Prethodni članak
Sljedeći članak

Nogometni savez KZŽ u petak odlučuje koga će podržati: Šukera ili Šimića

Kako je Zagorskom listu potvrdio predsjednik Nogometnog saveza Krapinsko-zagorske županije, Stjepan Merkaš, službenu odluku o podršci jednom od kandidata za predsjednika HNS-a zagorski Savez donijet će ovog petka

  • krojf

    Stjepan Merkaš i Davor Šuker na otvorenju novih prostora NS KZŽ u Zaboku


Činjenica da se Hrvatska nogometna reprezentacija plasirala na Svjetsko prvenstvo u Rusiji, pokazavši pod vodstvom novog izbornika Zlatka Dalića u Ukrajini, ali i u domaćem ogledu protiv Grčke, jedan novi zanos i entuzijazam, svejedno nije značajno promijenila stav većeg dijela javnosti prema vodstvu Hrvatskog nogometnog saveza. Naime, stanje u hrvatskom nogometu nije na razini na kakvoj bi ga građani, navijači, ali i većina klubova i sportskih djelatnika voljeli vidjeti. Isto tako, aktualni predsjednik Davor Šuker, ali ni neprikosnoveni 'gazda' hrvatskog nogometa Zdravko Mamić, nisu baš najomiljenije ličnosti u javnosti, koja nerijetko sumnja kako je čitavi nogometni sustav u Hrvatskoj trenutno podređen osobnim interesima i koristima pojedinaca.

Zagorski predstavnik

No, javnost ne bira ni predsjednika Hrvatskog nogometnog saveza, kao ni njegove suradnike. Kako sada stvari stoje, birat će ga krajem prosinca delegati na izbornoj Skupštini HNS-a. Pravo glasa ima sveukupno 59 delegata, odnosno, članova Skupštine HNS-a, a Nogometni savez Krapinsko-zagorske županije u njoj ima samo jednog delegata i to je predsjednik županijskog Saveza Stjepan Merkaš – Krojf. U Skupštini HNS-a su, naime, predstavnici svih županijskih saveza i Grada Zagreba, dakle, njih 21, potom po dva predstavnika svakog prvoligaškog kluba, dva zastupnika koji predstavljaju sve drugoligaške klubove, tri zastupnika koji predstavljaju sve trećeligaške klubove te deset zastupnika amaterskih klubova nižeg ranga. Tu su još predstavnici ženskog nogometa, trenera i Udruge prvoligaša.

Šuker vs Šimić

Dakle, od ukupno 59 delegata, Zagorci imaju samo jednog, tako da zagorski utjecaj kod izbora predsjednika i nije posebno velik, a teško je za povjerovati da će prilikom glasanja baš taj jedan glas biti presudan, iako ne možemo isključiti ni tu mogućnost. Naime, sasvim je izgledno da će Davoru Šukeru i aktualnom vodstvu HNS-a jedini protukandidat biti proslavljeni hrvatski reprezentativac i čelnik sindikata nogometaša Dario Šimić, kojem su se u akciji pokušaja 'preuzimanja HNS-a' pridružili kolege Stipe Pletikosa, Goran Vlaović i Mario Stanić. Ekipa bivših 'Vatrenih' uživa popriličan ugled u javnosti, mnogi bi ih htjeli vidjeti na čelu HNS-a, no pitanje je koliko će utjecaj javnosti biti presudan u čitavoj ovoj priči. Tim više što poneki županijski nogometni savezi, naročito oni koji nemaju prvoligaškog kluba, baš i nemaju puno razloga biti pretjerano nezadovoljni trenutnim vodstvom HNS-a.

Ulaganje u Zagorje

Jedan od njih je i Nogometni savez KZŽ, koji, kao i mnogi drugi, najveću muku muči s lošim financijskim stanjem svojih amaterskih klubova, kojima najviše nedostaje nogometne infrastrukture, a uz male sponzorske donacije, uglavnom žive od proračunskog novca svojih gradova i općina i volonterskog rada zaljubljenika u nogomet. HNS je prošle godine pomogao u uređenju novih službenih prostorija županijskog saveza u Zaboku, a prilikom svečanog otvorenja Davor Šuker najavio je i daljnje ulaganje u Zagorje, prije svega u izgradnju novog, velikog nogometnog igrališta s umjetnom travom. S lokalne razine gledajući, zagorski nogometni djelatnici mogu s pravom reći da se nacionalna nogometna središnjica ne odnosi prema njima maćehinski, stoga ne bi bilo nikakvo iznenađenje da zagorski savez podrži aktualno vodstvo, među kojim vrlo dobro kotira i predsjednik ŽNS Stjepan Merkaš.

Odluka u petak

Obzirom da su se neki županijski savezi već javno izjasnili da će dati podršku Davoru Šukeru, kao što se splitsko-dalmatinski izjasnio da podržava Darija Šimića, pitali smo Stjepana Merkaša hoće li i kada Nogometni savez KZŽ dati javnu podršku nekom od kandidata. -Još uvijek nismo nikog javno podržali jer još ni jedan kandidat nije službeno nominiran, a kandidature bi se trebale istaknuti i nominirati ovog utorka. Mi kao Nogometni savez Krapinsko-zagorske županije ćemo nakon toga, u petak 1. prosinca, održati sjednicu Skupštine i Izvršnog odbora te ćemo donijeti odluku kojeg ćemo kandidata podržati – odgovorio nam je Merkaš.

Još članaka iz "Sport"

Facebook