Prethodni članak
Sljedeći članak

Potpuna energetska obnova Osnovne škole Josipa Broza Tita

Škola je velika i lijepa građevina s 3.200 m2 unutarnjeg prostora, a imamo samo 140 učenika. Sva su sredstva bila usmjerena za podmirenje energenata, pa građevina godinama nije sustavno uređivana i obnavljana – rekla je ravnateljica Željka Töpfer

Nedavnom Odlukom o financiranju projekata energetske obnove zgrada javnog sektora na područu KZŽ osigurana su sredstva u ukupnoj visini od 17.488.022,61 kuna od čega su 10.363.796,06 kuna bespovratna sredstva Europskog fonda za regionalni razvoj. Obnovit će se 5 javnih zgrada, a među njima je i OŠ Josipa Broza iz Kumrovca.

Zgrada „pod zubom vremena“

Ravnateljica škole Željka Töpfer

Ravnateljica škole Željka Töpfer ne krije zadovoljstvo što će školska zgrada uskoro osvanuti u novom ruhu. – Prekrasno je da je škola prošla. Županija je našla razumijevanje da prijavi projekt i sredstva da sudjeluje s 15% koliko će morati osigurati, a ostatak sredstava osigurano je iz europskih fondova. Mi smo već trećinu stolarije obnovili prije 4 godine, ostalo je još dvije trećine stolarije koju treba obnoviti. Prema energetskoj snimci se točno vidjelo kako nam toplina curi kroz prozore i vrata. Radit će se završetak stolarije, zatim ovojnica, krovište,a također i jedan od najvećih problema - sanacija terase iznad sportske dvorane. Ne mogu točno reći kada će radovi početi, ali pretpostavljam da će to biti kada se završi energetska obnova onih škola čija je obnova još u tijeku – rekla je Željka Töpfer. Zgrada podignuta sad već daleke 1956. godine polako je počela popuštati „pod zubom vremena“. – Na cijeloj građevini su vidljive posljedice slabo uređene oborinske odvodnje, zacurjevanja i truljenja stolarije. Kad sam počela raditi na mjestu ravnateljice, prije nekih 7-8 godina krenuli smo „ispod“ građevine. Nije bila riješena odvodnja, ispod škole je tekao potok, a bilo je i problema s kanalizacijom koja se zaštopavala. Dolazi i do sjedanja zgrade, pa se jasno vide i napuknuti zidovi na ulazu u školu. Sve je jednostavno dotrajalo i krajnji je čas da se napravi taj zahvat– uputila nas je u postojeće stanje ravnateljica Töpfer.

140 učenika u 3200 kvadrata

Kumrovečku osnovnu školu pohađaju učenici s područja općina Kumrovec i Zagorska Sela. Relativno mali broj učenika u velikoj školskoj zgradi godinama je zadavao probleme održavanju zgrade, budući da je kriterij za financiranje broj učenika, a ne veličina zgrade, kaže ravnateljica Töpfer. – Područje naših dviju općina prostire se na nekih 40 km2 i zato su gotovo svi učenici putnici. Škola je velika i lijepa građevina s 3.200 m2 unutarnjeg prostora, a imamo samo 140 učenika. Sva su sredstva bila usmjerena za podmirenje energenata, pa građevina godinama nije sustavno uređivana i obnavljana. Obnova znači da ćemo spasiti jedno vrijedno arhitektonsko djelo i učiniti ga djeci lijepim i zanimljivim za školski život. To je najvažnija stvar koja se mogla dogoditi ovoj školi i nemam riječi kojima mogu izraziti svoju radost i zahvalnost – zaključila je ravnateljica škole.

Načelnik zadovoljan

Robert Šplajt, načelnik Općine Kumrovec

Skorašnja obnova OŠ Josipa Broza veseli i načelnika Općine Kumrovec Roberta Šplajta. – Iznimno mi je drago što je prošao projekt naše županije za energetsku obnovu škole. Svi smo se ugodno iznenadili kad smo čuli vijest, jer škola je u jako lošem stanju. S novom stolarijom, fasadom i novim pokrovom na dvorani uvjeti u školi će se jako poboljšati, ujedno smanjiti i potrošnja energije. Veselim se tom projektu i želim da čim prije radovi počnu – rekao je Šplajt.

Još članaka iz "Kumrovec"

Facebook

IZVANREDNE SITUACIJE I OGRANIČENJA NA AUTOCESTAMA: -prometna nesreća na autocesti A3 na 35+500 km između čvora JAKUŠEVEC i čvora KOSNICA u smjeru Lipovca, promet se vodi jednom prometnom trakom. Molimo korisnike za oprez.  -vozilo u kvaru n...

 
iz valute
u valutu

Tečajna lista služi isključivo u informativne svrhe i podliježe promjeni bez prethodne najave. Zagorje.com ne može jamčiti točnost tečajne liste koju koristi konverter. Prije provođenja stvarnih transakcija potrebno je provjeriti trenutni tečaj kod službene ustanove. Tečajna lista dohvaćena je prema online podacima Hrvatske narodne banke.

mojtv.hr - kompletan tv program