Prethodni članak
Sljedeći članak

Plivački klub Olimp Zabok proslavio 25 godina rada

Zabočki plivački klub proslavio četvrt stoljeća postojanja


U okolici Krapinskih Toplica, točnije u Jalšju, PK Olimp proslavio je svoj 25 rođendan. Na domjenku su se okupili  plivači, njihovi roditelji i prijatelji kluba. Domjenak možda nije bio toliko glamurozan kao onaj za 20. rođendan koji se održao u hotelu Well uz brojne uzvanike iz sportskog i društvenog života, ali je bio vrlo veseo i intiman.

Najznačajniji uspjesi

Za uspjehe ovog kluba trebalo bi nam cijelo jedno posebno izdanje Zagorskog lista, pa ćemo kratko podsjetiti na ono najznačajnije. Već 1996. muška ekipa okitila se naslovom prvaka Hrvatske i postala klub kategorije A. Klub se stalno razvijao i išao prema gore, ali od 2004. godine taj je razvoj krenuo silovito prema naprijed. Od te godine Olimp redovito ima državne reprezentativce, kao i medalje s državnih prvenstava. Seriju rušenja državnih rekorda započeo je Mihael Vukić, čije je ima zlatnim slovima upisano u povijest ovog kluba, kao i 2011. godina, koja je do sada najplodonosnija u povijesti kluba. Na juniorskom EP u Beogradu osvojio je zlato na 50 leptir, dok je na 50 slobodno bio srebrni. Iste je godine bio i juniorski viceprvak svijeta na 50 leptir na juniorskom SP u Limi (Peru). Vukić je u tom trenutku na 50. leptir kao junior imao 20. mjesto u svijetu, a 12. u Europi. Te je godine os strane HOO dobio i nagradu „Dražen Petrović“, za najperspektivnijeg mladog sportaša u Hrvatskoj. Nakon Vukića u rušenje rekorda krenula je Jana Vranić. Ona je nakon rušenja brojnih rekorda u mlađe dobnim kategorijama 2013. osvojila i prvu žensku seniorsku medalju i to na 800 metara slobodno gdje je bila srebrna. Među istaknutim članovima te „zlatne generacije“ svakako moramo istaknuti i Ivana Kukolju i Gorana Koprivnjaka.

Posljednjih pet godina

U posljednjih pet godina klub se ponovno vratio u Zabok i zove se Olimp Zabok. Početak tog razdoblja obilježila je Tesa Novak, koja je zbog školskih obaveza plivačku karijeru nastavila u zagrebačkom Medveščaku. No krenuo je od tada jedan „novi val“ plivača kluba u kojem prednjače Jana Pavalić, Vili Sivec, Patrik Erceg, Petar Pavalić i Hana Sivec. Jana Pavalić je poput svoje imenjakinje ove godine krenula u „berbu“ rušenja državnih rekorda.

- Ponosan sam na rad našeg kluba. Rezultati nam rastu, plivanje je prihvaćen i popularan sport u Hrvatskom zagorju. Natjecateljsku momčad redovito popunjavamo iz škole plivanja, a zadnji petnaest godina redovito imamo i reprezentativce Hrvatske. U narednih pet godina očekujem da će netko iz ove nove mlade generacija dohvatiti rezultate Mihaela Vukić. Posebno mi je drago što su Jana Pavalić, Vili Sivec, Patrik Erceg, Petar Pavalić i Hana Sivec izrazili ambiciju da školovanje nastave u Americi, gdje su uvjeti puno bolji i znatno je lakše upariti sport i fakultetske obaveze, nego što je to kod nas u Hrvatskoj. Učinit ćemo sve da Olimp i dalje bude perjanica zagorskog sporta. Velika mi je želja da se u KZŽ napravi ako ne olimpijski, onda barem bazen dimenzija 33x25 metara, na kojem bi mogao trenirati znatno veći broj plivača – riječi su prof. Ivica Androića, popularnog Đonija, koji je najzaslužniji za velike uspjehe ovog kluba i njegov je osnivač. Danas je Đoni glavni trener, dok je predsjednik kluba njegov sin Zvonimir, nekoć vrhunski plivač ovog kluba, koji je zahvaljujući plivanju stekao odličnu fakultetsku naobrazbu u Americi, a njegovim su stopama krenuli i Goran Koprivnjak i Mihael Vukić.

Ne sumnjamo da će se riječi vizionara Ivice Androića obistiniti i da će Mihael Vukić dobiti svog nasljednika ili nasljednicu. Olimpu od srca čestitamo 25. rođendan i želimo mu još puno lijepih obljetnica.

U ime Športske zajednice KZŽ tajnik Branko Piljek uručio je posebno priznanje za uspješan rad u proteklih 25 godina.

 

 

Još članaka iz "Sport"

Facebook