Prethodni članak
Sljedeći članak

Krema hrvačkog sporta u Krapinskim Toplicama

U Krapinskim Toplicama održan seminar za hrvačke suce i trenere iz Hrvatske, Slovenije i Srbije vezan uz primjenu novih pravila


Hrvanje je prije 2-3 godine bilo gotovo na koljenima, a sada se ovaj sport polako vraća na staze stare slave, kako u cijelom svijetu tako i u Hrvatskoj. Novoj atraktivnosti hrvanja pridonjela je promjena pravila u bodovanju. Početkom ove godine na seminaru u Slovačkoj predstavljena su najnovija pravila u hrvanju, a hrvatsku je delegaciju na tom seminaru predstavljao Zvonko Očić iz Krapinskih Toplica, jedan od najboljih hrvatskih hrvačkih sudaca, a ujedno i predsjednik sudačke komisije pri Hrvatskom hrvačkom savezu. Zahvaljujući njemu u Krapinskim Toplicama održan je zajednički seminar hrvačkih sudaca i trenera iz Hrvatske, Slovenije i Srbije.

Upravo je Očić sa svojim kolegom iz Slovenije, Stanislavom Šermekom, nazočne suce i trenere, njih čak 120, informirao o novim pravilima s kojima se upoznao na UWW seminaru u Slovačkoj, na kojem je sudjelovalo 80 najboljih sudaca iz cijelog svijeta.

- U Slovačkoj smo usvojili principe kako implemenitirati nova pravila u bodovanje, a sve u svrhu povećvanja atraktivnosti hrvanja kao sporta. Za laike to i nisu neke velike promjene, no za nas koji radimo u hrvanju to su velike i drastične promjene koje će pomoći da se hrvanje grčko-rimskim stilom vrati na ono puteve atraktivnosti od prije 15-20 godina – otkrio nam je Zvonko Očić.

Prvi dio seminara bio je zajednički, a onda suci ostali konferencijskoj dvorani, a treneri su se prebacili u sportsku dvoranu. Među demonstratorima bio je i osvajač zlatne olimpijske medalje, Vlado Lisjak, kao i braća Neven i Nenad Žugaj, najbolji hrvatski hrvači u posljednje vrijeme, koji su krenuli u trenerske vode.
Nazočne suce i trenere pozdravili su i predsjednik Hrvatskog hrvačkog saveza Vladimir Bregović i predsjednik Rvačkog saveza Srbije Željko Trajković. Ova dva saveza, zajedno sa slovenačkim imaju izuzetno dobru suradnju na svim poljima hrvačkog sporta, od sudaca, do trenera, pa i do zajedničkih treninga i sparinga, čime sva tri saveza dobivaju na kvaliteti.

Hrvanje u Srbiji u velikoj je ekspanziji. Najzaslužniji za to je svjetski i olimpijski prvak Davor Štefanek, koji je prije dvije godine proglašen za najboljeg sportaša Srbije, a prošle godine i za najboljeg hrvača svijeta. Iskoristili smo priliku da od čelnika dvaju saveza saznamo kakva je situacija u hrvanju u Srbiji i Hrvatskoj.

Željko Trajković:“Imamo odlične odnose sa Hrvatskim hrvačkim savezom“

- Trebalo je puno truda i rada da srpsko hrvanje dovodemo na ovako visok nivo. Moram priznati da smo imali potporu države u tome, no odnosu na zemlje u okruženju puno toga kod nas još uvijek leži na velikom entuzijazmu. Mi ovaj sport volimo, a kad se uz entuzijazam unese i ozbiljan rad rezultat ne može izostati. Ove godine nas čeka smjena generacija, pa će rezultati biti možda nešto slabiiji. Očekujem da naši hrvači ne EP u travnju prikupljaju iskustvo, a puno važnije će nam biti Svjetko prvenstvo u listopadu koje će se održati u Budimpešti. Zahvaljujem se mom prijatelju i vrhunskom sucu Zvonko Očiću i predsjedniku Vladimiru Bregoviću na gostoprimstvu ovdje u Krapinskim Toplicama. Naša dva saveza imaju odlične odnose. Ovaj seminar je od iznimne koristi da proanaliziramo nova pravila i da spremni dočekamo nadolazeća natjecanja. Idući tjedan je seminar kod nas u Kragujevcu i očekujem da će naši suci i treneri biti maksimalno educirani što se tiče novih pravila – riječi su Željka Trajkovića.
Vladimir Bregović nedavno je po treći puta za redom izabran za predsjednika Hrvačkog saveza Hrvatske i najbolje pozna trenutnu situaciju u hrvatskom hrvanju.

Vladimir Bregović:“Nacionalni hrvački centar naša je najveća zadaća“

- Hrvatsko hrvanje je u jednoj velikoj uzlaznoj putanji. Naše sportske djelatnike i one koji nas prate priviknuli smo na 2-4 medalje na europskim i svjetskim u svim uzrastnim kategorijama na godišnjoj bazi. To su vrhunski rezultati. Ove godine imamo izuzetno gust raspored. Već za dva tjedna u Zagrebu nas očekuje Grand prix na kojem će biti prisutno 15-20 reprezentacija od SAD-a, pa sve do Irana. Posebno se veselimo dolasku jake reprezentacije Rusije. U lipnju nas očekuje međunarodni turnir „Croatia open“ za kadete, a isto tako u lipnju u Poreču organiziramo „Trofej Jadrana“ (U-23). Glavni event ove godine nam je Prvenstvo svijeta za kadete koje će se od 5.-10. srpnja održati u Domu sportova u Zagrebu, na kojem će nastupiti 1.000 natjecatelja, a Zagreb će na ime toga prodati 5.000-6.000 punih pansiona. Upravo smo dogovorili i kriterijski turnir u sve popularnijem beach wrestlingu, koji će se u srpnju održati u pulskoj Areni, boljeg mjesta u svijetu za ovakav event nema. Vraćamo se u doba gladijatora. Želim da iza mene i mojih kolega ostane nešto trajno za hrvatsko hrvanje, a to je izgradnja Nacionalnog hrvačkog centra, za koji ćemo sredstvo pokušati namaknuti iz fondova Europske unije – otkrio nam je Vladimir Bregović.

Krapinske Toplice uzoran domaćin

Krapinske Toplice pokazale su se još jednom kao uzoran domaćin. Hrvačke suce i trenere došli su pozdraviti i načelnik Ernest Svažić, kao ravnatelj škole Samson Štibohar. Obojica su dali obol u održavanju ovog seminara, a Krapinske Toplice već su postale baze hrvatskih hrvačkih sudaca i trenera.

- Počaščeni smo time da možemo biti domaćini kremi hrvačkog sporta u Hrvatskoj, ali i da smo domaćini gostima iz Slovenije i Srbije. Drago mi je da su nas prepoznali kao pogodnu lokaciju za održavanje svojih seminara i radionica, a nadam se da će to činiti i u godinama koje su pred nama kada ćemo imati i nove kapacitete – završnu ocjenu dao je načelnik Krapinskih Toplica, Ernest Svažić.

Još članaka iz "Sport"

Facebook