Prethodni članak
Sljedeći članak

Antonio Črnjević pogodio tricu sa sirenom za veliku pobjedu Zaboka


Senzacija u Bedekovčini. U prekrasnoj atmosferi pred 300 gledatelja Zabok je napravio senzaciju i pobijedio je Zadar rezultatom 87:84. Junak utakmice bio je Antonio Črnjević koji je sa sirenom pogodio pobjedničku tricu nakon što mu je asistirao Patrik Jambrović iz akcije koju je osmislio Borna Kapusta. Gledalište je nakon toga palo u trans, u dvorana je nastala dugo neviđena ludnica. Po treći puta u svojoj bogatoj povijesti Zabok je pobijedio Zadar. Tome se ni najveći optimisti nisu nadali, osim hrabrih i poštenih igrači Zaboka, dobro vođenih od strane trenera Dragutina Črnjevića. Bit će to utakmica o kojoj će se pričati dok bude košarke u Zaboku, jedna od onih koja će se zlatnim slovima upisati u povijest kluba. Gosti su utakmicu otvorili bez Marinkovića, a nakon početnih ispitivanja snaga Jambrović krade loptu neopreznom Mazalinu i dovodi Zabok do prednosti od 8:4 nakon četiri minute igre. No u drugom dijelu prve četvrtine dolazi do pada u igri Zaboka, što koristi dvojac Vladović – Barać i nakon prvih pet minuta gosti imaju pet koševa viška.

Marinković donio Zadru 14 koševa viška

Na startu druge četvrtine Matulović u igru stavlja Marinkovića, što je poremetilo igru Zaboka. Nakon samo dvije minute igre Zadar radi seriju od 8:0 (u koju je 6 koševa ugradio Marinković) i stvara 13 koševa razlike (16:29). No slijedio je period dobre igre Zaboka. Trice su pogodile Črnjević i Palac, a k tom je Palac i odlično položio za 24:29. Preokret se ipak nije dogodio. Zabok je bio u bonusu. Mazalin i Brzoja uspješno su odigravali pick s Marinkovićem, koji je nemilosrdno punio koš Zaboka s linije slobodnih bacanja. U trećoj je četvrtini Marinković zabio 12 koševa, a Zadar je na poluvrijeme prenio velikih 14 koševa prednosti (32:46).
Malo tko je vjerovao da se može dogoditi preokret, no Zadrani su dan ranije imali tešku utakmicu protiv Partizana i očekivalo se da će na određeni način pasti u nastavku. Črnjević je svoje pulene držao u svlačionici do tri minute prije početka treće četvrtine. Ne znamo što im je rekao, ali je očito upalilo.
Za nepunu minutu treće četvrtine Zabok preko Zrnića i Jambrovića radi seriju od 5:0 (37:46), što Matulovića tjera na prvu minutu odmora. Zadrani vrlo dobru reagiraju, prvo Jurica radi seriju od četiri koša za +13 (41:54), a potom Vladović koristi grešku Zrniću za novih +14 (42:56) i sada je Črnjević prisiljen pozvati minutu odmora. Krajem treće četvrtine budi se Smajlagić koji nije bio na svom nivou i u 27. minuti postiže tricu za 49:58. Već u idućoj minuti bahati Barać konačno dobiva tehničku, a Zabok se nakon pogođenog slobodnog bacanja Črnjevića i polaganja Šarca približava na -6 (52:58). Maestralno je igrom Zaboka dirigirao Kapusta koji asistira Črnjević za tricu i Zabok se približilo na -5 minutu prije kraja (55:60). No na scenu tada ponovno stupa Marinković i zabija šest koševa za redom, a Zaboku u zadnjih deset minuta ulazi sa zaostatkom od 8 koševa (58:66).

Smajlagić i Tomsick pokrenuli preokret

Nakon tri trice (Smajlagić, Tomsick, Šarac) Zabok se na isteku 32. minute približio na četiri koša manjka (66:70). Smajlagić u 33. minuti stavlja tricu za 69:70, a publiku u delirij baca NickTomsick koji prvo s linije slobodnih bacanja dovodi Zabok u vodstvo (71:70), a potom i efektno polaže za 73:70 na isteku 33. minute utakmice. Već u idućoj minuti Tomsick stavlja tricu za 76:72 i dvorana je na nogama. Tada je nastao određeni strah od pobjede, Zabok je brzopleto odigrao nekoliko napada, a umorni Zadar se polako s linije slobodnih bacanja približio na 76:75. Zabočki post je u 37. minuti novim efektnim polaganjem prekinuo nevjerojatni Tomsick, koji je držao Zabok u prednosti. Priključio mu se i Antonio Črnjević koji je s linije slobodnih bacanja doveo Zabok do najvećih pet koševa razlike u ovoj utakmici (80:75). Zadar se nije predavao. Dvadeset sekundi prije kraja utakmice rješenje u svojim rukama ima Palac, no on pogađa jedno od dva slobodna bacanja za 84:81. Gosti zovu time-out, a nakon samo tri sekunde iskusni Vladović pogađa tricu za 84:84. Zabok je imao 17 sekundi za napad, Črnjević nakon minute odmora na malo iznenađenje svih stavlja Kapustu umjesto Tomsicka i upravo je to bila dobitna kombinacija. Razigravač Zaboka čekao je do sedam sekundi prije isteka napada, a onda je krenuo pod koš i dodao Jambroviću, ovaj je pak produžio do kapetana Črnjevića koji sa sirenom „kapetanski“ postiže pobjednički koš za 87:84 i opći delirij u dvorani. U tom je trenutku vjerojatno bio najsretniji košarkaš na svijetu, a njegov otac Dragutin najsretniji trener.

Dragutin Črnjević:“Oba pobjeda puno će nam značiti“

-Ovo je pobjeda koju nismo očekivali i puno će nam značiti za nastavak prvenstva. Stalno negdje nešto prijetimo, nitko nas nije razbio i naš dobar i pošten rad morao je negdje doći na naplatu. Nosila nas je publika i pokazali smo da vrijedimo više od ove dvije pobjede koje imamo na kontu. U nastavku smo puno bolje odigrali obranu. Čitav tjedna radili smo na programu picka i nadam se da nam je to pomoglo na putu prema pobjedi. Iskoristili smo i umor Zadrana koji su dan ranije imali tešku utakmicu protiv Partizana. Jedino me ljuti naivna tricu koju nam je za izjednačenje postigao Vladović. Na kraju smo ipak ostali pribrani i šutom sa sirenom dobili utakmicu. Sve čestitke mojim igračima i veliko hvala publici. –napola kroz suze prozborio je trener Zaboka Dragutin Črnjević na kraju velike pobjede Zaboka. Junak utakmice i strijelac pobjedničke trice, Antonio Črnjević, ubilježio je 15 koševa, 3 skoka, 2 asistencije i ukrao je 3 lopte. Njemu uz rame bio je NickTomsick koji je inicirao preokret i držao Zabok u igri za pobjedu. Tomsick je utakmicu završio sa 14 koševa i 3 asistencije, dok je sa 17 koševa ponovno najefikasniji u redovima Zaboka bio Sven Smajlagić. No Zabok nije imao lošeg igrača u ovoj utakmici. Svi koji su igrali dali su svoj obol. Kapusta je skupio šest asistencija, Zrnić je odigrao odličnu obranu i bio najbolji skakač Zaboka. Krolo je dva puta zalijepio Marinkovića, a odličan je bio u skakačkom dijelu. Šarac je odigrao svoje najbolje minute za Zabok, baš kao i Jambrović koji je pokazao da je raspoloživ i na „trojci“, te da na njega treba ozbiljno računati. Što tek reći za Filipa Palca koji uvijek odradi puno „prljavog posla“, a k tome i zabija važne koševe. Orkestar Dragutina Črnjevića u ovoj je utakmica djelovao fantastično. Goste je sa 26 koševa i 5 skokova predvodio Marinković, dok se Vladović zaustavio na 18 koševa i 7 skokova i 5 asistencija.

Črnjević s navijačima proslavio pobjedu

Bila je to njegova večer. Jedna od onih večeri koji će pamtiti cijeli život. Antonio Črnjević kapetanski je riješio utakmicu protiv velikog Zadra tricom u zadnjoj sekundi  i bacio publiku u delirij. U slavlju je pun emocija uzeo službeni mikrofon i poveo pjesmu „ZAGORCI SMO LJUDI PRAVI“ što je publika s oduševljenjem prihvatila. Nakon toga je poletio na tribine u zagrljaj navijačima. Takav je Antonio Črnjević, beskompromisni borac, koji bi za Zabok i zabočki dres dao zadnju kaplju krvi. Zaslužio je ovaj trenutak, koji će vjerujemo biti još jedan korak prema gore u njegovoj već bogatoj igračkoj karijeri. - Presretan sam. Ova trica mi puno znači, nije mala stvar zabiti pobjednički koš tako velikom klubu kao što je Zadar. Dobro smo se pripremali ovaj tjedan. Znali smo da se sve vrti oko pickaVladovića i Marinkovića. U prvom dijelu nismo dobro odgovorili na taj izazov, no u nastavku je to bilo puno bolje. Bili smo hrabri, a sreća prati hrabre i mislim da smo zasluženo pobijedili. Hvala publici što nas je nosila u ovoj utakmici – riječi su kapetana Zaboka nakon velike pobjede


Tomsicka bodrili roditelji

NickTomsick odigrao je svoje najbolje minute za Zabok.  Povukao je Amerikanac hrvatskih korijena u odlučujućim trenutcima, kada su se nekima i malo skratile ruke. Razlog njegove dobre igre vjerojatno leži i u tome što su ga na ovoj utakmici bodrili i roditelji, koji su u Hrvatsku stigli iz daleke Arizone, točnije iz Scottsdalea. Nickovi  roditelji su zdušno su navijali cijelu utakmicu, bodrili svog sina i ostale igrače Zaboka. Za svoj angažman zaslužili su titulu počasnih navijača Zaboka. Inače u Hrvatskoj su boravili tri tjedna, a pratili su i utakmicu Zaboka protiv Zagreba, a putovali su i put Šibenika, gdje su pratili utakmicu Zaboka i Jollya.  Svaka čast Nickovim roditeljima.

Još članaka iz "Sport"

Facebook