na kraju je ispalo najbolje moguće. U grupi sam pobijedio brata Dominika, Baneka i Kraljića, u četvrtfinalu Mislava Martineka, u polufinalu Krstrevskog, a u finalu Zovka iz Osijeka. Osjećaj nakon turnira bio je fenomenalan, budući da već duže vrijeme nisam osvojio neki jači turnir – zadovoljno se prisjeća uspjeha iz Pule Ivan.

Na korak do prvog mjesta na rang-listi

Samo dva tjedna kasnije Ivan je trijumfirao i na zadnjem TOP 8 turniru u Osijeku. Nakon pobjede na tom turniru Ivan se popeo na drugo mjesto na hrvatskoj rang listi.

-Dobro sam se pripremio za taj turnir budući da sam nakon osvajanja Mastersa skočio na rang-listi. Imao sam računicu da ukoliko osvojim TOP 8 u Osijeku, a Zovko ne bude među prva četiri igrača na tom turniru, skočim čak na prvo mjesto na rang-listi, čime bi si osigurao mjesto na kvalifikacijama za Pojedinačno Svjetsko prvenstvo u Njemačkoj. Kad je turnir počeo nisam se previše zamarao brojkama, već sam se odlučio koncentrirati na igru. Išao sam iz meča u meč i davao sam najbolje od sebe, što mi je na kraju donijelo osvajanje turnira s omjerom 6-1. Nažalost nedostajala su mi 24 boda da prestignem Zvoka, tako da malo žalim što nisam tijekom sezone bolje odigrao koji drugi turnir, no i drugo mjesto na hrvatskoj rang-listi ogroman je uspjeh i to je moj najbolji ranking karijere. Velika je to stvar za mene, puno mi znači za samopouzdanje i dokazao sam sam sebi da mogu igrati i protiv najjačih u Hrvatskoj. Odricanje i trud tijekom zadnjih 17 godina itekako se isplatio. -otkriva nam Ivan.
Nažalost Zabok je nakon samo jedne sezone ispao iz Superlige. Znatno je teže igrati kao prvi reket momčadi, pa je tako Ivan Zeljko u Superligi imao omjero od devet pobjeda i trinaest poraza ili 41% uspješnosti.

- Superliga je ove godine bila jaka, a mi smo na papiru bili među najslabijim ekipama i to se na kraju sezone na našu žalost ispostavilo točnim. Šanse su nam još više pale nakon što se Matković vratio kući u rodni Mostar, tako da je samo mogao dolaziti na određene utakmice. Tako je uz mene i talentiranog Luku Cvetka mjesto u ekipi zauzeo mladi Domagoj Kramarić. Time nam je automatski bila smanjenja šansa da iznenadim nekog od jačih protivnika, ali sam i ja na neki način imao pritisak kao najjači igrač u izjednačenijim mečevima. Znao sam da ako ja izgubim, naše šanse za pobjedu padaju na minimum. Smatram da se možda moglo i više, jer uvijek može bolje, no ipak je ova sezona pokazala naše realne mogućnosti u Superligi. – misli Ivan.

Rivalstvo s braćom

I mlađa braća Dominik i Filip vrhunski su stolnotenisači. Dvadesetdvogodišnji Dominik je ove sezone igrao Superligu za Srdoče, a na hrvatskoj rang-listi zauzima visoko četvrto mjesto, dok dvadeseetgodišnji Filip igra u II. Bundesligi u Njemačkoj, a njegov klub Bad Konighofen ove je sezone postao Bundesligaš. Iznimno su zanimljivi njihovi međusobni ogledi.

-S Dominikom u službenim mečevima imam zanimljive omjere, ovisno da li se radi o ligi ili turniru. U ligi me još ni jednom nije uspio pobijediti, dok je na turnirima omjer 60%-40% uspješnosti u njegovu korist. Protiv Filipa već dugo nisam odigrao službeni meč, no zadnja dva puta kada smo igrali on je izašao kao pobjednik – govori nam Ivan.

Ivan još nije raskinuo suradnju sa Zabokom, no na njegovu adresu ovih dana stižu brojne ponude za nastavak karijere.

-Postoji nekoliko opcija za nastavak karijere, ali nijedna još nije definirana i dogovorena. Jedna od opcija je i ostanak u Zaboku. Sve ću odlučiti u narednih tjedan dana. Želim se zahvaliti vodstvu, treneru, suigračima i navijačima STK Zabok koji su meni i cijeloj ekipi bili velika potpora. Uvijek su bili uz nas i bodrili nas, veselili se našim pobjedama, a trudili su nas oraspoložiti nakon poraza. Na tome im svaka čast. Ni u jednom trenutku nisam nam ništa predbacivali, zamjerili ili stvarali bilo kakav pritisak na nas igrače– završio je Ivan Zeljko.

Paralelno sa sportskom, Ivan Zeljko odlično je razvijao i svoju akademesku karijeru, pa je tako prvostupnik ekonomije, a samo ga obrana diplomskog rada dijeli od titule magistra ekonomije. To je samo dokaz da je Ivan Zeljko iznimno uspješan i kvalitetan mladić spreman za najviše domete.

Još članaka iz "Sport"

Facebook