Prethodni članak
Sljedeći članak

Luka Lešković izborio svjetsko finale u combatu

Sjajan uspjeh borca Savate kluba Stubica na eliminacijskim borbama za finale Svjetskog prvenstva u Varaždinu


Predsjednik Savate saveza Hrvatske i Fight kluba Kovačić, Siniša Kovačić, kao da je znao što će se dogoditi kada je na plakat eliminacija za finale Svjetskog prvenstva, koje je on zajedno sa svojim suradnicima organizirao u varaždinskoj Areni, stavio Luku Leškovića. Najbolji hrvatski savate borac odgovorio mu je na najbolji mogući način. Luka Lešković izborio je finale Svjetskog prvenstva u combatu u konkurenciji seniora u kategoriji do 65 kilograma. Najveći je to njegov uspjeh osobno, ali i Savate kluba Stubica uopće. Ujedno i najveći poklon klubu kojeg je utemeljio Srećko Znika za njegov dvadeseti rođendan.

- Presretan sam. Još uvijek ne mogu kontrolirati emocije. Ovo je najveći uspjeh za naš klub. Hvala svima koji su nam pomogli na bilo koji način, a prije svih predsjedniku Kovačiću, izborniku Šimunecu, mojim kolegama trenerima iz reprezentacije Nikoli Kaniškom i Željki Jarec, maseru Silviu Horvatu koji je radio čuda. Hvala prijateljima iz Stubice i Đidare koji su nas došli bodriti. Vjerovao sam da Luka može to napraviti, a on je još jednom pokazao da je najbojli kada je najpotrebnije. Nećemo se zaustaviti, idemo do kraja. – riječi su Srećka Znike, jednog od najboljih trenera savatea u Hrvatskoj, a i šire.

Luka Lešković:“Sanajao sam ovaj trenutak“

Zagorski as na ovaj si je način i prije finala priskrbio najmanje titulu viceprvaka svijeta. U prvom je kolu poražen na bodove od Francuza, s kojim će se i naći u svjetkom finalu. Nakon toga prekidom u drugoj rundi sredio je Bugara, a onda u ključnoj borbi za finale pobijedio opasnog Rusa, koji ga je jednom savladao u juniorskim danima.

- Prezadovoljan sam. Protiv Francuza sam se prekasno probudio, a za razliku od te borbe prilično brzo „riješio sam“ Bugara. Moja najbolja borba bila je protiv Rusa, koji me jednom pobijedio dok smo bili juniori. Znatno je viši od mene, no znali smo kako se bori, pripremili smo dobru taktiku, jednostavno sam „ulazio u njega“ i zadavao mu čvrste udarce. Moj dječački san se ostvario, uvijek sam sanjao svjetsko finale. Ovo je moj najveći uspjeh, no sada kada samo došao do ovdje, dat ću sve da pobijedim u finalu i nadmašim samog sebe. Iako samo poražen od francuskog borca, nisam bez šansi bez njega u finalu. Bit će to jedna sasvim nova borba - presretan je bio Luka Lešković.

- Luka je višegodišnji reprezentativac, viceprvak Europe, proglašen je najboljim borcem saveza, tako da me ovaj njegov uspjeh i nije previše iznenadio. Tehnički i taktički odrado je savršene eliminacije. U finalu protiv Francuza idemo na pobjedu. Eliminacije su se održavale u tri runde, dok se finale održati na pet rundi. Ako se Luka dobro spremi, može do svjetske titule. Kompletno sam prezadovljan kako s Lukom, tako i s ostalim našim borcima. Juniori Roko Doždor (-60 kg) i Muhamet Deskaj (-65 kg) postali su juniorski svjetski prvaci u svojim kategorijama, dok se Marija Kosi uz Luku Leškovića plasirala u seniorsko finale. Možda smo nešto više očekivali od Antuna Viličića, no on se na kraju morao zadovoljiti broncom. – riječi su izobrnika savate reprezentacije Hrvatske, Predraga Šimuneca.

Marko Gospočić brončani

U sjeni velikog Leškovićevog rezultata, odličan rezultat ostvario je iz Marko Gospočić, koji je u kategoriji do 85 kg osvojio brončanu medalju. Gospočić je na bodove dobio meksičkog borca, na bodove je tijesno izgubio od Bugara, a onda je u ključnoj borbi za finale nokautiran od strane francuskog borca, no i to mu je bilo dovoljno za broncu.

Miroslav Tustić zapeo je u četvrtfinalu, ali konkurencija u njegovoj kategoriji do 70 kg, bila je žestoka. Protiv ruskog borca izgubio je na bodove, talijanskog borca pobijedio je prekidom, a u ključnoj borbi poražen je od Iranca. Bila je to fantastična borba u kojoj se obojici dva puta brojalo, no na kraju su suci procjenili u korist Iranca, iako ne bi pogriješili da su dali prednost Tustiću.

Za juniora Daria Borošu, ovo je bilo jedno veliko iskustvo koje će mu sigurno korisititi u budućnosti. On je u kategoriji do 70 kg, u konkurenciji juniora, pretprio dva poraza na bodove od francuskog i kineskog borca, no nije razočarao.

- Luka je vrhunski borac, ovo je veliki uspjeh koji sam očekivao. Očekujem i njegovo zlato. Ponosan sam na svoje kolege iz Fight kluba Kovačić i Hrvatskog savate saveza, jer smo napravili odličan posao. U Varaždinu je nastupilo 230 boraca i od svih smo čuli samo riječi hvale. Čelnici svjetske savete federacije složili su se da su ovo bile najbolje odrađene eliminacijske borbe za finale SP u povijesti. Pazili smo na svaki detalj. Sve je bilo na najvišem nivou – završnu ocjenu dao je s pravom ponosni predsjednik Savate saveza Hrvatske, Siniša Kovačić.

Još članaka iz "Sport"

Facebook