Prethodni članak
Sljedeći članak

Marijan Čaić preporodio je omladinski pogon krapinskog Zagorca

- Moj plan je bio da u dvije godine izborimo prvu ligu, a mi smo to napravili za četiri mjeseca - rekao je Čaić

  • Marijan Čaić i Miljenko Merkaš

    Marijan Čaić i Miljenko Merkaš


Vodstvo krapinskog Zagorca ponajviše zahvaljujući Miljenku Merkašu, početkom je godine povuklo jedan od najboljih poteza u posljednjih desetak godina. Tako je zimus na čelo omladinskog pogona NK Zagorec stao zagrebački strateg, Marijan Čaić, koji je na ovu poziciju došao kao koordinator iz NK Ponikve. U samo nekoliko mjeseci Čaić je napravi pravo čudo, kojemu se na neki način ni sam nije nadao. Mlađi pioniri, stariji pioniri, kadeti i juniori izborili su prvu ligu, što je uspjeh vrijedan svake pažnje.

Iako mu je tek 35 godina, nekoć desni bočni i stoper Sesveta, Lučkog, Španskog i Ponikvi, već 15 godina radi kao trener u mlađe dobnim kategorijama. Prvo je šest godina radio u Španskom, a posljednjih je devet godina radio u Ponikvama, gdje je obavljao funkciju koordinatora omladinskog pogona, a preko sebe je imao čak 250 dječaka.

- Bilo mi je dobro u Ponikvama, ali na nagovor velikog nogometnog fanatika i pozitivca, Miljenka Merkaša, odlučio sam prihvatiti ponudu Zagorca. Iako sam imao ponude Kustošije da budem koordinator i Hrvatskog dragovoljca da uzmem jednu mlađe dobnu kategoriju, prevagnulo je to što sam htio biti prvi čovjek u omladinskom pogonu. Uz to Zagorec je klub s bogatom tradicijom, a Hrvatsko zagorje puno je nogometnih talenta. Moj cilj je da Zagorec djeluje kao Dinamo – riječi su Marijana Čaića.
Dolaskom u Krapinu zatekao je iznimno lošu infrastrukturu, no nije puno kukao. S kolegama koje su ga odlično primile odmah se prihvatio posla.

- Infrastruktura, a posebno tuševi i svlačionice katastrofalno su izlgedali. Nedostajalo nam je i lopti, čunjeva i ostalih sredstava za rad. No uz veliku potporu uprave kluba i grada Krapine na čelu s gradonačelnikom Gregurevićem napravili smo puno toga i danas je situacija znatno bolja. Broj djece sa 144 popeo nam se na 250 u ovom kratkom periodu, pa hitno moramo razmišljati o sanaciji pomoćnog igrališta, ali i gradnji igrališta s umjetnom travom, gdje očekujemo logističku potporu HNS-a. Kolege treneri fantastično su me primili i omogućili su mi brzu prilagodbu, na čemu im od srca zahvaljujem. Treneri Zagorca su vrlo dobri, ali trebao im je netko da se dignu na viši nivo. – govori nam Čaić.

Zadržati visok nivo rada

Unatoč što u Zagorcu ima velikih talenta, nitko nije očekivao da se za samo četiri mjeseca, četiri generacije ovog kluba mogu plasirati u elitno društvo.
- I sam sam iznenađen kako smo to brzo uspjeli napraviti. Moj plan je bio da u dvije godine izborimo prvu ligu, a mi smo to napravili za četiri mjeseca. Nisam vjerovao da će se to tako brzo dogoditi, moramo se što prije ekipirati. U posljednjih nekoliko mjeseci nametnuli smo jedan iznimno visok nivo rada, pa kada nam dođu igrači iz drugih klubova, treba im par mjeseci da se prilagode na naš rad U nadolazećoj sezoni moramo zadržati ovaj visoki nivo rada, ali i rang natjecanja. Cilj nam je izbacivati što više igrača za prvu momčad. Već sada 7-8 juniora trenira sa seniorskom momčadi – završio je Čaić.

Promjene u omladinskom pogonu

Omladinski pogon Zagorca pretrpio je neke rošade. Ivica Antolić koji je vodio limače II, napustio je omladinski pogon NK Zagorec, a njegovo mjesto još nije popunjeno. Ivan Ivanović koji je vodio zagiće, vodit će limače I, a zagiće će preuzeti Nikola Suntešić. Nino Kos koji je vodio limače I, prelazi u mlađe pionire II, a Ivan Anić-Ćurko koji je do sada vodio mlađe pionire II, prelazi u mlađe pionire I. Marko Pastorčić iz mlađih pionira I, prelazi u starije pionire II, dok Srećko Mlinarić ostaje trener kadeta, a Ivan Zubić trener juniora. Čaić je još u potrazi za trenerom starijih pionira II, a razmišlja se i o otvaranju Otvorene škole NK Zagorec, po uzoru na zagrebački Dinamo.

Još članaka iz "Sport"

Facebook