Prethodni članak
Sljedeći članak

'Park šumu u centru Kumrovca krasit će skulpture iz dječjih bajki'

Na godišnjoj skupštini Udruge 'Inicijativa za razvoj općine Kumrovec' najavljeni su brojni noviteti i planovi

  • foto: arhiva

    foto: arhiva

Dr.sc. Ivica Hrastović, prof, - predsjednik Udruge rođen je 1947. u Vrpolju, u obitelji zagorskih doseljenika u Slavoniju, gdje je i odrastao, da bi se po završenom studiju u Zagrebu vratio u Hrvatsko zagorje. Inače, diplomirao je povijest i filozofiju na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, magistrirao na Pravnom fakultetu u Osijeku i doktorirao na Filozofskom fakultetu u Zagrebu iz područja nacionalne povijesti - 2. svjetski rat. Hrvatski je branitelj i umirovljeni pukovnik Oružanih snaga Republike Hrvatske, a jedan je od idejnih začetnika 'Inicijative za razvoj Kumrovca'.

dr. sc. Ivica Hrastović

Što se tiče naše Udruge, ona je osnovana prije 5 godina iz dva razloga - prvo da pomogne općini Kumrovec, ponajprije kada su pitanju neiskorišteni kumrovečki objekti, i drugo, da inicira nove ideje i sadržaje u turističko-kulturnoj prezentaciji Kumrovca – istaknuo je Hrastović, dodajući kako je udruga izvanstranačka te da ima članove i iz okolnih mjesta, ali i Zagreba. Dodaje kako nekim stvarima nisu zadovoljni, a to je neiskorištenost kumrovečkih objekata.

- Na naše prijedloge koje je i lokalna samouprava podržala, država, koja je vlasnik objekata, nije reagirala manirom dobrog gospodarstvenika. Predlagali smo, a i dalje stojimo iza toga, da se u tim objektima formira gospodarski centar koji bi gospodarski povezivao zemlje EU i zemlje Trećeg svijeta. Dvjestotinjak gospodarstvenika iz tih zemalja boravili bi ovdje tijekom cijele godine te jedni druge na licu mjesta upoznavali izravno zemlje EU i o svojim interesima, dogovarali međusobnu trgovinsku razmjenu te radili na zajedničkim projektima – rekao je Ivica Hrastović. No osim brige o objektima, udruga provodi turističko – kulturnu prezentaciju Kumrovca.

- Neke naše manifestacije, poput kiparske kolonije ili manifestacije "Mladi i šah" dobile su status tradicionalnih i međunarodnih. Vrlo smo zadovoljni što je u radu kiparske kolonije nastala skulptura Sidonije Rubido Erdody, prve hrvatske operne primadone i nacionalne heroine iz 19. stoljeća, koja je, inače, u kumrovečkom Razvoru provela svoje djetinjstvo, a po nekima je tu i rođena. Kako joj se početkom iduće godine puni 200-ta obljetnica rođenja, držimo da ćemo joj, zajedno s Općinom, podići lijepi spomenik u Kumrovcu – naglasio je začetnik 'Inicijative za razvoj općine Kumrovec'. Njihov projekt 'Mladi i šah' nema samo natjecateljski, niti samo turistički karakter, nego i edukativni. Počinje šahovskim predavanjima naših istaknutih velemajstora, pa je tako prošle godine u Hostelu Kumrovec velemajstor Ivan Žaja održao predavanje o šahovskim završnicama, a potom se nastavlja šahovskom partijom na velikom šahu na otvorenom prostoru kod ugostiteljskog objekta "Kod Starog", prije ulaska u Muzej "Staro selo Kumrovec.

Novi planovi

Na godišnjoj skupštini Udruge spomenuti su i još neki zanimljivi projekti. Hrastović ističe kako je riječ o uređenje Park šume Dubrava, gotovo u samom centru Kumrovca, i projekt "Velikani svijeta o Titu". - Udruga je uz pomoć Šumarije Krapina i naše općine započela uređenje Park šume, koja je više godina bila zapuštena.

Ideja je da se u šumi urede šetnice s klupama za odmor, a uz njih postave skulpture iz dječjih bajki koje bi nastale iz ovogodišnje međunarodne kiparske kolonije pod nazivom "Likovi iz dječjih bajki". A što se tiče projekta "Velikani svijeta o Titu", držim ga izuzetno važnim, ne zbog mog autorstva, nego kao povjesničar, zbog povijesti i povijesnih činjenica. Do sada je naišao na vrlo pozitivne kritike, a dobio je i podršku općine Kumrovec. Njime je predviđeno postavljanje 50-ak poluležećih panoa s obje strane ulice Josipa Broza s mislima najvećih ljudi - državnika, filozofa, kulturnih radnika 20. stoljeća o Titu – kaže Hrastović. Udruga u narednom razdoblju planira organizirati i razna predavanja za građene, a njihova inicijativa, nema sumnje, iz godine u godinu nudi sve raznovrsnije ideje za kumrovečki kraj.

Još članaka iz "Kumrovec"

Facebook

Zbog olujnog vjetra autocesta A6 Rijeka-Zagreb između čvorova Kikovica i Delnice otvorena je samo za osobna vozila.  Na autocesti A7 Draga-Šmrika i na Jadranskoj magistrali (DC8) između Bakra i Svete Marije Magdalene zabrana je prometa za aut...

 
iz valute
u valutu

Tečajna lista služi isključivo u informativne svrhe i podliježe promjeni bez prethodne najave. Zagorje.com ne može jamčiti točnost tečajne liste koju koristi konverter. Prije provođenja stvarnih transakcija potrebno je provjeriti trenutni tečaj kod službene ustanove. Tečajna lista dohvaćena je prema online podacima Hrvatske narodne banke.

mojtv.hr - kompletan tv program