Prethodni članak
Sljedeći članak

[FOTO] Još jedan nesretan poraz Zaboka

6. kolo I. Hrvatski telekom Premijer lige košarkaša Hrvatske, ZABOK – Cibona 73:74


Za košarkaše Zaboka ne vrijedi ni ona „treća-sreća“. I treću utakmicu ove sezone Zabočani su doslovno izgubili u zadnjim sekundama. Jedna lopta, jedna obrana, jedna odluka, bilo što od toga bilo je potrebno Zaboku da konačno po prvi puta u povijesti pobjedi Cibonu. Sreća je opet okrenula leđa zabočkim „žutima“ koji su imali Cibonu na koljenima, vodili i 14 koševa razlike (63:49) devet minuta prije kraja utakmice, no nisu mogli ili znali završiti posao do kraja i kazniti gosta koji je dan ranije imao tešku utakmicu protiv Partizana i jako malo vremena za rekuperaciju.

Prva četvrtina prošla je u izjednačenoj igri, obje momčadi su se često izmjenjivale u vodstvu. U 8. minuti Cibona je imala +5 (10:15), no Zabok je uz dvije trice Prolete i Galića uspio izjednačiti na ulasku u zadnju minutu (18:18). Ponajviše zahvaljujući Ljubičiću gosti nakon prve četvrtine imaju četiri koša viška (18:22).

Ozljeda Šarca

Da nevolja za Zabok bude veća u 8. minuti, igru je napustio Šarac, zbog ozljede, što se kasnije možda ispostavilo i ključnim za poraz Zaboka. Naime, Zabok je u završnici imao dosta problema s prijenosom lopte i tu je nedostajalo iskustvo Aljoše Šarca, kojeg je nakratko solidno zamijenio Šime Lisicia.
Prvi problemi za goste počeli su u drugoj četvrtini. Aktivni Radovčić je nakon koša i dodatnog bacanja priskrbio Zaboku sedam koševa viška (35:28) u 16. minuti, a pogled na semafor bio je još ugodniji kad je Batur pogodio tricu za 40:32. No tu je bilo nekoliko brzopletosti u redovima domaćih, koji su ušli u bonus, što Cibona koristi i s linije slobodnih bacanja preko Bilinovca i Ljubičića dolazi na samo -4 (40:36) pred veliki odmor.

Simultanka Batura u trećoj četvrtini

U prvih pet minuta nastavka eksplodirao je Batur. Povezao je dvije trice i dvicu, pa Zabok u 26. minuti ima +11 (52:41). Jambrović u 29. minuti podiže na +13 (58:45), a u zadnjih deset minuta Zabok prenaša 11 koševa viška (60:49). Batur je trećoj četvrtini zabio 10 koševa.

Markota i Novačić za preokret gostiju

Kada je Radovčić u 31. minuti stavio tricu za +14 (63:49), malo je tko vjerovao da Cibona može preokrenuti. No gosti su znatno pojačali obranu, zbili su redove i u napadu i polako su smanjivali vodstvo. Markota je serijom koševa približi gost na -5 (70:65) u 36. minuti, a Ljubičić je s linije slobodnih bacanja smanjio na -3 (70:67). Tehničku je tada zbog prigovora zaslužio Novačić, a Radovčić pogađa jedno slobodno bacanja za 71:67. Ta tehnička je očito motovirala Novačića, jer je on serijom od pet koševa i gosti minutu prije kraja imaju vodstvo (71:72). Četrdeset sekundi prije kraja Batur vraća vodstvo Zaboku, no Novačić vraća Cibonu u vodstvo 18 sekundi prije kraja utakmice (73:74). Zabok ima zadnji napad, no ruke se tresu, lopta dolazi do Batura koji je u teškoj poziciji i ne pogađa, pa bodovi odlaze u Zagreb.
S 19 poena i 4 skoka Zabok je predvodio Ivan Batur, Krešimir Radovčić pridružio je 18 poena uz 4 skoka i 5 asistencija, a Patrik Jambrović zaustavio se na 14 poena. Veliki hendikep za momčad Zaboka bila je ozljeda Šarca, koja se dogodila krajem prve četvrtine. Upravo je njegovo iskustvo nedostajalo Zaboku da napravi podvig i sruši Cibonu.

S 15 poena i 7 skokova goste je predvodio Damir Markota, Ivan Novačić je pridružio 12 poena i 4 skoka uz sjajnu igru u završnici, a Marko Ljubičić je uz 11 poena 4 puta uspješno asistirao.

Izgubljene lopte koštale Zabok

Zabok je prema svim statističkim pokazateljima bio bolji od Cedevite, osim u izgubljenim loptama, što je na kraju presudilo. Žuti su izgubili čak 21 loptu, Črnjević čak osam, a Radovčić četiri. Brzopletošću su Zabočani uništili barem pet kontranapada i to ih je na kraju koštalo pobjede.

Ivan Tomas, trener Zaboka:

“Nema što zamjeriti svojim igračima. Čestitam Ciboni na pobjedi. Mislim da smo se sami pobijedili. Bacili smo jedno deset kontri u „bunar“. Bio je dogovor da na kraju igramo na Šarliju. Moji igrači su ostali na kraju bez snage i tu je došlo do blokade. Kad gubiš ne smiješ čekati do zadnjeg trenutka“.

Ivan Velić, trener Cibone:

“Ovo je sigurno pobjeda tima, pobjeda karaktera. Odigrati ovako dvije teške utakmice u 24 sata uz težak put po magli. Ne znam tko će snositi posljedice ako se ne daj bože nekome nešto desi nakon ovakve jurnjave kakvu smo mi imali od Beograda do Zagreba, da se dečki barem malo odmore. Moji igrači praktički nisu ni spavali, no odigrali su pravu mušku utakmicu i zato su nagrađeni“.

Krešimir Radovčić, igrač Zaboka:

“Igrali smo vrlo dobrih 38 minuta, u jednom trenutku smo imali i 14 koševa razlike. Poremetila nas je ozljeda Šarca, prevodili smo loptu sa samo dva igrača, ali mislim da nam to nije izgovor za poraz, sami smo sebe pobijedili. Čestitam Ciboni na pobjedi.

Ivan Novačić, igrač Cibone:

“Prošli put smo ovakvu utakmicu u Velikoj Gorici izgubili, večeras nas je sreća malo „pomazila“. Mi jednostavno moramo imati stopostotan pristup u svakoj utakmicu. Ako nećemo sa sto posto ulaziti u svaku utakmicu, imat ćemo i dalje problema. Malo su nas izmorila putovanja, no jednostavno moramo dalje“.

Još članaka iz "Sport"

Facebook