Prethodni članak
Sljedeći članak

PROVEDITE VIKEND NA FESTIVALU KESTENA U PETRINJI

Više na: www.petrinjaturizam.hr

Program događanja
PETAK, 13. listopada
Okrugli stol „Pitomi kesten, zaštita i gospodarenje“ – POU Hrvatski dom Petrinja u 10 h
Mr. sc. B. Liović, „Projekti kestena u Gornjoj Bačugi“
Mr. sc. T. Pejnović, „Gospodarenje i oplemenjivanje šuma“
Dr. sc. T. Dubravac, „Konverzija kestenove panjače, OKFŠ“
A. Marić, dipl. ing. agr. „Kesten – proizvodnja i gospodarski značaj“
Dr. sc. E. Kušen, „Priča o kestenu u funkciji razvoja turizma“
Dr. sc. Z. Franić, „Pitomi kesten i pčelarstvo“

SUBOTA, 14. listopada
Planinarska kestenijada
Hrastovačka gora, Planinarski dom 'Matija Filjak'

Petrinja, Strossmayerovo šetalište
8.30 - 9.00 h – okupljanje i doček grupa
Polasci pješice petrinjskim planinarskim stazama uz organiziranu pratnju vodiča uzusputno branje kestena:
9.15 h – polazak iz parka(2,5 h hoda)
9.30 h – prijevoz autobusom do Hrastovice(polazak s autobusne postaje, park),pješačenje do planinarskog doma(1,5 h hoda);povratak autobusom iz Hrastovice u 17.00 h
*Program na vrhu Hrastovačke gore od 11 do 17 h:gastronomska ponuda uz pečene kestene,glazbeni program Mr. „S“ – Krunoslav Stepinac i zabavni program uz sportske animatore

NEDJELJA, 15. listopada
Trg hrvatskih branitelja
9 h – autobusom u berbu kestena do Hrastovice(polazak s autobusne postaje, park)
11.30 h - povratak iz Hrastovice
11 h - program za djecu „Teta Vesna“
13 h - natjecanje 'Traži se najukusniji kolač od kestena',
od 10 h do 18 h- cjelodnevni program:gastronomska ponuda uz pečene kestene, štandovi s domaćim proizvodima i suvenirima, lunapark, glazbeni program: tamburaški sastavi Hopacupa (11 – 14 h) i Žute dunje (14 – 16 h), grupa Alf (16 – 18 h)
više na: www.petrinjaturizam.hr

DOBRO DOŠLI U PETRINJU, MALI GRAD VELIKOG SRCA
Petrinja je grad osobito očuvanoga prirodnoga okruženja. Nalazise podno obronaka Zrinske gore, udaljene svega 60 minuta od Zagreba. Zelenilo parkova, šetnica i šuma poziva čovjeka na opuštanje i odmor, a stapanje s prirodom pruža mogućnost otpuštanja svih briga današnjega suvremenoga života. Pitoreskno područje povijesne pokrajineBanovine ističe se najljepšim ukrasima, rijekom Kupom te ušćem Petrinjčice. Navedene lokacije svojim šarmom privlače posjetitelje na aktivnosti plivanja, vožnje čamcima, ribolov, akvatlon i ostala događanja uz vodu.

Za ljubitelje rekreativne šetnje, uz rječicu Petrinjčicu,postoji kružna pješačka staza poznata kao Petrinjska šetnica duga 6,5 km, koja vodi nasipom uz rijeku, preko vinorodnih brežuljaka tese ponovno vraćado ishodišta. S Petrinjske šetnice može se priključiti na jednu od dobro označenih planinarskih staza po Hrastovačkoj gori koja vodi do najvišeg vrha od 415 metara.Ugodni i ne prezahtjevni planinarski izleti u okružju bujne vegetacije pružaju željeni mir u netaknutoj prirodi, ali i upoznavanje s utvrdama petrinjskoga kraja te ostacima Panonskoga mora.

Na području grada Petrinje uspostavljene su četiri cikloturističke rutekoje pružaju različite doživljaje tijekom vožnje uz rijeke, brda, doline, šume i livade koje su sačuvale prirodno i čisto okruženje. Pogodne su za sve vrste cikloturista od rekreativaca do sportaša kao i za zaljubljenike adrenalina budući da jedna od ruta vodi makadamskom šumskom cestom po Hrastovačkoj gori.

Adrenalinska avantura na Banovini može se doživjeti u Capriccia centru u selu Nebojan, oko 12 km od centra Petrinje, gdje su u ponudi razne aktivnosti za odrasle i djecu (paintball, streličarstvo, splatmaster, berg go-kart, quadvozila, dječje igralište i dr.). Ovdje se mogu otkriti i iskušati vlastite vještine, potencijali i skriveni talenti.

Bilo biciklima ili motornim vozilima, okrjepu valja potražiti na jednom odseoskih imanjana ruralnom području poput izletišta Korablja Tišinić u Taborištu s mnogobrojnim životinjama i mini zoološkim vrtom, Mlinskoga kamena u Brestu Pokupskom uz obalu rijeke Kupe, vinotočja Belošević u Hrastovici,na kojima će domaćini rado upoznati svakog gosta s tradicijom života na selu i ponuditi specijalitetima s Banovine.Da bi se doživjela tradicija grada Petrinje, neminovno je sudjelovati na lončarskim radionicama gdje se na trenutak može uočiti kako se je to nekada davno kuhalo i jelo iz zemljanih keramičkih posuda.Konačno, na lončarskom ognjištu, svatko za sebe može izraditi uporabni predmet ili suvenir, koji će oživjeti uspomene na Petrinju. Dobro došli u Mali grad velikog srca!


Info: Turistička zajednica Grada Petrinje
www.petrinjaturizam.hr
044/ 815 431 i na facebook stranici Turističke zajednice Grada Petrinje

Još članaka iz "Sponzorirani članci"

Facebook

Za sve skupine vozila otvoreni su: -autocesta A1 Zagreb-Split-Ploče; -autocesta A6 Rijeka-Zagreb; -državna cesta DC1 Karlovac-Gračac-Knin-Split; -stara cesta kroz Gorski kotar (DC3); -državna cesta DC54 Maslenica-Zaton Obrovački; -Krčki ...

 
iz valute
u valutu

Tečajna lista služi isključivo u informativne svrhe i podliježe promjeni bez prethodne najave. Zagorje.com ne može jamčiti točnost tečajne liste koju koristi konverter. Prije provođenja stvarnih transakcija potrebno je provjeriti trenutni tečaj kod službene ustanove. Tečajna lista dohvaćena je prema online podacima Hrvatske narodne banke.

mojtv.hr - kompletan tv program