Prethodni članak
Sljedeći članak

Opremljen Centar za koordinaciju palijativne skrbi

Centar u Oroslavju pokrivat će područje cijele županije

Krapinsko – zagorska županija Svjetski je dan bolesnika obilježila posjetom novouređenom centru za koordinaciju palijativne skrbi u prostoru Doma zdravlja u Oroslavju. Osim zamjenice župana Jasne Petek, centar su obišli predsjednica Skupštine KZŽ Vlasta Hubicki, gradonačelnik Oroslavja Emil Gredičak, ravnateljica Doma zdravlja KZŽ Nada Dogan i pomoćnica ravnateljice Biserka Sviben, uz liječnike koji su dosada sudjelovali u radu mobilnog palijativnog tima.

Tim dijeluje od 2015. godine, kada je napravljen i registar palijativnih pacijenata, kojih je u našoj županiji preko 600, a velik dio, oko 60 posto, je onkoloških pacijenata. O aktivnostima koje su dosada u sklopu toga programa održane govorila je glavna sestra Biserka Sviben, dok su liječnici koji su uključeni u rad palijativnog tima govorili o njegovoj važnosti. Istaknuli su kako je pacijentu ljepše biti doma nego u bolnici te da se uz pomoć palijativnog tima, u koju je uključen rad i Zavoda za hitnu medicinu, liječnika obiteljske prakse, timova za kućnu njegu, duhovnika i župnika, palijatnvnim bolesnicima može pružiti adekvatna njega i kod kuće.

Stoga će i nadalje palijativni tim biti od velike pomoći obiteljskim liječnicima koji prate palijativne pacijente. Prostor za centar koji pokriva cijelu županiju ustupio je Grad Oroslavje, a tu će se, istaknula je ravnateljica Dogan, obavljati supervizija svih uključenih u palijativni tim, sastanci o potrebama pacijenata.

Krapinsko – zagorska županija strateški se uključila od 2014. u formiranje palijativnog tima, okupljanjem svih dionika koji sudjeluju u palijativnoj skrbi na području županije, informiranjem i senzibiliziranjem javnosti, ali i financijskom podrško, oporemanje posudionice. Sa 36 tisuća kuna Županija je financirala opremanje posudionice, a i ubuduće planiramo izdvajati sredstva za daljnji razvoj palijativne skrbi u županiji – istaknula je dožupanica Jasna Petek, dodavši kako treba poraditi i na uključivanju volontera u rad tima.

Predsjednica županijske skupštine Vlasta Hubicki istaknula je kako imamo ugovorena svega dva kreveta za palijativne pacijente, a potrebno ih je više, jer, unatoč palijativnim timu koji odrađuje velik posao s palijativnim pacijentima i njihovim obiteljima, ponekad pacijent mora biti hospitaliziran jer zahtijeva njegu kroz 24 sata, a obitelji, zbog posla, nisu u mogućnosti brinuti o njemu. Stoga je ukazala na to da će Županije uz pomoć Ministarstva trebati promišljati o neophodnosti ustanova za palijativnu skrb.

 

 

Još članaka iz "Oroslavje"

Facebook

Zbog jakog vjetra na Jadranskoj magistrali (DC8) između Karlobaga i Svete Marije Magdalene zabrana je prometa za autobuse na kat, vozila s kamp prikolicama i motocikle (I.skupina vozila). Smanjena je vidljivost zbog magle mjestimice u Lici i ...

 
iz valute
u valutu

Tečajna lista služi isključivo u informativne svrhe i podliježe promjeni bez prethodne najave. Zagorje.com ne može jamčiti točnost tečajne liste koju koristi konverter. Prije provođenja stvarnih transakcija potrebno je provjeriti trenutni tečaj kod službene ustanove. Tečajna lista dohvaćena je prema online podacima Hrvatske narodne banke.

mojtv.hr - kompletan tv program