Prethodni članak
Sljedeći članak

OLIVER KUKAS ŠAHOVSKI KADETSKI PRVAK DRŽAVE

Zagorski šah u mlađim dobnim kategorijama zabilježio je jedan od velikih uspjeha posljednjih godina....


Zagorski šah u mlađim dobnim kategorijama zabilježio je jedan od velikih uspjeha posljednjih godina. Na kadetskom prvenstvu Hrvatske do 13 godina, održanom prošli tjedan u Kaštel Štafiliu pokraj Splita, Oliver Kukas iz Donje Stubice, član Šahovskog kluba Oroslavje, osvojio je naslov državnog prvaka.

U 9 kola osvojio je 7,5 bodova, ostvarivši 7 pobjeda, jedan remi i tek jedan poraz. Isti broj bodova, ali znatno slabiji buholc, imao je drugoplasirani Daniel Duda Šahovski klub Goranka, Ravna Gora, dok je treći bio Stjepan Iveković, ŠK Podsused, Zagreb sa 6,5 bodova.

Do naslova prvaka u jakoj konkurenciji Oliver Kukas došao je s pozicije tek 13. nositelja, pa je ovaj uspjeh još veći, iako su mnogi držali Olivera za pritajenog favorita za sam vrh. Po ocjeni šahovskih stručnjaka igrao je iznimno kvalitetno, a posebno je nad protivnicima dominirao izvrsnim završnicama kojima je doslovno slamao protivnike. Prema riječima velemajstora Ivana Žaje, koji u okviru povremenih treninga u ŠK Oroslavju također trenira i Olivera Kukasa, a bio je nazočan ovom državnom prvenstvu kao trener mladih šahista iz Zaprešića, uspjeh Olivera nije veliko iznenađenje prvenstveno zbog njegove volje za šahom i predanosti šahovskom radu.  

U ovoj kategoriji nastupila su još dva mlada zagorska šahista. Ivo Veverec, također iz ŠK Oroslavje, bio je 14. s 5,5 boda, dok je Marko Novosel, ŠK Donja Stubica, s 5 bodova bio 16. Inače u ovoj je kategoriji nastupilo 48 šahista, dok je u svim dobnim kadetskim kategorijama na ovom državnom prvenstvu nastupilo 250 šahistica i šahista.

Ovom pobjedom Oliver Kukas ostvario je pravo nastupa iduće godine na svjetskom ili europskom prvenstvu kadeta u šahu, po svom izboru.

Još članaka iz "Sport"

Facebook