Prethodni članak
Sljedeći članak

Nogometaši Straže dobit će novi sportski objekt kakvog zaslužuju

Planira se gradnja pomoćnog objekta uz igralište NK Straže u Lastinama. Klubu je ovaj objekt prijeko potreban. Sada koriste kontejnere koji koliko toliko koriste svrsi, no prema standardima Nogometnog saveza, potreban im je novi objekt jer ovaj ne zadovoljava uvjete

  • Načelnik Zvonko Jutriša i predsjednik NK Straža Hum na Sutli Damir Špiljak s nogometašima

    Načelnik Zvonko Jutriša i predsjednik NK Straža Hum na Sutli Damir Špiljak s nogometašima

  • Sada NK Straža koristi kontejnere

    Sada NK Straža koristi kontejnere

  • Nogometno igralište u Lastinama

    Nogometno igralište u Lastinama

  • NačelnikZvonko Jutriša i predsjednik NK Straža Damir Špiljak
  • Načelnik Zvonko Jutriša i predsjednik NK Straža Hum na Sutli Damir Špiljak s nogometašima
  • Sada NK Straža koristi kontejnere
  • Nogometno igralište u Lastinama
  • NačelnikZvonko Jutriša i predsjednik NK Straža Damir Špiljak

Općina Hum na Sutli planira graditi pomoćni objekt uz igralište Nogometnog kluba Straža. Kompletnu dokumentaciju počevši od projekata pa sve do građevinske dozvole te uobličavanja dokumentacije u fazu gotovosti za prijavu na natječaj Općina je prošle i ove godine uložila oko 185.000 kuna. Spreman projekt s kompletnom projektnom dokumentacijom  Općina Hum na Sutli će prijaviti na mjeru 7. 4., u okviru Programa  iz ruralnog razvoja, a prijava na natječaj bit će moguća od 18. travnja.  Ukoliko Humčani prođu na natječaju, realizacija izgradnje pomoćnog objekta mogla bi početi već početkom sljedeće godine.

 Veliki angažman Općine i kluba

- Projekt je vrijedan gotovo pet milijuna kuna. Novi objekt bi u donjem dijelu imao prostorije za nogometni klub od svlačionica, prostorija za suce, delegate, sanitarne čvorove, dok bi se na katu uredio jedan multifunkcijski prostor u kojem bi se uredila mala teretana i organizirale sportske aktivnosti poput stolnog tenisa i sl.. - rekao je načelnik Huma na Sutli Zvonko Jutriša.  Istaknuo je  da projekt ima i svoju financijsku težinu te da se ne financira u 100% iznosu iz EU fondova, već 80 posto, a ostatak sredstava bi financirala Općina Hum na Sutli. Jutriša kaže da od svih tih „ silnih  raspoloživih sredstava iz EU fondova“, za koje znaju svi reći  da se nude na pladnju, baš i nije istina, naime ovo je prva najava mogućeg apliciranja na EU sredstva za period financiranja 2014. do 2020..

NK Straža ovaj je objekt prijeko potreban. Do sada koriste kontejnere koji koliko toliko koriste svrsi, no prema standardima Nogometnog saveza,  potreban im je novi čvrst objekt. Na  ovom su se  projektu čvrsto angažirali Općina Hum na Sutli i sam klub, koji do 2009. godine nije imao ni svoje vlastito igralište u RH. Humski su nogometaši  utakmice igrali diljem Zagorja, po tuđim igralištima. - Za vrijeme bivše Jugoslavije imali smo zajedničko igralište u Rogatcu, no raspadom bivše države, ostajemo bez infrastrukture koja ostaje u Sloveniji. Od 1993. do 2009. godine igrali smo po igralištima u Kumrovcu, Desiniću…, tko god nam je izašao u susret. U tim je uvjetima jako teško organizirati utakmice, pogotovo s mladom populacijom. Kada je 2009. izgrađeno i pušteno u pogon nogometno igralište u Lastinama bilo nam je to veliko olakšanje, a kada bi sad dobili pravi sportski objekt bilo bi to za nas dugoročno rješenje - istaknuo je predsjednik Nogometnog kluba Straža Damir Špiljak.

 Propozicije HNS-a

Špiljak, kaže da je u klubu trenutno registrirano 167 igrača, od čega je 130 stalno aktivo. Natječu se u svim selekcijama  koje su u sklopu NS KZŽ od zagića, limača, mladih i starijih pionira, seniora i veterana.  U klubu je i stotinjak djece mlađe od 18 godina. - Novi prostor nam je potreban ne samo zbog NK Straže kao takav nego i zbog toga što HNS propisuje određena pravila i propozicije prema rangu natjecanja. Kad se taj objekt stavi u pogon, konačno ćemo imati  dvije gostujuće, dvije domaće svlačionice, prostorije za čuvanje opreme, sve ono što klub u 1. HNL treba imati. Nogometni savez nam je zbog činjenice što jako dobro znaju našu povijest 'gleda kroz prste', iako bi nam teoretski mogli zabraniti natjecanje - ističe Špiljak. - Ja sam  bio jako zadovoljan kada sam došao na poziciju načelnika prije 8 godina što sam uspio staviti igralište u funkciju kupnjom i postavljanjem kontejnera. Bio je to skroman pomoćni objekt, ali je bio dostatan kako bi se ostvarili preduvjeti  da se počne igrati. Sada ću biti još sretniji ako taj projekt prođe na natječaju za financiranje iz EU fondova - zaključio je načelnik Jutriša, koji je ove godine povećao i financiranje kluba na iznos od 150.000 kuna, jer su sponzorstva, odnosno donacije od gospodarstvenika sve manje.

 

Još članaka iz "Sport"

Facebook