Prethodni članak
Sljedeći članak

[JOŠ SE PAMTI] Prije točno 29 godina odigrala se legendarna utakmica Dinama i Crvene zvezde

  •  Foto: YouTube

    Foto: YouTube


Na današnji dan prij 29 godina na zagrebačkom Maksimiru odigrala se utakmica Dinama i Crvene zvezde koju mnogi još i danas pamte. Bile su to predratne godine, a ta je utamica po mnogima bila jedan od tihih početaka Domovinskog rata.
Iako su dva kluba odigrali brojne utakmice, već prije početka ove koja se odigrala 13. svibnja 1990., u zraku se osjećala nervoza. Na zagrebački Maksimir stiglo je oko 3000 Delija, navijača Zvezde. Navijanje im, naravno, nije bio pravi razlog. Protivinički navijači konstantno su provocirali Bad Blue Boyse i navijače ostalih hrvatskih klubova koji su se okupili, a sve prvokacije bile su s nacionalističkim prizvukom.

Uskoro je nastao kaos. Delije su tukle i kamenovale domaće navijače, odnosno malu skupinu njih koja se našla ja južnoj tribini među protivničkim navijačima. Tadašanja milicija sve je mirno promatrala pa su hrvatski navijači sa sjevera krenuli preko stadiona da obrane kolege s južne tribine. Kada su domaći navijači utrčali u teren, milicija ih je počela mlatiti bez milosti, a u sjećanju je mnogima ostao potez Zvonimira Bobana. On je, vidjevši da milicija tuče Dinamove navijače, uzeo zalet i udario jednog od milicajaca. Bila je to utakmica koja je, kako kažu mnogi, probudila prkos i pokazala da je Hrvatima dosta potlačivanja. Nedugo nakon toga u Hrvatskoj je započeo rat.

Još članaka iz "Sport"

Facebook