Prethodni članak
Sljedeći članak

Luka Pasariček potpisao za Hajduk i debitirao u drugoj momčadi bijelih

Proteklih je tjedana jedan nogometni prijelaz uzbrkao hrvatsku nogometnu javnost. Osamnaetogodišnji Luka Pasariček, biviši igrač Dinama redovno selekcioniran u reprezentacije od U-14 do U-19, nije potpisao profesionalni ugovor za Dinamo, već se skrasio u Hajduku iz Splita


Zagorske je brege Luka zamijenio Marjanom i odlučio zamijeniti Marjanom, Hromec pokraj Đurmanca Splitom. NImalo lak izazov, ali za vrijednog i kvalitetnog nogometaša kao što je Luka iskreno se nadamo da neće biti problema i da će ubrzo obući dres prve momčadi, nakon što je već debitirao za Hajduk II u pobijedi 2:1 protiv Omiša, s kojom je njegova nova momčad zadržala vrh ljestvice.
Prve dojmove debija i detalje svoje sportske karijere Luka je odlučio podijeliti sa čitateljima Zagorskog lista.

Luka kako je bilo na debiju protiv Omiša?
- Ušao sam u 46. minuti umjesto Hrvoja Relote. Počeo sam na prednjem veznom, a nakon nekog vremena prebačen sam na zadnjeg veznog. Gubili smo 1:0, ali uspjeli smo preokrenuti na 2:1. Zadovoljan sam svojom igrom i pobjedom svoje nove momčadi.

Kako to da si karijeru odlučio nastaviti u Hajduku?
- Očekivao sam da ću karijeru nastaviti u Dinamo, no prije godinu dana imao sam nekoliko ozljeda pa sam pao u formi. Zadnju sam sezonu ponovno počeo dobro igrati, no to Dinamu nije bilo dovoljno da mi ponudi konkretan ugovor. Nudili su mi neke posudbe koje ja jednostavno nisam mogao prihvatiti. Stigao je poziv Krešimira Gojuna voditelja Hajdukove akademije i ja sam jednostavno odlučio prihvatiti novi izazov. Dobio sam priliku u drugoj momčadi, a na meni je da izborim dres prve momčadi bijelih.

Prije dolaska u Hajduk imao si i probu u bivšem premier ligašu Boltonu, koji je danas član engleske prve lige, kako je to prošlo?
-Da. Moram reći da sam zadovoljio ukuse čelnika kluba, ali bojao sam se problema s radnom dozvolom. Moglo mi se dogoditi da samo treniram i ne mogu igrati, a to je ono što zadnje želim. Imao sam i poziv iz Benfice, ali sam ga odbio jer sam svjestan da bi tamo puno teže izborio dres prve momčadi. Odlučio sam se za Hajduk, veliki klub, i siguran sam da nisam pogrijepio. Prvi dojmovi su odlični, svi mi pomažu da se što prije naviknem na život u Splitu. Imam stan na Spinutu blizu stadiona, svaki slobodan trenutak koristim da prošećem po Splitu koji je predivan grad.

Veže ti prijateljstvo s Nikolom Vlašićem.
Da s Niksijem sam bio cimer u U-17 reprezentaciji. Čuli smo se čim sam došao u Split i on mi je ponudio pomoć ako mi bilo što zatreba. Nažalost zbog velikih obaveza još se nismo uspjeli vidjeti.

Vratimo se nakratko na tvoju reprezentativnu karijeru. Redovno si bio selekcioniran u sve hrvatske selekcije do U-19. Dosadašnja kruna tvoje reprezentativne karijere bilo je U-17 Svjetsko prvenstvo u Čileu. Iako su u kvalifikacijskom ciklusu imao veliku ulogu, na SP odigrao se tek 20 minuta protiv Njemačke u osmini finala.
- Malo mi je žao zbog toga, očekivao sam već ulogu, no imao sam par manjih ozljeda zbog kojih sam malo pao u formi. Nemam izborniku Bašiću ništa za zamjeriti, igrali su spremniji od mene. Odigrao sam i jednu utakmicu za U-19 protiv Italije, a zadnju protiv Engleske sam propustio jer nisam imao klub. Sada kad sam pronašao svoj novi klub očekujem da ću se nametnuti izborniku Ferdi Milinu.

Kakva su očekivanja u Hajduku?
-Prvo se moram vratiti u stopostotnu formu i ustaliti u B momčadi. Nadam se da ću već na iduće pripreme ići s prvom momčadi. Dat ću sve od sebe da mi trener Pušnik već na proljeće da šansu da upišem prve minute u prvoj momčadi Hajduka.

I za kraj kao pravom Zagorcu sigurno ti nedostaju "zagorski bregi"?
- Nedostaju mi itekako i jedva čekam da dođem doma, gdje su mi svi velika podrška. Iako se zna da su u Hrvatskom zagorju 99.9% navijači Dinama mene nitko nije odgovarao da ne idem u Hajduk, dapače svi su mi dali podršku i ponosni su na mene, kako mama, tata i brat, tako i prijatelji. Ja sam ponosan na brata Dinu koji je također vrlo talentiran, prošao je pionirski staž u Zagreb, no odlučio se za igranje malog nogometa i sada trenira u najboljem hrvatskom malonogometnom klubu Nacionalu.


Sportska biografija
Luka Pasariček rođen 12.3.1998., a nogometno je prohodao sa šest godina u Zagorcu pod trenerskom palicom Mladena Ferka. Krenuvši u peti razred osnovne škole sa 11 godina dobio je ponude Dinama i Zagreba. Odlučio se za Zagreb iz jednostavnog razloga što je Kranjčevićeva bliže od Maksimirske. Zagreb je tada imao fantastičnu školu nogometa, a Luka posebno pamti trenera Andreja Miokovića, koji mu je dao odlične temelje za napredak. Prelaskom u srednju školu prihvatio je ponudu Dinama u kojem je proveo četiri godine. Prve dvije godine bile su odlične, no onda su ozlijedile ozljede i nešto lošije igre u trećoj godini, da bi se u zadnjoj godini počeo vraćati na staro, no to čelnicima Dinama nije bilo dovoljno da potpiše profesionalni ugovor s modrima, pa je Pasariček postao član Hajduka.
Svoj prvi reprezentativni nastup upisao je 4.6.2012. za selekciju U-14 protiv Bavarske. Od tada je upisao 30 reprezentativnih nastupa za razne selekcije od U-14 do U-19, a prošle godine ja nastupio i na Svjetskom prvenstvu U-17 u Čileu, gdje je Hrvatska poražena u četfrfinalu od Malija.

Još članaka iz "Sport"

Facebook