Prethodni članak
Sljedeći članak

Kako je Tito kupio dresove i lopte zagorskom nogometnom klubu osnovanom 1945.

Novo tiskano izdanje Zagorskog lista donosi priču o NK 'Lipa', osnovanom 1945. godine.


Po završetku Drugog svjetskog rata nova vlast pokrenula je kulturne i sportske aktivnosti u seoskim sredinama. Zaljubljenik u nogomet Rudolf Tramišak prisjetio se u razgovoru za Zagorski list samih početaka nogometne igre u Tuhlju, gdje je 1945. godine osnovan Nogometni klub Lipa.

-U vrijeme općeg siromaštva trebalo je doći do potrebnih rekvizita: dresova i lopti. Zahvaljujući tadašnjem rukovodstvu kluba, predsjedniku Srećku Klaužeru i tajniku Stjepanu Tramišaku, došlo se do potrebnih sredstava. Napisali su pismo Titu, koji je u tuheljskoj crkvi i kršten, da im pomogne u namjeri osnivanja nogometnog kluba.

Na veliku radost, kako igrača, tako i mještana, ubrzo je stiglo 10.000 dinara, dostatno za početak rada kluba. Kupljene su lopte i platno za dresove, koje je dragovoljno sašila šnajderica  Štefka Ožvald. No, za kopačke nije bilo novaca, pa je svaki nogometaš, ili igrao u običnim cipelama ili bos – ispričao je Zagorskom listu Tramišak, tada šestogodišnji dječak.

 Klub se ubrzo registrirao u podsaveznu ligu koja se igrala u Zagorju pa sve do Rogaške Slatine. Igralište je bilo na sajmištu, na mjestu sadašnjeg vatrogasnog doma.

Imena prvih tuheljskih nogometaša, kao i mnogo drugih zanimljivih detalja, pročitajte u tiskanom izdanju Zagorskog lista.

Još članaka iz "Sport"

Facebook