Prethodni članak
Sljedeći članak

INTERVJU s novim voditeljem omladinske škole: 'Imamo najbolji tim trenera'


Izvršni odbor NK Zagorec Krapina donio je jednoglasnu odluku da je novi voditelj omladinske škole kluba, dugogodišnji igrač Zagorca, Darko Kunštek. Iskoristio sam jedan „time out“ Darka Kunšteka i obavio kratak razgovor s ciljem upoznavanja rada jedne od najkvalitetnijih škola nogometa u županiji.

Vaši prvi dojmovi, stanje u omladinskoj školi Zagorca?!
- Imamo najbolji tim trenera koji znaju svoj posao, dokazani su u trenerskom radu te visoko licencirani što školi daje legitimitet. Trenutni problem nastaje kada su treneri prepušteni da donose odluke u interesu ekipe a nisu, možda, najbolje u interesu kluba. Uprava kluba se pobrinula da imamo sve potrebne uvjete za rad na najvišoj razini, a na meni je da organiziram i da svi u omladinskoj školi daju maksimum na terenu. Dojma sam da je situacija puno bolja negoli je percepcija javnosti. No, škola nogometa Zagorca na ovim prostorima je najkvalitetnija već desetljećima a biti će i u budućnosti.

Poznajući vas kao studioznog i odgovornog čovjeka – možete li izložiti svoj plan i program rada omladinske škole Zagorca?
- Prvi zadatak koji je uspješno proveden je izrada registra igrača koji su polaznici naše škole. Putem aplikacije „SOM sport“ povećati ćemo kvalitetu poslovanja kluba te olakšati roditeljima jer će uplatnice za školarinu dobivati putem e – maila sa bar kodom a klubu će odmah biti vidljivo i evidentirano. Plan je postići masovnost u kategorijama prstića i zagića jer mislimo da je naša dužnost i obveza što više djece uključiti u sport. Upravo zbog toga smo i krenuli sa otvorenom školom za djecu koja žele trenirati nogomet ali bez velikih obveza kao što su npr. utakmice vikendom. Želja nam je formirati ekipe po godištima i kroz rad prepoznati najtalentiranije.
U mlađim pionirima dolazi trenutak kada radimo selekciju igrača po kvaliteti. Naše ekipe pionira jedine u Županiji igraju 1. NL Središte a moj je cilj da sa ostalim ekipama izborimo barem 3. NL Centar koja je u najavi za iduću sezonu. Time bi „ulazno godište“ imalo puno kvalitetniji podražaj i pripremu za ono što ih čeka u najvišem rangu nogometa mlađih pionira. Nadamo se od slijedeće sezone ulasku kadeta i juniora u, najavljena, 2. HNL gdje će naši igrači stasati i lakše se prilagoditi zahtjevima seniorskog nogometa.
Od ove godine krenuli smo sa testiranjem sposobnosti igrača od mlađih pionira do juniora, a iste testove prolaze i seniori. Cilj nam je na temelju rezultata kreirati individualni program treninga kondicijske pripreme igrača.

Na čemu će bit naglasak u vašem radu?
- Naglasak će biti na kvaliteti programiranja trenažnog procesa. Kvalitetna selekcija igrača od mlađih pionira te povezati i stvoriti zajedništvo svih djelatnika kluba ka istom cilju.

Koliko kategorija imate, tko su treneri i koliki je broj djece uključeno u rad omladinske škole?
U školi nogomet imamo 13 kategorija ( juniori, kadeti, stariji pioniri I, stariji pioniri II, mlađi pioniri I, mlađi pioniri II, limači I, limači II, zagići I, zagići II, prstići, otvorena škola i vratari, op.a. ). Trenerice prstića su Maja Cesarec ( prof. KIF C ) i Petra Glavač ( UEFA C ) koje rade sa djecom i u Otvorenoj školi. Sa zagićima rade Marko Pastorčić ( UEFA B ) i Jura Vlaisavljević ( polaznik UEFA C ) dok sa limačima rade Ivan Anić Čurko ( UEFA B ) i Martin Zrnc ( UEFA C ). Mlađe pionire vode Dubravko Pastorčić ( NAC. PRO. ) i Matija Novački ( UEFA B ) dok starije pionire vode Marko Marjanović ( UEFA C ) i Nino Kos ( NAC. PRO. ). Kadete vodim ja – Darko Kunštek ( UEFA B ) – te sam ujedno i voditelj škole dok Marko Pastorčić vodi juniore. Golmanski program vodi Matija Bruči, ujedno i vratar seniorskog sastava.Škola broji 230 mladih nogometaša što je izuzetno dobro znajući podatak ako pogledam unazad godinu dana da se broj povećao za pedesetak djece.

Koliko ste zadovoljni činjenicom da su čak devet juniora ove sezone redoviti članovi osamnaestorice seniora odnosno da su dva juniora bili standardni članovi prvih jedanaest te da dvojica koji su ove sezone izašli iz juniorskog kadra su među prvih jedanaest?
- Ovaj podatak govori da se u školi radi jako dobro. Osnovni cilj svake škole nogometa je da stvori igrače za seniorsku momčad. Imamo odličnu suradnju sa trenerom prve momčadi Ivanom Zubićem gdje dogovorno uključujemo sve više juniora u trening seniorske momčadi. Svi koji dobro rade i pokazuju rezultate u juniorima sigurno će dobiti priliku da se iskažu i seniorskoj odnosno prvoj momčadi kluba.

I za kraj – koji su Vaši ciljevi?
- Moji kratkoročni ciljevi su unaprjeđenje trenažnog procesa. Provoditi ideju i znati u kojem smjeru želimo pokrenuti nogometnu školu te biti dosljedan kod donošenja odluka na tom putu. Dugoročni cilj mi je raditi na sebi, dodatno se educirati na trenerskoj akademiji i završiti za trenera UEFA A.

Još članaka iz "Sport"

Facebook