Prethodni članak
Sljedeći članak

Mališani pomoću abakusa, prstiju i u glavi kvadriraju i korjenuju složene zadatke

Kako zavoljeti zbrajanje i oduzimanje, množenje i dijeljenje, kvadriranje i korjenovanje, znaju u OŠ Oroslavje na tečaju mentalne aritmetike


Oni koji su lani na malim ekranima pratili show ''Superljudi'', zasigurno su, u moru mnogih neobičnih talenata, zamijetili klince koji napamet rješavaju složene zadatke, za koje bi mnogim odraslima bio potreban papir i olovka i mnogo više vremena i koncentracije. Djeca su objasnila kako u glavi zamišljaju abakus i bez problema zbrajaju bez ikakvih fizičkih pomagala. Na koji način, mnogima je bilo nejasno.

Isti program za sve uzraste

Jednako tako, uz pomoć abakusa, ali i prstiju te mentalno, računaju djeca koja pohađaju tečaj Alohe u Osnovnoj školi u Oroslavju. Radi se o španjolskoj franšizi tečaja, koji se provodi u oroslavskoj osnovnoj školi kao jedinom mjestu u našoj županiji, na koji djeca dolaze i iz drugih mjesta. Svaki stupanj traje 14 tjedana, a termini se dogovaraju prema mogućnosti roditelja. Od osam stupnjeva tečaja kojem je cilj postići razinu mentalnog računanja, u Oroslavju se trenutno bave prvom i drugom razinom.

– S prvom smo razinom krenuli lani u proljeće te je završila u lipnju. Najesen smo nastavili s drugom razinom, koju sad završavamo te s prvom razinom koju je preuzela učiteljica Renata Posavec – ispričala nam je voditeljica druge razine, učiteljica matematike Tatjana Pilarić, dodavši kako se na prvoj razini zbraja i oduzima do 99, a u drugom se stupnju dodaje i množenje.

- Računamo pomoću abakusa i na prste. Trenutno su na drugoj razini učenici od drugog do četvrtog razreda. Svi oni, iako različitih uzrasta i programa na redovnoj nastavi, ovdje rade isti program. Čak i oni malci koji još ne znaju tablicu množenja, pomoću abakusa mogu množiti – dodala je učiteljica Tatjana, a u to smo se uvjerili i sami, kada su nam učenici demonstrirali kako na prste i pomoću abakusa, a onda i ''u glavi'', računaju. – To nije klasično računanje, to je zapravo alat pomoću kojeg treniramo mozak. Naime, poznato je da umjetnici koriste desnu stranu mozga, lijeva je zakržljala, a matematičari pak korste lijevu stranu, desna je zakržljala. Cilj ovog programa je paralelno razvijati i jednu i drugu stranu, zato se to zove trening mozga – pojasnila je učiteljica.

Vježbe opuštanja i koncentracije

Osim samog računanja, rade se vježbe opuštanja i koncentracije te didaktičke igre razvitka pažnje, a djeca dobivaju i zadaću te rješavaju test na kraju svake razine. U trenutku našeg posjeta, polaznici tečaja pisali su ispit za kraj druge razine. Dječaci su nam rekli kako su od prvog do zadnjeg sata učili potrebne formule te se kroz vježbanje zadataka doma pripremili za ispit, a djevojčice su nam ispričale kako na satovima rade i vježbe opuštanja što im pomaže kod rješavanja zadataka. Složili su se kako im ovaj tečaj pomaže u redovnoj nastavi te kako im nije problem jednom tjedno navečer, umjesto da doma gledaju televiziju ili igraju igrice, doći na tečaj. Što i nije čudno, jer je u razredu vladala opuštena atmosfera i, što inače nije uobičajeno, djeca su jedva čekala da im učiteljica podijeli testove.

– Bilo bi odlično kad bi se to moglo uvesti kao izborni predmet, da mogu sudjelovati sva djeca koja žele, a ne samo ona kojima to roditelji mogu priuštiti, kako bi se omogućio što bolji razvitak mozga i treniranje koncentracije, što im samo može pomoći u redovnoj nastavi, ali i dalje kroz život – istaknula je učiteljica Tatjana, dodavši kako je najbolje vrijeme za uključiti se u program od pete do trinaeste godine. Druga i treća razina nastavljaju se, a ponovo se upisuje i prva. Svi zainteresirani za ovaj tečaj mogu doći na roditeljski sastanak u Oš Oroslavje, u srijedu 28. veljače u 18 sati te dobiti više informacija o benefitima samog tečaja, koji od malih pametnih glavica razvija prave velike talente koji na zadnjoj razini tečaja, samo pomoću abakusa, mogu korjenovati i kvadrirati.

Još članaka iz "Lifestyle"

Facebook

Zbog jakog vjetra zabrana je prometa za autobuse na kat, vozila s kamp prikolicama i motocikle (I. skupina vozila) na Jadranskoj magistrali (DC8) između Novog Vinodolskog i Senja, i Karlobaga i Svete Marije Magdalene. Jak vjetar puše i na aut...

 
iz valute
u valutu

Tečajna lista služi isključivo u informativne svrhe i podliježe promjeni bez prethodne najave. Zagorje.com ne može jamčiti točnost tečajne liste koju koristi konverter. Prije provođenja stvarnih transakcija potrebno je provjeriti trenutni tečaj kod službene ustanove. Tečajna lista dohvaćena je prema online podacima Hrvatske narodne banke.

mojtv.hr - kompletan tv program