Prethodni članak
Sljedeći članak

IVAN TOMAS: “Prvo idemo dobiti Alkar, pa onda možemo pričati o Zadru“

Pred početak Premijer lige košarkaša razgovarali smo s trenerom Zaboka Ivanom Tomasom


Utakmica protiv slovenskog prvoligaša Ilirije bila je generalna proba pred početak prvenstva u  Premijer ligi u kojem Zabok u prvom kolu gostuje kod Alkara u Sinju. Zabočani su poraženi od Ilrije nakon produžetka 97:92. U toj su utakmici pokazali dva lica. Ono lošije u prvom kada su imali 15 koševa manjka (50:35) i ono bolje u drugom kada su u potpunosti uhvatili priključak, izjednačili i imali čak šut za pobjedu, no nisu ga pogodili, pa su kasnije poraženi u produžecima.

- Ulaz u utakmicu bio je loš. Ušli smo mekano i bez koncentracije. Domaći su se razigrali i otišli na 15 razlike. Primili smo 50 koševa u prvom dijelu što je stvarno previše. U nastavku smo promijenili pristup i igrali smo puno čvršće, više nismo dozvoljavali njihov ofenzivni skok. Sve je bolje izgledalo u trećoj četvrtini, no nismo uspjeli smanjiti zaostatak. U zadnjoj četvrtini smo zonom i zonskim presingom uspjeli smo preokrenuti rezultat i na kraju imati šut za pobjedu koji smo promašili. U produžetku je Ilirija imala puno slobodnih bacanja, koje je pogađala i na kraju mogu reći zasluženo pobijedila – riječi su Ivana Tomasa, nakon povratka iz Ljubljane.

Pripreme su pri kraju.

- Ja sam generalno zadovoljan pripremama. Malo su nas poremetile ozljede Šarca i Prolete. Šarac je skoro mjesec dana bio aut i trebat će mu još neko vrijeme da se potpuno vrati. Ozljeda Prolete, koji neće biti spreman za Alkar, nam je veliki hendikep, jer „patimo“ u skoku, pa jedva čekam da se oporavi i vrati – otkriva nam Ivan Tomas.

U nedjelju u 19 sati Zabok očekuje ulazak u 12 prvoligašku sezonu i to na vrućem parketu u Sinju protiv uvijek neugodnog Alkara, koji u posljednje dvije sezone nije uspio dobiti Zabok, pa ne sumnjamo da će napraviti sve da prekine tu za njih neugodnu tradiciju.

- Alkar ima dosta iskusnu momčad, a uz to je Sinj poznat kao „vrući teren“ i publika je šesti igrač Alkara. Jedini način na koji mi njih možemo dobiti je da od prve minute krenemo fokusirano, koncentrirano i maksimalno čvrsto – misli Tomas.

Što li će to tek biti u Zaboku ako žuti dobiju Alkara. U drugom kolu očekuje ih Zadar u Zaboku, pred kamerama HTV-a. Puna dvorana doći će vidjeti može li Zabok kreirati čudo i slomiti Zadra.

- Ne volim gledati tako daleko. Idemo prvo dobiti Alkar, pa onda možemo pričati o Zadru. Ne treba biti bahat. Zadar je ABA liga i nivo više. Moramo biti hrabri, a ako dobijemo Alkara ne smijemo „poletjeti“ – oprezan je Tomas.

Utakmica protiv Alkara ujedno će biti i prva utakmica Ivana Tomasa kao samostalnog trenera neke seniorske momčadi i to odmah u elitnom rangu. U pripremnom periodu već je pokazao da bi uloga pomoćnog trenera za njega bila gubljenje vremena, jer Ivan posjeduje sve karakteristike da postane veliki trener.

- Ovo je nešto sasvim novo u mojoj karijeri. Bio sam trener u omladinskom pogonu, a prošle sezone bio sam pomoćni trener u Ciboni. Očekujem od sebe da napredujem zajedno sa svojim igračima i da iz utakmice utakmicu rastemo. Isto tako očekujem da moji igrači, moj stožer i ja „dišemo“ kao jedno. Cilj kluba je da ostanemo u ligi, a ja se potajno nadam da možemo nešto više od toga. Trebat će nekoliko kola da vidimo tko je koliko jak i tko će u kojem sastavu ostati. I u drugim klubovima ima dosta igrača koji su „na žeton“, kao što je moj brat Marko kod nas -završio je Tomas.

Pod vodstvom trenera Ivana Tomasa put Sinja će putovati sljedeći igrači: Ivan Martinko, Aljoša Šarac, Andro Anzulović. Krešimir Radovčić, Šime Lisica, Roko Galić, Antonio Črnjević, Zvonimir Ćutuk, Martin Tuđen, Patrik Jambrović, Ivan Batur i Marko Tomas.

Parovi I. kola Premijer lige košarkaša Hrvatske:

Alkar – ZABOK (nedjelja 7. 10. u 19 sati)

Hermes Analitica – Split

Cedevita – Vrijednosnice Osijek

Adria Oil Škrljevo – Cibona

Šibenik – Gorica

Bosco - Zadar

 

-

Još članaka iz "Sport"

Facebook