Prethodni članak
Sljedeći članak

Već petnaest godina prenose stare tradicijske zanate na mlade generacije

Udruga žena Hum Stubički Gornja Stubica održava tradiciju ručnog rada

Da se ne bi zaboravila tradicija ručnoga rada, djevojčice u Humu Stubičkome uče kako vesti na platnu, a dječaci plesti košare. Veliko je veselje vladalo na jednoj od radionica, koju je u prostorijama područne škole organizirala Udruga žena Hum Stubički Gornja Stubica.

[slika]

Zimske radionice

Članice udruge pripremile su platno s nacrtanim uskršnjim motivima, igle i konce te puno dobre volje. Djevojčice koje su već sudjelovale na sličnim radionicama same su navodile konce i započele ''pikati'' platno, dok su početnicama tek pokazale kako se to radi. – Danas se djeca uglavnom kompjuterima bave, pa organiziramo radionice kako se stari tradicijski zanati i rukotvorine ne bi zaboravile i da nešto ipak ostane na mlađim naraštajima – kaže predsjednica udruge Vesna Bokun, dodavši kako djeca vrlo rado sudjeluju u radionicama. – Imali smo i izložbu ručnih radova, kako bi pokazali što su djeca napravila i naučila. Htjele bismo da ne zamre ni košaraštvo, zato učimo pletenje košara, što je nekada mnogima na Humu bio izvor prihoda – rekla je još. Osim radionica ručnog rada i pletenja košari, organizirale su i radionice na kojima se izrađivao božićni nakit te oživile stare običaje, poput čehatve.

Rad sa srcem

Ove godine udruga obilježava 15 godina djelovanja. Predsjednica Vesna prisjetila se prvog sastanka u prostorijama Područne škole, kada je par žena došlo na ideju da osnuju udrugu, kako bi napravile nešto za svoje mjesto. – Prvo nas je bilo tridesetak, no iz godine u godinu broj se smanjivao, starije članice su umrle, a neke su zbog bolesti ili obveza odustale – ispričala nam je. Trenutno ih je osam aktivnih te u mnogočemu doprinose svojoj zajednici, a tu su i podrupirajuće članice koje sudjeluju i uskoče kada je potrebno. S puno toga mogu se pohvaliti u 15 – godišnjem radu.

– Sve smo radile srcem. Te godine kad smo osnovane održana je prva sveta misa kod križa koji smo obnovile, kao i poklonec na Verama, gdje se otada svake godine održava proštenje. Bile smo jedne od inicijatora za gradnju Kapelice sv. Stjepana, obnovile smo jednu od učionica u područnoj školi, očistile bazen na lokalnom vodovodu uz pomoć mještana te pokrenule čišćenje sela, da nam bude ljepše i urednije – nabrojala je, dodavši kako se udruga bavi i humanitarnim radom, pomažući pojedincima, obiteljima i Caritasu, ali i bolnici u Bistri kupnjom inhalatora te djevojčicama u sirotištu u Africi, za koje su skupljale donacije prodajom cvijeća. Kulturnim i humanitarnim djelovanjem, svojem naselju, ali i cijeloj općini, doprinose na promociji po susjednim županijama i Jadranu, očuvanju tradicije i baštine te uređenju mjesta.

Još članaka iz "Lifestyle"

Facebook

Od 16:00 sati za sve skupine vozila otvorena je autocesta A6 Rijeka-Zagreb. Iz smjera unutrašnjosti prema Dalmaciji te obrnuto, kamioni s prikolicama i tegljači s poluprikolicama mogu prometovati autocestom A1 do čvora Sveti Rok i dalje drža...

 
iz valute
u valutu

Tečajna lista služi isključivo u informativne svrhe i podliježe promjeni bez prethodne najave. Zagorje.com ne može jamčiti točnost tečajne liste koju koristi konverter. Prije provođenja stvarnih transakcija potrebno je provjeriti trenutni tečaj kod službene ustanove. Tečajna lista dohvaćena je prema online podacima Hrvatske narodne banke.

mojtv.hr - kompletan tv program