Prethodni članak
Sljedeći članak

Uređuje se potok Sutinsko uz stari dio kupališta

Čisti se i uređuje vodotok i korito potoka Sutinsko na području općine Mihovljan i to uz nekadašnji stario dio toplica


Hrvatske vode ovih su dana krenule u čišćenje i uređenje vodotoka i korita potoka Sutinsko na području općine Mihovljan i to  uz nekadašnji stario dio toplica i hotela. Sada kada je maknuto svo žbunje i drveće, vidi se stara zgrada lječilišta i zemljište gdje je nekada bio i hotel. Od nekadašnjeg kupališta očuvana je samo zgrada s bazenima iskopanim u stijeni, koji se spominju još 1772. god. Zgrada je u ruševnom stanju i prijeti joj urušavanje. Uz stari dio toplica bio je izgrađen i hotel, kurija s gospodarskim zgradama, preko ceste bila je kapelica.Mještani se tog perioda prisjećaju s nostalgijom, pa kad su vidjeli bager na tom mjestu, pomislili su da se kreće s uređenjem starih toplica. Načelnik Mihovljana Zlatko Bartolić kaže da je samo riječ o uređenje potoka, pa je tako odmah očišćen i okoliš, da bi bager mogao uopće obaviti svoj posao. Inače, stari dio toplica na mihovljanskom području, baš kao i novi dio kupališta s vanjskim bazenima na području Mača, također je u vlasništvu UTP Ivančica.

Toplice ljekovite,  izvorište lječilište, a zbog neodržavanja se urušava i propada 

Toplice se prvi put spominju 1258. godine te su jedne od najstarijih toplica na području Hrvatskog zagorja. Prvi bazen sagrađen je davne 1808. godine. Za ono vrijeme bio je sagrađen veliki kupališni kompleks s hotelom, kupališni sklop koji je uključivao zgradu s popločenim bazenima iskopanim u stijenama. U toplicama su bila korištena tri jača izvora. Voda je iz jednog bazena prelazila u drugi i sama se regulirala. Sutinske Toplice i vrela voda koja teče tim područjem nekada je bila poznata po svojim ljekovitim svojstvima i liječenju ženskih bolesti, reumatizma, mokraćnih organa, duševnih bolesti, išijasa i dr. .) Analize objavljene tijekom 19. stoljeća pokazale su da je voda ljekovita. To je ponukalo vladu Kraljevine Hrvatske, Slavonije i Dalmacije da je 1893. godine i službeno proglase ljekovitom, a izvorište liječilištem. Kad gledate stare slike s razglednicama, nepojmljivo je da se ništa od tih objekata nije sačuvalo.

U privatnom vlasništvu

U lječilište su zalazila mnoga poznata imena kao što je Antun Mihanović. Nakon prijelaza u društveno vlasništvo i smrti vlasnika pl. Adolfa Rittera 60 godina prošlog stoljeća, kupališni kompleks Sutinske Toplice počeo je naglo propadati. Hotel koji je bio izgrađen, zbog neodržavanja počeo se urušavati. Kupališni sklop je devastiran, a srušena je glavna kupališna zgrada, most, prateće građevine te je uništen i perivoj u dijelu kojeg je otvoren kamenolom. Kamenolom je kasnije zatvoren, no masovna miniranja su uzrokovala podzemno narušavanje i skretanje podzemnih tokova. Uz nekadašnjih hotel nalazila se i kapelica koja je danas u ruševnom stanju. Danas su Sutinske Toplice u privatnom vlasništvu te raspolažu s tri otvorena bazena. (izvor: Strategija razvoja Općine Mihovljan od 2015 – 2020.)

 

Još članaka iz "Mihovljan"

Facebook

Uočen je pas na autocesti A3 između čvora KUTINA i čvora POPOVAČA. Molimo korisnike za dodatan oprez. Zbog jakog vjetra na dionici Jadranske magistrale (DC8) između Senja i Svete Marije Magdalene promet je zabranjen za autobuse na kat, v...

 
iz valute
u valutu

Tečajna lista služi isključivo u informativne svrhe i podliježe promjeni bez prethodne najave. Zagorje.com ne može jamčiti točnost tečajne liste koju koristi konverter. Prije provođenja stvarnih transakcija potrebno je provjeriti trenutni tečaj kod službene ustanove. Tečajna lista dohvaćena je prema online podacima Hrvatske narodne banke.

mojtv.hr - kompletan tv program