Prethodni članak
Sljedeći članak

Dvoje Zagoraca na Svjetskom prvenstvu u trailu

Svjetsko prvenstvo u trailu održava se u Španjolskoj


foto: Krume Ivanovski

U subotu 12. svibnja u španjolskoj regiji Castellon (unutar prekrasnog parka prirode Penyagolosa) održat će se Svjetsko prvenstvo u trailu. Utrka je dužine 85 kilometara s visinskom razlikom od 4900 metara. Trail je mlada atletska disciplina tek prije nekoliko godina priznata od Svjetske atletske federacije, ali sve zastupljenija i popularnija. Utrke svjetskih prvenstava su dužine između 50 i 100 kilometara, s visinskom razlikom od 2500 do 5000 metara, ovisno od dužine utrke i terena na kojem se utrke održavaju. Ta disciplina zahtijeva od natjecatelja samodostatnost, tj. imaju propisanu opremu koju moraju nositi sa sobom, prvu pomoć, jaknu, astrofoliju, određenu količinu tekućine... Velike kilometraže i nerijetko ekstremni uvijeti (velike vrućine, nevrijeme) zahtijevaju visoku psihofizičku spremu i izdržljivost.

Za ovogodišnje Svjetsko prvenstvo su se kvalificirali naši Zagorci Matija Grabrovečki osvojenim prvim mjestom i Jelena Brezak koja je završila druga na utrci državnog prvenstva „Valamar Trail 2017“ (52 km). Matija i Jelena su ujedno i članovi novoosnovanog atletskog kluba AK Zabok, koji su u novi klub stigli s nizom postolja na državnim prvenstvima i nastupima u reprezentaciji Hrvatske. Ujedno su se oboje nedavno u na izbornoj utrci discipline planinskog trčanja na duge staze kvalificirali za još jedno Svjetsko prvenstvo koje će se održati u lipnju u Poljskoj, što je izniman uspjeh za novoosnovani AK Zabok.

S Hrvatskim timom kreću u utorak prema Španjolskoj na otvorenje Svjetskog prvenstva u trailu gdje će predstavljati Hrvatsku i svoj zeleni kraj. Želimo im svu sreću u njihovim budućim nastupima.

Još članaka iz "Sport"

Facebook