Prethodni članak
Sljedeći članak

Oroslavski sport, a posebno nogomet bogatiji je za jednu vrijednu monografiju

Dragutin Lončar napisao monogorafiju '90 godina nogometa u Oroslavju'

Zahvaljujući vrsnom novinaru Dragutinu Lončaru, Oroslavje je bogatije za monografiju „90 godina nogometa u Oroslavju“. Ova odlično napisana monografija ne obrađuje samo NK Oroslavje, u njoj se mogu naći svi koji su na bilo koji način obilježili trag u oroslavskom nogometu, bilo kao nogometaši, sportski djelatnici, a svoje su mjesto našli i Oroslavčani i Oroslavčanke koji su sreću pronašli u drugim nogometnim kolektivima.

Nogomet se u Oroslavju počeo igrati davne 1927., kada su đaci Tekstilne škole nabavili nogometnu loptu i osnovali klub pod imenom Textil. Prvi dresovi bili su crne boje iz razloga što su im crne bile i đačke košulje. Prvi službeni prvenstveni ogled Textila nije prošao sjajno. Varaždinski VŠK pobijedio je s 11:1. Svoj prvi međunarodni ogled Textil je odigrao 12. srpnja 1933. i izgubio protiv A.C. Florisdorfea iz Austrije rezultatom 7:0. Tri godine kasnije Textil mijenja ime u Tekstilac. Ovo ime zadržalo se sve do 1960. godine kada klub mijenja ime u Oroteks, a od 1979. dobiva ime Oroslavje koje i danas nosi. Kroz Oroslavje su prošle mnoge sjajne generacije i mnogi sjajni nogometaši, od kojih je najpoznatiji olimpijac i nogometaš Dinama Željko Matuš. Zlatne godine kluba bile su šezdesete i sedamdesete godine prošlog stoljeća. Posljednjih je nekoliko godina Oroslavje bilo u krizi, no ove se godine vratilo u I. županijsku nogometnu ligu, upravo na 90-godišnjicu osnutka.

Iako je bio odličan kuglač, Dragutin Lončar uvijek je volio i nogomet, a posebno svoje Oroslavje. Ta je ljubav vidljiva i u ovoj knjizi, koja je obogatila ne samo oroslavski, već i zagorski sport u cijelini. Kako nam govori popularni Dragec na ovu vrlo kvalitetnu monografiju utrošeno je 3 mjeseca tvrdoga rada, po deset sati dnevno. Puno mu je pomoglo što je radio monografiju sporta u Oroslavju prije 30 godina, pa je za knjigu iskoristio i dio dokumentacije iz te monografije.

Monografija „90 godina nogometa u Oroslavju“ tiskana je u tiraži od 500 primjeraka. Knjiga nije u neposrednoj prodaji, a pojedinci ustanove i poduzeća mogu nabaviti svoj primjerak donacijom od najmanje 100 kuna Nogometnom klubu Oroslavje.

- U ovom djelcu nastojali smo prikazati sve uspjehe brojnih oroslavskih nogometnih generacija. Nismo težili tome da faktografski zabilježimo svaku nogometnu sezonu, jer je to s obzirom na vremensko razdoblje nemoguće. Nastojali smo pronaći one događaje i rezultate koji su za naš grad bili vrhunski, bilo u smislu rezultata ili masovnosti. Nastojali smo objaviti ime svakog našeg nogometaša i nogometnog djelatnika koji je na neki način ostavio trag u oroslavskoj nogometnoj povijesti dugoj 90 godina-riječi su autora monografije Dragutina Lončara.
Nakladnik knjige je u ime NK Oroslavje njegov sadašnji predsjednik Mladen Mrzljak. Korekturu je obavila Lorka Lončar Uvodić, a u knjizi su se koristili fotografije i faksimili iz arhive NK Oroslavje, privatne arhive obitelji Bosek, obitelji Peternel, obitelji Gredičak (Legradski), obitelji Knezić, Dragutina Lončara, Udruge Baltaza i brojnih sadašnjih i bivših nogometaša Oroslavja.

Dragutin Lončar, novinar, publicist i nakladnik rođen je 29.8.1950. u Oroslavju gdje je završio i osnovnu školu, dok je gimnaziju završio u Zaboku. Godine 1974. diplomirao je Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu. Novinarsku karijeru započeo 1973. u Vjensiku, a vrlo brzo počeo je pisati i za politički tjednik „Sedam dana“. Bio je član osnivačke redakcije poznatog tjednika „Danas“, a deset je godina radio kao novinar i urednik u poznatom tjedniku „Arena“. Sredinom devedestih godina osnovao je izdavačku kuću L.D. Baltazar, gdje je kao glavni urednik pokrenuo humoristično-satiričke časopise Zagorski potepuh i Potepuh, te Stubički glasnik i Oro list koji i danas izlaze. Kraće je vrijeme bio urednik Zagorskog lista i Regionala. Autor je knjiga: Športska povijest Oroslavja, Skijaška povijest Oroslavja, Stubičko vinogorje, 125 godina DVD-a Donja Stubica i 90 godina nogometa u Oroslavju.

Još članaka iz "Sport"

Facebook

IZVANREDNE SITUACIJE I OGRANIČENJA NA AUTOCESTAMA: -kolona teretnih vozila na GP Bajakovo na autocesti A3 Bregana-Lipovac duga je oko 2 km. Od danas do 27. listopada, od 07:00 do 20:00 sati, bit će zatvorena ŽC3250 Novska-Bročice u ...

 
iz valute
u valutu

Tečajna lista služi isključivo u informativne svrhe i podliježe promjeni bez prethodne najave. Zagorje.com ne može jamčiti točnost tečajne liste koju koristi konverter. Prije provođenja stvarnih transakcija potrebno je provjeriti trenutni tečaj kod službene ustanove. Tečajna lista dohvaćena je prema online podacima Hrvatske narodne banke.

mojtv.hr - kompletan tv program