Prethodni članak
Sljedeći članak

IZA MASKE: Muškarci teže podnose ljubavne probleme od žena

Snaga i hladnoća koju muškarci svakodnevno pokazuju u javnosti obična su maska, a to potvrđuje i najnovije istraživanje čiji rezultati sugeriraju da, kad dođe do prekida veze, pripadnici jačeg spola pate više nego žene.

Snaga i hladnoća koju muškarci svakodnevno pokazuju u javnosti obična su maska, a to potvrđuje i najnovije istraživanje čiji rezultati sugeriraju da, kad dođe do prekida veze, pripadnici jačeg spola pate više nego žene.

Iako je uvriježeno suprotno mišljenje, izgleda da muškarci uspone i padove u vezama podnose puno teže, a njihov učinak na muško mentalno zdravlje je puno veći nego kod žena, tvrdi stručnjakinja sa Sveučilišta Wake Forest iz Sjeverne Karoline.

U istraživanju koje je obuhvatilo 1,000 neoženjenih muškaraca u dobi između 18 i 23 godine profesorica sociologije Robin Simon stavila je na kušnju stajalište da su žene puno ranjivije u slučaju emocionalnih turbulencija od muškaraca. Štoviše, čini se da je situacija upravo obrnuta. Iako su im lica hladna i staložena, to je umjetno stanje, naročito kad se radi o nesretnim pričama u ljubavi, tvrdi Simon.

Muškarci teže podnose prekide i nesretnu ljubav od žena, ali to drugačije i pokazuju. Istraživanje je objavljeno u časopisu Journal of Health and Social Behavior, a za njegovo provođenje odgovorna je i su-autorica i Simonina kolegica Anne Barrett sa Sveučilišta Florida State.

One su otkrile da su mlađi muškarci podložniji različitim reakcijama ovisno o kvaliteti veze u kojoj se nalaze. „Naš rad baca novo svjetlo na povezanost između ljubavnih veza (ne računajući brak, op. a.) i emocionalnog stanja muškaraca i žena koji su na pragu zrelosti", kažu stručnjakinje. Stres koji proizlazi iz nestabilnih veza intenzivniji je kod muškaraca iako se to na njima ne vidi. S druge strane, kad je veza jako kvalitetna i dobra, muškarci iz toga, u kontekstu mentalnog zdravlja, imaju veću korist.

Potencijalno objašnjenje za dobivene rezultate Simon vidi u tome što su mladim muškarcima njihove partnerice jedini i najbliži izvor intimnosti dok žene, pored odnosa s muškarcima imaju bliske veze s prijateljima i obitelji. U muškom svijetu to nije slučaj.

Nadalje, prema riječima profesorice Simon, kod žena se emocionalna potresenost izražava u vidu depresije dok kod muškaraca to nije nužno tako; oni će negativne emocije nagomilavati i zadržavati u sebi. Osim toga, muškarce više brine kvaliteta veze, a žene najviše muči to jesu li ili nisu u vezi. Žene će, dakle, nakon prekida biti depresivne ili emocionalno bolje ako jesu u vezi.

Još članaka iz "Lifestyle"

Facebook

Zbog pojačanog prometa u zonama radova vozi se u koloni na autocestama: -A2 Zagreb-Macelj u zoni dvosmjernog prometa između Zaprešića i Jankomira; -zagrebačkoj obilaznici (A3) kod mosta Sava iz smjera autoceste Goričan-Zagreb (A4) u smjeru Brega...

 
iz valute
u valutu

Tečajna lista služi isključivo u informativne svrhe i podliježe promjeni bez prethodne najave. Zagorje.com ne može jamčiti točnost tečajne liste koju koristi konverter. Prije provođenja stvarnih transakcija potrebno je provjeriti trenutni tečaj kod službene ustanove. Tečajna lista dohvaćena je prema online podacima Hrvatske narodne banke.

mojtv.hr - kompletan tv program