Prethodni članak
Sljedeći članak

Zagorska tvrka radi za najpoznatije svjetske brendove pa tako i za Davida Beckhama

Tvrtka 'Alati Stuhne' iz Pregrade klasičan je primjer 'od garaže do uspjeha'


Kada je Mirko Stuhne iz Huma na Sutli, sada već davne 1986. godine kao djelatnik alatnice tadašnje Tvornice stakla 'Straža', odlučio u svojoj garaži otvoriti mali obrt u kojem će sam, bez ijednog zaposlenog, proizvoditi alate, odnosno, kalupe za izradu staklenih boca, vjerojatno nije ni sanjao da će danas, 32 godine kasnije, biti vlasnik renomirane i vrlo uspješne tvrtke, koja s više od 200 zaposlenih proizvodi kalupe za boce i staklenke najvećih svjetskih brendova.

Kako nam je ispričala Ana Mikulec, voditeljica ljudskih resursa, zadužena i za odnose s javnošću tvrtke Alati Stuhne, nakon što je danas umirovljeni g. Mirko povećavao obim posla, zaposlio je i nekoliko djelatnika, a s vremenom mu se u vođenju posla priključila i supruga Zvjezdana. - Nakon što je garaža postala premala, u sklopu dvorišta devedesetih godina izgrađena je nova radiona, no posao se i dalje širio, tako da je i ta radiona s godinama postala premala. Tako je 2007. godine kupljen jedan postojeći objekt ovdje u Valentinovu kod Pregrade, u kojem je uređena radiona, nabavljeni su novi strojevi, što je dovelo i do povećanja broja zaposlenih - ispričala nam je Mikulec.

Veliki rast

Malo po malo, broj zadovoljnih kupaca tvrtke Alati Stuhne sve se više povećavao i širio diljem Europe, a samim time povećavala se i količina posla, zbog čega se i dalje pojavljivala potreba za povećanjem proizvodnih kapaciteta. - Tijekom 2016. godine krenuli smo u novi investicijskih ciklus izgradnje ovog novog dijela zgrade i novih proizvodnih pogona, jer nam je u postojećem prostoru postalo previše skučeno raditi, a i nismo imali u njemu dovoljno kapaciteta da zadovoljimo potražnju koja se pojavljivala na tržištu. Također, nabavljeni su i neki novi strojevi, tako da danas imamo sedamdesetak CNC strojeva i sveukupno 225 zaposlenih, a prije dvije godine imali smo ih 174, što je uistinu veliki rast - rekla nam je Mikulec, dodavši da su nakon umirovljenja g. Mirka i gđe. Zvjezdane Stuhne, vođenje ove obiteljske tvrtke preuzeli kći Maja Đođo i sin Miran Stuhne.

Baza kupaca

Dakako, jedno od glavnih pitanja koje smo postavili bilo je kako je jedan mali obrt iz male zagorske garaže pronašao svoj put do najvećih staklana diljem Europe, što mu je sa sobom donijelo i ovakav rast i poslovno širenje. - Baza kupaca se stvarala čitavo to vrijeme tih trideset godina. Svojedobno smo imali i jednog velikog partnera u Belgiji, koji nam je bio veza s dobavljačima i staklanama, no nakon nekog vremena ta je suradnja dogovorno prekinuta, a nama su ostali svi ti poslovni kontakti i kupci. No, mi i danas aktivno pronalazimo nove kupce putem raznih sajmova, ali i istraživanjem tržišta, što sad u doba interneta nije toliko zahtjevno - pojasnila nam je Ana Mikulec, dodavši kako je olakšavajuća okolnost i činjenica da najveći broj staklana u Europi sada pripada jednoj od tri velike grupacije, tako da održavajući poslovne kontakte s tim grupacijama, Alati Stuhne dolaze i do novih poslova, odnosno, narudžbi.

Izvoz u Kinu

Ono što je posebno zanimljivo jest da je, unatoč pravoj poplavi jeftine robe s Dalekog istoka, industrija stakla i dalje vrlo jaka u Europi, a koliko je u tome bitna kvaliteta i znanje koje u proizvodnji alata, odnosno, kalupa za izradu staklene ambalaže ima ova tvrtka iz Valentinova, svjedoči i činjenica da Alati Stuhne 98 posto svojih proizvoda rade za izvoz, a izvoze čak i na spomenuti Daleki istok. - Staklane s kojima stalno i intenzivno surađujemo su staklane iz Engleske, Francuske, Slovenije, Rusije, Turske, Češke, Slovačke i Njemačke, ali izvozili smo i u Iran, kao i u Kinu. Svoje proizvode razvijamo u dogovoru s kupcima, odnosno, kad kupac treba kalup za određeni proizvod, pošalju nam nacrte ili čak samo pošalju svoju ideju, a onda mi napravimo dizajn i nacrte - ispričala nam je Mikulec.

David Beckham

Upravo zbog svega toga gotovo da i ne postoje kalupi koje Alati Stuhne ne mogu proizvesti, zbog čega surađuju i s proizvođačima staklene ambalaže za prehrambenu i farmaceutsku industriju, ali većinom rade kalupe za boce za vino, pivo, žestoka pića, sokove, a ponekad i za bočice za parfeme. - Najviše proizvodimo kalupe za žestoka alkoholna pića, koja često imaju fine gravure, za što smo se posebno specijalizirali i imamo svoj posebni odjel za graviranje. Tako smo radili i kalup za boce whiskeya Davida Beckhama - naglasila je Mikulec te dodala kako među poznatijim brendovima rade kalupe za boce Coca Cole, Jegermeistera, Carlsberga, Hippa, Nutelle i ostale.

Žene na CNC-u

No, unatoč svim tim uspjesima, stalnom rastu i novozapošljavanju, Alati Stuhne, kao i mnogi drugi, također imaju problema s pronalaskom radne snage. - Taj problem imaju sve tvrtke u okruženju, no, mi smo ponosni da smo prije dvije godine počeli zapošljavati i žene, što baš i nije bila praksa u metalskoj industriji u Zagorju. I žene su uistinu dokazale da se mogu prekvalificirati te da, ako imaju volju i želju, uz pomoć naših mentora mogu sve naučiti i ne postoji nikakvih prepreka da žena ne bi mogla raditi na CNC stroju. Također, zapošljavamo i djelatnike starije životne dobi, kojih velik dio ima malu zadršku prema novim tehnologijama koje zahtijevaju informatičku pismenost, no, za njih ima mjesta u drugim dijelovima proizvodnje, pogotovo na kraju proizvodnog ciklusa kada proizvod dođe na ručnu obradu - istaknula je Ana Mikulec.

Potraga za radnicima

Isto tako, naglasila je i da unatrag dvije godine primaju i praktikante, obzirom da su se licencirali kao radionica u kojoj se može obavljati praksa za CNC operatere, bravare i tokare. - Trenutno imamo dvadeset praktikanata, koji će biti naši budući zaposlenici i kojima plaćamo naknadu veću nego je zakonom propisana i tu zapravo polažemo nade za nove djelatnike. - Mi apeliramo i na vaše čitatelje, ako su zainteresirani za posao u jednoj kompaniji koja raste i koja je propulzivna, u kojoj mogu puno naučiti i zaraditi stimulativna primanja, da nam se svakako jave. I muškarci i žene - pozvala je Ana Mikulec.

Još članaka iz "Lifestyle"

Facebook

Zbog jakog vjetra zabrana je prometa za autobuse na kat, vozila s kamp prikolicama i motocikle (I. skupina vozila) na Jadranskoj magistrali (DC8) između Novog Vinodolskog i Senja, i Karlobaga i Svete Marije Magdalene. Jak vjetar puše i na aut...

 
iz valute
u valutu

Tečajna lista služi isključivo u informativne svrhe i podliježe promjeni bez prethodne najave. Zagorje.com ne može jamčiti točnost tečajne liste koju koristi konverter. Prije provođenja stvarnih transakcija potrebno je provjeriti trenutni tečaj kod službene ustanove. Tečajna lista dohvaćena je prema online podacima Hrvatske narodne banke.

mojtv.hr - kompletan tv program