Prethodni članak
Sljedeći članak

'Kad su me dečki zezali što plešem, rekao sam im da se nogometaši presvlače sa znojnim dečkima, a ja s lijepim i mirisnim curicama'

Trinaestogodišnji Mateo Juranić već gotovo šest godina pleše s mažoretkinjamau Dubrovčanu a mažoret ples je zavolio uz sestru Lauru koja je također od malih nogu mažoretkinja


Mateo je učenik 7. razreda Područne škole u Dubrovčanu. Streljaštvom se bavi nepunih godinu dana, dok je mažoret ples njegova strast. Njegova priča s mažoretkinjama je počela sasvim slučajno. Sestra Laura bila je mažoretkinja od malih nogu. Kako bi bio što više sa sestrom počeo je odlaziti na sve nastupe i natjecanja mažoretkinja gdje je vidio da na velikim natjecanjima između timova iz cijele Hrvatske ima i dječaka koji plešu.

Dečko u središtu koreografije

Njegova je mama 2012. godine počela voditi Mažoretkinje Dubrovčan i tu je vidio priliku da se uključi kako bi bio što više sa mamom i sekom. Svjetli primjer bio mu je Tihomir Bendelja čije je nastupe pratio na televiziji. I tako je krenula Mateova mažoret priča. – Na početku mi je bilo neobično, ali s vremenom mi se sve više sviđalo. Krenuo sam kao kadet i bio sa sestrom u kadetskoj skupini, no kada je sestra prešla u stariju skupinu „juniore“ volja za vježbanjem je još više ojačala jer sam vidio kako juniorke koriste kompliciranije elemente nego kadeti – ispričao nam je Mateo. Nije mu bilo čudno što je jedini dečko među svim mažoretkinjama kojih je u Dubrovčanu bilo i preko 50, a neke koreografije su se radile baš na temu da dječak - mažoret bude u središtu koreografije. Posebno mu se sviđalo što je primijetio da njegovu skupinu sve manje nazivaju kadetkinje, a sve više kadeti. Prijateljima u školi ideja da Mateo pleše s mažoretkinjama bila je neobična, a nekima i smiješna, sve dok se timu nije pridružio još jedan dječak koji je plesao par godina.

Najdraži nastup

Iako u zagorskim mažoret timovima nema puno dječaka, u nekim ih je timovima Mateo primijetio, kao i da je okolini sve manje neobično vidjeti da dečko pleše s toliko cura. – Nadam se da će sudjelovanje dječaka u mažoret plesu s vremenom biti sve popularnije i privlačnije dečkima. Dok su vršnjaci u početku s čuđenjem, ponekim podsmjehom ili porugom gledali na mene kao dečka koji pleše s curama, jer se mažoret smatra „ženskim“ hobijem, na to sam im uzvraćao da se dečki nakon nogometa znojni presvlače u svlačionicama s ostalim „muškima“, dok se ja nakon treninga ili nastupa presvlačim u garderobi s mirisnim curama – kaže Mateo. I dok cure oblače sakoe, bodije i suknje, Mateo ima posebnu garderobu koju čine hlače ili neki prikladan donji dio koji se dobro uklapa u koreografiju.

– Najdraži nastup mi je onaj prvi koji je bio prije skoro 6 godina u Viškovom kraj Rijeke jer sam tamo s curama plesao na glazbu Sve bi seke ljubile mornare, gdje sam, naravno, bio mornar u plavom odijelu s mornarskom kapom. Tako mi je i Viškovo postalo omiljeno mjesto gdje najviše volim odlaziti na nastupe – rekao je Mateo.

Brojne izvannastavne aktivnosti

Kako sa Mažoretkinjama Dubrovčan nastupa po cijeloj Hrvatskoj i regiji, tako je potrebno odvajati i puno vremena za treniranje. Osim vježbanja kod kuće, Mateo ima tri puta tjedno treninge s mažoretkinjama. Uz to ima i tri puta tjedno treninge u streljačkom klubu u Velikom Trgovišću, pa malo slobodnog vremena koje mu ostaje mora biti rezervirano za učenje i obitelj nedjeljom, jer je to jedini dan u tjednu kada je slobodan. Mateova mama smatra da se takvim tempom djeca privikavaju obvezama i odgovornosti koju život nosi te s odobravanjem govori o Mateovim aktivnostima, jer uz već spomenuto, Mateo sudjeluje u grupi Mladi Crvenog križa, u dramskoj i sportskoj grupi i član je učeničke zadruge Košarica. Kako misli da je imala poveći utjecaj na to da se Mateo upiše u mažoretkinje, jer je u to vrijeme vodila mažoretkinje, trebala je tatinu potporu koja nije izostala, jer smatraju da se djeca trebaju baviti onime u čemu se nalaze, što vole i što ih ispunjava.

– Preporučio bih dečkima koji imaju smisla za glazbu i ples da se okušaju u plesu sa štapom i pomponima, možda im se svidi. Najgore što im se može desiti je da im se ne dopadne, ali mislim da trebaju probati – poručio je ovaj simpatični dječak. Ističe da ga jedino žalosti to što kada cure krenu u srednju školu imaju previše obveza ili školu popodne pa ne stižu na treninge te se ispisuju iz mažoretkinja, kao što je bio slučaj i sa njegovom sestrom Laurom. Iako se i njemu bliži srednja škola, nema planova napustiti mažoret ples, a još manje Mažoretkinje Dubrovčan, gdje mu je lijepo i ugodno.

Još članaka iz "Lifestyle"

Facebook

Pojačan je promet na gradskim prometnicama, autocesti A1 između čvorova Lučko i Karlovac u oba smjera, Jadranskoj magistrali (DC8) te na pojedinim graničnim prijelazima sa Slovenijom i BiH. Povremeni zastoji mogući su na dionicama cesta gdje se...

 
iz valute
u valutu

Tečajna lista služi isključivo u informativne svrhe i podliježe promjeni bez prethodne najave. Zagorje.com ne može jamčiti točnost tečajne liste koju koristi konverter. Prije provođenja stvarnih transakcija potrebno je provjeriti trenutni tečaj kod službene ustanove. Tečajna lista dohvaćena je prema online podacima Hrvatske narodne banke.

mojtv.hr - kompletan tv program