Prethodni članak
Sljedeći članak

Dragutin Tomašković: 'Nogometu sam puno dao i nogomet je puno dao meni'

Nakon 20 godina aktivnog igranja nogometa, ljevonogi nogometaš Zagorca VT stavio je kopačke o klin

  • dragutin tomašković

    Anđelko Hundić, Dragutin Tomašković i Danijel Kovaček


Na kraju natjecateljske sezone u I. ŽNL KZŽ, poslije utakmice između Zagorca VT i Klanjca, od aktivnog igranja nogometa oprostio se Dragutin Tomašković-Žiga. Prije utakmice uprava Zagorca VT upriličila je svečanost, a uz njega od aktivnog igranja nogometa oprostili su se i Andjelko Hundić i Danijel Kovaček.

Ovaj plemeniti ljevak odlučio je otići u 35 godini, još uvijek prilično moćan. U svojoj posljednoj sezoni kao igrač-trener postigao je devet golova i bio je treći strijelac kluba iz Dleska i Jambrešića.

Početak u Zagorcu VT

Tamo gdje je 1993. nogometno prohodao, tamo je i završio karijeru. Već nakon godinu dana treniranja otišao je u limače Intera iz Zaprešića, gdje se zadržao do 1999. kada odlazi u kadete krapinskog Zagorca. No tu se zadržao samo sezonu i ponovno se vratio u Inter. Kao ulaznog juniora, trener Lučan priključio ga  je prvoj momčadi Intera, koja se tada borila za povratak u I. HNL. No Žiga nažalost nije dočekao službeni nastup za seniore Intera, iako je bio standardni prvotimac u mlađe dobnim kategorijama. Sa 17 godina otišao je na posudbu u ZET,  nakon toga odlazi u zabočku Mladost. Od 2005.-2010. igra za Klanjec, koji proživaljava zlatne dane pod vodstvom Ladislava Golemca i plasira se u III. HNL. Slijedi povratak u Zagorec VT, gdje se zadržao do 2014., a od 2014.-2017. ponovno se vraća u Mladost. Zadnje dvije sezone provodi u matičnom Zagorcu VT, kao trener-igrač. Karijeru je započeo kao lijevi bočni igrač, no najveći je dio svoje karijere i najbolje rezultate dao na lijevom krilu. Po potrebi je kvalitetno zakrpao poziciju u veznom redu. Žiga je bio vješt dribler, brz s loptom i bez nje, krasio ga je odličan centarštut i vrlo jak i precizan šut. Nazabijao se golova i golova, no nikada ih nije brojao, niti je vodio statistiku o svojoj karijeru. Žiga je jednostavno uživao u nogometu, brojke mu nisu bile važne.

Najljepši dani u Klanjcu i Mladosti

- Najljepše sam godine proveo u Klanjcu i Mladosti, a šlag na tortu bila je uloga trenera-igrača u svom matičnom klubu. Pamtim puno lijepih trenutaka, a jedan od najljepših bila je pobjeda u dresu Klanjca u prijateljskoj utakmici protiv tada prvoligaša Zagreba (2:1) u Klanjcu, kojeg je vodio legendarni Ćiro Blažević. Emocije su u ovom trenutku pomiješane. Da nisam imao problema s koljenom možda bi još nastavio s igrom, no jednostavno bolovi su prejaki. Nadam se da će se kroz trenerski posao vratiti emocija za nogomet koju sam imao svih ovih 20 godina. Nogometu sam puno dao i nogomet je puno dao meni. Ako nogomet nije emocija, bolje je da se njime ne baviš - prenio nam je svoje dojmove nakon prestanka karijere Dragutin Tomašković.

Kao najvažnije za svoju nogometnu karijeru apostrofirao je oca Dražena i majku Senku, Ladislava Golemca i Željka Hohnjeca s kojim već dugi niz godina orgnaizira turnir limača u Velikom Trgovišću, na što je posebno ponosan. Taj je turnir otvorio vrata mnogim zagorskim klincima.

- Prije svega veliko hvala mojim roditeljima koji su mi omogućili da danas budem to što jesam, zadovoljan odrasli obiteljski čovjek, sportaš, profesor kineziologije. Znali su prepoznati moje želje kad je bilo najpotrebnije i usmjeravali su me na pravi put.

Četvrtfinale Kutije šibica s Fero-Erom

Posebna priča u njegovoj nogometnoj karijeri bila je igranje za malonogometnu momčad Fero-Ero, koju je oformio Ladislav Golemac. Ova je momčad osvajala brojne turnire u Hrvatskom zagorju. Godine 2006. Fero-Ero se plasirao u četvrtfinale Kutije šibica, gdje je nažalost poražen od kasnijeg pobjednika Agrokora rezultatom 4:1. Bila je to utakmica u kojoj je Fero-Ero imao potporu tristoinjak navijača iz Hrvatskog zagorja, a krajnji rezultat ne pokazuje pravo stanje stvari na parketu velike dvorane Doma sportova.

Trenerska karijera

Kao profesor kineziologijie, logično je da gradi i trenersku karijeru. Još 2004. godine vodio je limače Klanjca, 2010. uveo je starije pionire Klanjca iz II. u I. ŽNL, a posljednjih nekoliko godina proveo je u omladinskom pogonu zabočke Mladosti, sve dok nije preuzeo ulogu trenera-igrača u Zagorcu VT. Došlo je do malog zasićenja, pa će Tomašković iduću sezonu pauzirati i više se posvetiti obitelji. Nakon uspješne igračke karijere, sigurno smo da ga čeka i vrlo uspješna trenerska karijera, koja zapravo već traje petnaest godina.

- Nogomet nije samo sport, preko njega upoznaš puno prijatelja, a ja sam imao sreće upoznati i suprugu, s kojom imam dva prekrasna sina. To je moje najveće bogatstvo. Nadam se da ću imati jedanko uspješnu trenersku karijeru, kao što mi je bila i igračka - govori nam Žiga.

Zanimljivo je da mu je igrački uzor bio Nizozemac Arjen Robben, koji je samo devet mjeseci stariji od njega, a koji je imao iznimnu igračku karijeru. Žiga je za vrijeme svoje karijere bio "zagorski Robben", stroj za golove, a za razliku od svog uzora volio je i asistirati.

Jedna lijepa nogometna karijera tako je završena. Nekako se ne možemo oteti dojmu da ovako plemeniti igrač nije možda napravio i iskorak prema drugoj ili prvoj ligi, jer je za to svakako imao kvalitetu.

- Nakon neugodnog iskustva u Interu opredijelio sam se za studij i mislim da nisam pogriješio. Za uspjeh u nogometu treba se puno toga poklopiti - završio je Žiga.

Dragutin Tomašković sa suprugom

 

Još članaka iz "Sport"

Facebook