Prethodni članak
Sljedeći članak

[POJEDINAČNO PRVENSTVO EUROPE U ŠAHU ZA MLADE] Oliver Kukas ostvario najbolji plasman od hrvatskih predstavnika

Nastupilo je i 23 natjecatelja iz Hrvatske, među kojima i dvoje iz Zagorja, odnosno Donje Stubice, Oliver Kukas član Šahovskog kluba Oroslavje i Marko Novosel ŠK Donja Stubica.


Prošlog je vikenda u slovačkoj Bratislavi završilo je desetodnevno pojedinačno prvenstvo Europe u šahu za mlade, koje je okupilo 1306 sudionika iz 48 zemalja u šest muških i šest ženskih dobnih kategorija od 8 do 18 godina starosti. Nastupilo je i 23 natjecatelja iz Hrvatske, među kojima i dvoje iz Zagorja, odnosno Donje Stubice, Oliver Kukas član Šahovskog kluba Oroslavje i Marko Novosel ŠK Donja Stubica. U njihovoj kategoriji do 18 godina natjecalo se 109 šahista. 

Marko Novosel i Oliver Kukas

Trostruki prvak Hrvatske Oliver Kukas u 9 je kola osvojio 5 bodova, čime se plasirao na 38. mjesto. Ovo je još jedan vrijedan uspjeh ovog mladog šahiste s obzirom da je na prvenstvo stigao kao 83. nositelj. Uspjeh je još veći kada se uzme u obzir da je Kukas ostvario najbolji plasman od svih 23 hrvatskih predstavnika u svim dobnim kategorijama, a ujedno je i zaradio najviše novih rejting bodova - 129. Oliver Kukas cijelo je vrijeme za protivnike imao FIDE majstore i jednog Internacionalnog majstora. Radilo se o protivnicima koji su imali 150 do 250 rejting bodova više od njega, no to ga nije priječilo da ostvari odličan rezultat, do kojeg je stigao s 4 pobjede protiv predstavnika Izraela, Francuske, Rusije i Srbije, s dva remija protiv igrača iz Gruzije i Češke, dok je poražen od Norvežanina, Slovenca i Poljaka. - Prije svega želim reći da sam jako sretan ostvarenim odličnim rezultatom. Prije turnira cilj mi je bio popraviti dojam i nadmašiti rezultate s prošla dva Europska prvenstva u čemu sam uspio s osvojenih 5 bodova u 9 kola. Osim rezultata zadovoljan sam i igrom te se veselim velikom broju rtg bodova koje sam osvojio -  rekao nam je Oliver Kukas po povratku iz Bratislave zadovoljan ostvarenim na ovoj velikoj šahovskoj smotri.

Lijepi rezultat ostvario je i Marko Novosel koji je osvojio 3,5 boda što mu je donijelo 85. mjesto, također bolje od njegovog 98. nositeljskog mjesta, a ujedno je i on pojačao svoj rejting za 71 bod. U ovoj kategoriji igrao je još jedan hrvatski šahista Enrico Ghersinich iz Poreč koji je također s 3,5 boda završio na 86. mjestu.

Još članaka iz "Sport"

Facebook