Prethodni članak
Sljedeći članak

Odličan Zabok tricama torpedirao Osijek

15. kolo Hrvatski Telekom Premijer lige košarkaša Hrvatske


Nakon pet gostujućih slavlja, košarkaši Zaboka stigli su i do druge ovosezonske domaće pobjede i sada čvrsto drže sedmu poziciju na ljestvici, koja im jamči doigravanje. U pristojno ispunjenoj Gradskoj sportskoj dvorani i lijepom ozračju, Zabok je svladao Vrijednosnice Osijek s 18 koševa razlike (94:76). Gosti su na sve načine pokušali odgoditi ovu utakmicu, navodno zbog velikog broja igrača koji su bili pod virozom, no Zabok na to nije pristao. Bio je to mali „psihološki rat“, koji je čak i utjecao na rezultat u prvom dijelu utakmice, jer su Zabočani na parketu očekivali „malaksale“ goste, koji baš nisu djelovali kao da ih je pokosila bolest, već su pružali dobar otpor.

Navijači Zabok na službenom su predstavljanju pljeskom pozdravili Amerikanca Nicka Tomsicka, koji je prošle sezone branio boje zabočkih žutih.

Dobro otvaranje

Dobro je utakmicu otvorio Kapusta, koji u 4. minuti postiže svoju drugu tricu za +8 (13-5) i tjera Krstića na prvu minutu odmora. U 8. minuti nakon polaganja Marić Zabok prvi puta ima dvoznamenkasto vodstvo (19:9), no gosti dolaze do zrake u zadnje dvije minute, a nakon što je Šarac pogodio tricu s istekom prve četvrtine, na semaforu je stajalo 23:17.

Uvodne minute druge četvrtine odlično je odigrao Jordano koji je donio Zaboku ugodnih +9 (28:19). No, s druge strane nered pod zabočkim obručem radio je tamnoputi Taylor, koji je serijom od 8 koševa na isteku 14. minute vratio stvari na početak (30:30). Perinčić je tada u vatru bacio kapetana Črnjevića, koji je zaustavio Taylora, a uz to je odlično odgovorio i serijom koševa, razigrao se i Vučić, pa je Zabok na veliki odmor prenio 8 koševa viška (47:39). Vučić je do poluvremena upisao 13, Črnjević 11, a Taylor s druge strane 16 koševa.

Jordano i Buljević do kraja slomili goste

Koševima Taylora i Turalije, gosti u 25. minuti dolaze do samo tri koša zaostatka (52:49). Zabok odgovara tricama Jordana i Vučića i u zadnjih deset minuta ulazi s dvoznamenkastim vodstvom. Na ulazu u četvrtu četvrtinu odlično su reagirali Jordano i Buljević i u 32. minuti na semaforu je stajalo nedostižnih +18 (79:61), nakon trice Buljevića. Osiječani su se serijom od 6:0 uspjeli približiti na -12 (79:67), ali dalje nije išlo. Prekinuo ih je novim košem Buljević, razigrao se Kapusta, a u posljednje dvije minute utakmice odlično je svoju priliku s 5 koševa iskoristio Martin Tuđen.

Dvoboj Tomsicka i Tuđena

Na premijeri pred zabočkom publikom odličan je bio Antonio Jordano koji je ubilježio 17 koševa, 4 skoka i 4 asistencije. Najefikasniji je bio Ivan Vučić s 20 koševa, čemu je pridodao i 3 asistencije. Unatoč lošem šutu iza dvicu (0-7) Borna Kapusta postigao je 17 koševa, a k tome je još 6 puta uspješno skočio i 5 puta uspješno asistirao. Dobru rolu imao je i kapetan Antonio Črnjević koji je uz 11 koševa upisao i 5 skokova. Vlaić nije imao dobar napadački dan, ali je bio najbolji skakač utakmice s 9 skokova. Odličan debi pred zabočkom publikom imao je i Lovro Buljevć koji je uz 9 koševa i 8 puta uspješno skočio, od čega čak 6 puta u napadu. Dugo nismo vidjeli igrači s tako elegantnim i efikasnim skokom. Petar Marić po običaju se posvetio momčadi, pa je uz Kapustu bio najbolji asistent s 5 asistencija, a k tome je pridodao 8 koševa. Moramo pohvaliti i pet koševa Tuđena, za dvije minute na parketu.

Odlična partija Jordana

Goste je predvodio Jimmie Lee Taylor s 22 koša i 5 skokova, Aljoša Šarac upisao je 14 koševa uz 8 asistencija, bivši „Zabočanin“, Nick Tomsick postigao je 11 koševa uz 6 skokova.
Ne treba posebno isticati da su sjajni navijači ponovno bili šesti igrač Zaboka, to je već jedna velika konstanta, koja je vrlo važna igračima Zaboka.

Fantastična trica Zaboka

Ne sjećamo se da je Zabok imao ikada takvu tricašku večer. Žuti su pogodili 17 trica iz 39 pokušaja, što je 44% uspješnosti. Prednjačili su Kapusta i Jordano, koji su oba postigli po 5 trica, Vučić je tri puta bio uspješan, Črnjević dva puta, a Tuđen, Buljević i Tuđen po jedan puta. Čak osam igrača Zaboka pogodilo je tricu.

Isto tako moćno je oružje bio napadački skok, Zabok je u tom segmentu igre bio uspješan čak 17 puta. Prednjačio je Lovro Buljević sa 6 napadačkih skokova, a pet puta je uspješan u tom segmentu bio Antonio Vlaić, dok je Antonio Joradno uzeo tri lopte pod gostujućim košem.

Ivan Perinčić, trener Zaboka:

“Poremetila nas je najava utakmice. Osijek je tražio odgodu, a onda u dvoranu stigne deset igrača. Nismo igrali dobro prvo poluvrijeme. Tri puta smo im dozvolili da se vrate u utakmicu. Takve se stvari ne smiju više događati. Čestitam igračima na pobjedi na energiji u drugom poluvremenu, no međutim još uvijek smo imali dosta pogrešaka. Ne volim sebične reakcije, dapače alergičan sam na njih. Svaki igrač mora dati loptu svom suigraču, ako je u boljoj poziciji za šut i to ćemo kroz treninge rješavati.“

Nick Tomsick, igrač Vrijednosnica Osijek

“Bio je ovo poseban dan za mene, hvala zabočkoj publici što me je tako lijepo primila i nije me zaboravila. Dobro smo se držali prvo poluvrijeme, no u nastavku nismo mogli odgovoriti na agresivnu i brzu igru Zaboka, kojem čestitam na pobjedi. Odlično sam primljen u Osijeku, trener mi vjeruje i nadam se da ću nastaviti s dobrim igrama, a moja momčad početi pobjeđivati.“

Još članaka iz "Sport"

Facebook