Prethodni članak
Sljedeći članak

Častan oproštaj Zaboka od uspješne sezone

Utakmica drugog kruga četvrtfinala play offa Hrvatski telekom premijer lige košarkaša Hrvatske


Čudo se ipak nije dogodilo, no zabočki košarkaši časno su se oprostili od Hrvatski telekom premijer lige uz osamstotinjak svojih navijača, pred kamerama HTV-a. Bio je do dvanaesti tv prijenos u kojem je sudjelovao Zabok, a upravo ta prisutnost u medijima za sada je i najveći benefit novog sustava natjecanja. Zadrani su na kraju slavili s 18 koševa razlike (69:87) i plasirali se u polufinale play offa, gdje ih čeka pobjednik utakmice Cibona-Škrljevo.

Fantastična prva četvrtina

Prva četvrtina nešto je najbolje što su zabočki košarkaši odigrali ove sezone. Bio je to početak iz snova. Nakon trice Marića, pa Graya (3:3), počeo je zabočki uragan. Fantastična, agresivna obrana s pravovremenim iskakanjima. Črnjević je potpuno zaustavio Ivanova, Vlaić Krajinu, a Kapusta Vladoviću. Zadar je šest minuta ostao bez koša, iako je Naglić u 4. minuti kod rezultata 7:3 pozvao minutu odmora. Sijevalo je sa svih strana, zabijali su Vučić, Črnjević , Kapusta i na semaforu je u 7. minuti stajalo 18:3. Zadarski šestominutni post s linije slobodnih bacanja zaustavio je Krajina, a isti je igrač uz trice Brzoje i Bašića najzaslužniji što je Zabok u drugu četvrtinu prenio samo deset koševa viška (24:14).

Drugu četvrtinu tricom je otvorio Brzoja, no odmah je uzvratio Buljević. Zabok je počeo malo padati, no onda je Šakotić s dvije trice ponovno podigao na +12 (37:25).

Fair play potez Ivanova

Zabok se držao do 18. minute kada je na semaforu stajalo 39:30, a onda je počeo pad. Posebno smo zabilježili 19. minutu kada je Ive Ivanov pokazao svoju sportsku veličinu i nakon što su suci dali loptu Zadru zbog auta, on je digao ruku i priznao da je posljednji igrao loptom, za što je dobio pljesak cijele dvorane. Gosti u dvije minute rade seriju od 10:3, pa na veliki odmor odlaze sa samo dva koša manjka (42:40).

Kao i u Zadru, sve se rasplelo u trećoj četvrtini. Zadar je očekivano podigao obranu na visoku razinu, što je zabočke žute natjeralo na brojne pogreške, a s druge strane zadarski plavi su si omogućili niz kontri, koje je znalački istrčao iskusni lav Ivanov, pa je u 26. minuti nakon njegovog polaganja na semaforu stajalo 44:57, a u zadnjih se deset minuta ušlo rezultatom 54:69. Zabok je od još ozbiljnijeg stradanja u toj četvrtini  sačuvao serijom koševa odlični Kapusta.

Tračak nade Zaboku vratio se u 37. minuti kada je Kapusta položio za -8 (69:77), no onda se u prvi plan nepotrebno gurnuo splitski sudac Josip Jurčević, koji je imao dosta štetnih odluka po Zabok, a nakon sumnjivog prekršaja Črnjevića na Grayu, dosudio je kapetanu domaćih zbog prosvjeda i tehničku pogrešku. Gosti do koriste i nakon serije koševa s linije slobodnih bacanja znalački privode utakmicu prema kraju do konačnih 69:87, što je s obzirom na viđeno prevelika razlika u korist Zadra.

Sjajni Borna Kapusta

Zabok je u porazu protiv Zadra predvodio sjajni Borna Kapusta koji je uz 20 koševa upisao 6 skokova i 4 asistencije. Uz njega je dvoznamenkasti bio još jedino Antonio Črnjević koji  je upisao 10 koševa i 4 skoka. Zadar je s 22 koša, 5 skokova i 3 asistencije predvodio Mislav Brzoja, a odličan je u drugom dijelu bio i Ive Ivanov, koji je na kraju postigao 18 koševa (15 u trećoj četvrtini) uz 9 skokova i 4 asistencije, Steven Gray upisao je 17 koševa, 6 skokova i 4 asistencije, a za Zabok uvijek neugodni Filip Krajina 15 koševa, 11 skokova (double-double) uz 4 asistencije.

Sjajna atmosfera na tribinama

Zabočki Erotic front i zadarski Tornado pokazali su cijeloj Hrvatskoj kako se treba navijati. „Ne diraj tuđe-poštuj svoje“ bilo je njihovo geslo u ovoj utakmici. Zdušno su i jedni i drugi 40 minuta bodrili svoje momčadi. Čak su u četvrtoj četvrtini i zajedno otpjevali pjesmu Dražena Zečića „Boem sam u duši“. Sve u svemu iz Zaboka je putem HTV-a u domove diljem Hrvatske, ali i inozemstva otišla prekrasna slika.

ZABOK – ZADAR 69:87 (24:14, 18:26, 12:29, 15:18)

ZABOK: Gradska sportska dvorana, GLEDATELJA: 800, SUCI: Perlić, Jurčević i Katić.

ZABOK: Martinko, Marić 3, Kapusta 20 (1-2), Vlaić 7 (1-4), Črnjević 10 (0-1), Ćutuk 2, Vučić 4 (2-4), Tuđen, Buljević 8 (1-2), Jambrović 9, Šakotić 6. TRENER: Ivan Perinčić

ZADAR: Bašić 9, Vladović, Ivanov 18 (2-3), Kraljević, Jelenković, Krajina 15 (3-4), Vuković 4 (1-2), Brzoja 22 (1-2), Špralja 2, Gray 17 (5-7), Božić. TRENER: Aramis Naglić

SLOBODNA BACANJA: Zabok: 5/13 (38%); Zadar: 13/19 (66%)

DVICA: Zabok: 20/38 (53%); Zadar: 25/40 (62%)

TRICA: Zabok: 8/27 (30%) (Kapusta 3, Šakotić 2, Marić, Buljević, Jambrović); Zadar: 8/27 (30%) (Gray 4, Bašić 2, Vuković, Brzoja)

SKOKOVI: Zabok: 31 (20+11) (Kapusta 6, Vučić 5, Jambrović 5, Črnjević 4 …); Zadar: 44 (30+14) (Krajina 11, Ivanov 9, Gray 7, Brzoja 5, …)

ASISTENCIJE: Zabok: 19 (Marić 6, Kapusta 4, Vučić 4, …); Zadar: 20 (Ivanov 4, Krajina 4, Gray 4, …)

VALORIZACIJA: Zabok: 73 (Kapusta 22, Buljević 12, Vučić 10, …); Zadar: 102 (Krajina 28, Ivanov 25, Brzoja 22, Gray 14, …)

Ivan Perinčić, trener Zaboka:

“Zadovoljan sam s tri četvrtine kako smo odigrali, međutim s one sportske strane mi je žao što smo uz sve pokušaje imali takav pad u trećoj četvrtini, a ta je četvrtina presudila utakmicu. Prvo poluvrijeme smo odigrali fenomenalno i pridržavali smo se svih uputa. Onaj tren kad smo ušli u fazu umora, što je na neki način normalno protiv ABA ligaša, bili smo kažnjeni. Razigrali su se kroz lagane poene iz kontri preko Ivanova, kojeg smo prvo poluvrijeme jako dobro branili. Krajina nas je i ovu utakmicu uništavao s koševima nakon napadačkog skoka. Čestitam Zadru jer je u dvije utakmice pokazao da je bolja momčad, a sve čestitke zaslužuju i moji igrači. Mislim da smo u ovom trenutku mi bliži Zadru, nego što to rezultat pokazuje“.

Aramis Naglić, trener Zadra:

“Stalno ponavljam da je Zabok čvrsta momčad. Mi nismo najbolje ušli u utakmicu. Imali smo mali broj raspoloženih igrača. Zabok je fizički odlično ušao u utakmicu, na što mi u početku nismo odgovorili. Morali smo trošiti „extra“ energiju da bi uopće ušli u rezultat, te karakter i kvalitetu da utakmicu dovedemo tamo gdje joj je i mjesto“.

Borna Kapusta, igrač Zaboka:

“Odigrao samo dobro, ali košarka je kolektivan sport i za pobjedu treba više raspoloženih igrača. Mislim da smo se dobro držali, pogotovo prvu četvrtinu kad smo imali snage. U trećoj smo dosta pali, gdje je Zadar napravio razliku. Pokušali smo se nekako vratiti, no nije išlo. Na kraju je Zadar zasluženo slavio, ali malo lakše od očekivanog“.

Ive Ivanov, igrač Zadra:

“Naš ulaz u utakmicu je bio jako, jako loš. Dali smo Zaboku previše lakih poena. Imali smo čak 11 izgubljenih lopti do poluvremena. No u drugoj četvrtini uspjeli smo stisnuti i doći na samo dva koša razlike. Treću četvrtinu odigrali smo puno ozbiljnije, podignuli agresivnost, odvojili se i mirno utakmicu priveli kraju“.

Još članaka iz "Sport"

Facebook