Prethodni članak
Sljedeći članak

Kaj bu sneha donesla vu miraz?

Miraz za udaju u Hrvatskom zagorju nekada nije bio samo običaj nego uvriježeno pravilo

  • foto: Digitalni zavičaj - jakovlje.com

    foto: Digitalni zavičaj - jakovlje.com


Miraz predstavlja novac, zemlju, ili druga materijalna dobra koja žena udajom donosi u novu familiju. Miraz je nekada bio doprinos mladenkine obitelji budućim troškovima koji nastaju njenim useljenjem u mladoženjin dom ili osnivanjem novog domaćinstva. Osiguravanje miraza nekada se gledalo kao na vrstu milostinje, opisano je u Wikipediji, no prava priča vezana za miraz i običaje ipak ide usmenom predajom. Nekada su se dečki ženili s 18, a puce s 15 godina.

Sugovornice, korisnice Udruge kućna pomoć, govorile su o običajima i mirazu

Donosimo nekoliko svjedočanstva starijih Zagorki, koje su već onda bile buntovne. Nisu se htjele udati za onoga koga su im namijenili roditelji, pa su za svojim odabranikom morale i pobjeći. Danica Mikac kaže kako su njoj roditelji naumili muža koji je imao doma samo dva brata, no ona si je izabrala dečka koji je imao još petero braće, a prije nije bilo poželjno ići u kuću s puno družine. - Mi smo bili bogati u ondašnje vrijeme. Svejedno su mi dali miraz. Dobila sam kravu, žahtor u kojem sam dojila, korito u kojem sam dijete kupala, namještaj: vrmar, krevet, stolice, stol, četiri vanjkuša, deset plahti, kolovrat i jedno jutro zemlje. Niti jedna puca nije išla zamuž, a da ne bi dobila kravicu i namještaj, jer su i svekrve dobro promatrale kaj je sneha donesla u miraz – ispričala je Danica, iskreno priznavši da joj je muž bio jako dobar, a svekrva kojekakva, no ona je svog dragana za par godina otpeljala natrag u svoj dom. – Ni meni moji mojega nisu dali ženiti, jer je bil na velikom brijegu, ali ja sam za njim svejedno prešla. Rekel mi je, ak me voliš, same odi z menom. I moji su meni, iako ih nisam posluhnula, morali dati miraz: kravu, namještaj, oral tranika u Lovrečanu… - ispričala je Ana Đukez, koja se kasnije sa suprugom s brega preselila u ravnicu gdje su sagradili i novu kuću. Znali su se dati i tadašni dinari, tarifa je bila oko 100 hiljada.

Prekinula tradiciju

I u doba kada se udavala Ivanka Parlaj, također je vladalo veliko siromaštvo, zato je i puca trebala, kaže, donijeti nešto u kuću u koju se udavala. – Ako si se htela oženiti, morala si imati postelju gdje budeš spavala s mužem, jer je ta obitelj u koju si došla imala pak svoju djecu i svoje kćeri koje je također trebala dati zamuž. Ja nisam uzela miraz iz moralnih razloga i tu sam obvezu prekinula. Zašto? Zato jer je moj tata bio bolestan, nije mogao raditi, nije imao nikakvih primanja, niti penzije. Kruha je doma bilo na knap. Ak se je spekel u subotu, ak ga je bilo do srijede, bilo je dobro. I ostavila sam im kravu da se imaju od čega prehraniti. Mama mi je spremila i deset plahti, to sam ostavila mlađoj sestri, a ja sam si par plahti kupila, jer sam onda počela već i raditi. Ormar sam si uzela na otplatu. Ta je kravica koju sam ostavila imala tele, i tu mladu telicu dobila je moja sestra kad se udavala. Nisam uopće gledala do bu kaj rekel, bila sam sretna da nisam osiromašila roditelje i pobrala im sve - prisjetila se Ivanka, kojoj je to svekrva, kaže, znala 'nabiti na nos'. Kako bi se izbjeglo darivanje, odnosno davanje miraza, česte su bile i zamjene, tzv. 'hmijembe', da je brat zel sestru, ili sestra brata iz iste hiže, tako da nije trebalo podjele zemlje ili krave iz štale.

foto: mhz.hr

Šnajderica

Naše sugovornice priznaju da 'ak si se ženil u bogatu hižu, možda nisi bil gladan, ali si se zato moral fejst mučiti'. – Čim veći grunt, tim je veća muka bila – priznale su. Ana Višek je bila šnajderica, a do šnajderica se u ondašnje doba držalo jako puno. – Ja sam imala više partija, baš zato kaj sam imala singericu i znala šivati. Moj deda nije volel mog odabranika, ali baka je, jer je imal zanat, pa mi je rekla da bum milostiva u Zagrebu i da se ne bum morala mučiti. Ja sam dobila 20 pravih domaćih plahti i šivaću mašinu – ispričala je Ana. - Negdje su običaji da dečko za pucu mora platiti, a kod nas u Zagorju je bil običaj, uvriježeno pravilo, pod 'mus' da djevojka donese miraz i to je u ono vrijeme bilo tak – zaključile su naše sugovornice.

Još članaka iz "Lifestyle"

Facebook

Magla mjestimice smanjuje vidljivost na cestama u Lici, a ima je i na dionici autoceste A1 između tunela Mala Kapela i čvora Otičac. <a većini="" cesta="" vozi="" se="" uz="" povoljne="" vremenske="" uvijete="" i="" bez="" posebnih="" ogran...

 
iz valute
u valutu

Tečajna lista služi isključivo u informativne svrhe i podliježe promjeni bez prethodne najave. Zagorje.com ne može jamčiti točnost tečajne liste koju koristi konverter. Prije provođenja stvarnih transakcija potrebno je provjeriti trenutni tečaj kod službene ustanove. Tečajna lista dohvaćena je prema online podacima Hrvatske narodne banke.

mojtv.hr - kompletan tv program