Prethodni članak
Sljedeći članak

Most od Hušnjakovog do Palasa bit će turistička atrakcija koja će gradu dati novi vizualni identitet

Projekt uređenja lokaliteta Stari grad u Krapini prošao je 6 faza evaluacije te ušao u 7. fazu dodjele bespovratnih sredstava

Grad Krapina je na natječaj Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije prijavio projekt „Crna kraljica', koji obuhvaća izradu projektne dokumentacije za daljnje uređenje lokaliteta Stari grad. - Izradom dokumentacije stvorile bi se pretpostavke za kandidiranje na natječaje za obnovu cjelokupnog lokaliteta u cilju njegovog sadržajnog i fizičkog povezivanja s naseljem te za unutrašnju obnovu i privođenje namjeni centralne zgrade Palasa, prepoznatljivog motiva Krapine, navodi gradonačelnik Zoran Gregurović. Prema obavijesti Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata EU projekt je uspješno prošao šest faza evaluacije te ušao u 7. fazu postupka dodjele bespovratnih sredstava odnosno donošenja odluke o financiranju.

Legenda o Barbari Celjskoj

Projekt uključuje revitalizaciju zgrade Palasa i valorizaciju kulturne materijalne i nematerijalne kulturne baštine, izgradnju pješačkog mosta koji će omogućiti pristup zgradi Palasa, ali i uspostaviti novi kulturno-turistički identitet grada, valorizaciju pećine te uređenje Parka skulptura Forma Prima u šumi Josipovac. Zgrada Palasa dio je nekadašnjeg Starog grada odnosno srednjovjekovne utvrde u Krapini, iznimno vrijedno, turistički neiskorišteno kulturno dobro, a ujedno i predmet prijave na natječaj. - Krapinska srednjevjekovna utvrda sagrađena je na brežuljku ispod kojeg se razvilo naselje Krapina. Od cjelokupnog kompleksa utvrde danas je ostao očuvan dvokatni stari objekt, pregrađen u 19. stoljeću. Arheološkim istraživanjima vršenim od 1994. godine od strane Instituta za arheologiju iz Zagreba na ovom spomeničkom kompleksu došlo se do značajnih podataka o velikom dvoranskom spomeničkom sklopu. Za krapinski Stari grad veže se i poznata legenda o Crnoj Kraljici tj. Barbari Celjskoj, koja kaže da se Barbara u Starom gradu 15. studenog 1405. vjenčala s hrvatsko ugarskim kraljem Sigismundom. Bila je kćerka moćnog i uglednog vladara Hermana II Celjskog, žena izuzetne ljepote, duhovita, puna energije, diplomatkinja, spretna vladarica, a suvremenici je opisuju kao zlu i opaku ženu sklonu muškarcima i intrigama – ispričao je Gregurović.

Dodatni zahvati

U ovoj prijavi legenda je iskorištena za tematsku valorizaciju turističkog dobra. Zgrada Palasa uvrštena je u registar kulturnih dobara pri Ministarstvu kulture kao nepokretno pojedinačno kulturno dobro. Djelomično je obnovljena 2014. i 2015. godine. Nakon tih izvršenih radova zgrada još ne može biti stavljena u funkciju bez dodatnih zahvata. Podovi, zidovi, stropovi u unutrašnjosti su u derutnom stanju; od podnih obloga naziru se samo ostaci, nema električnih ni vodovodnih instalacija, sustava grijanja, sustava odvodnje ni sanitarnih prostorija. Prostor potkrovlja nema podne obloge. Takvo stanje onemogućuje odvijanje bilo kakvog sadržaja u objektu. Lokacija se nalazi na iznimno nepristupačnom prostoru te postoji pretpostavka i rizik da turistički lokalitet neće biti posjećivan ako se prije svega ne uloži u osmišljanje i uspostavu pristupnih putova.
Valorizacija pećine

Projektom je planirana izgradnja pješačkog mosta koji bi omogućio bi izravan prijelaz preko rijeke Krapinčice i željezničke pruge, od brda Hušnjakovo gdje se nalazi Muzej krapinskih neandertalaca i arheološko nalazište, do druge svije atrakcije – zgrade Palasa i pećine s atraktivnim suvremenim kulturno-turističkim sadržaja. Novi pješački most biti će moderan, vizualno usklađen s okolišem, stabilan, utemeljen i izrađen od suvremenih materijala. Planirano je korištenje obnovljivih izvora energije (kao ograda mosta) za potrebe otapanja snijega i leda. Novi pješački most riješio bi problem pristupačnosti, ali i doprinio cjelovitom oblikovanju branda grada tj. identiteta destinacije. Ideja se temelji na legendi što je i opisano u Pričama o Čehu, Mehu i Lehu. Novi most tako bi postao nova turistička atrakcija kojom bi svaki posjetitelj želio proći, a grad Krapina dobio bi novi vizualni identitet – ističe gradonačelnik, dodavši da bi se obnovom Starog grada zadovoljila i potreba za multimedijalnom konferencijskom dvoranom. Uveo bi se i stalni postav s tematskim sadržajem Crne Kraljice, uspotavila ugostiteljska ponuda i suvenirnica, osvijetlila i opremila info – tablama pećina na Starom gradu, koja je tematska poveznica kulturnog i turističkog sadržaja zgrade Palasa i nalazišta Hušnjakovo te kao takva u potpunosti zaokružuje turističku ponudu grada.

Još članaka iz "Krapina"

Facebook

Pozivamo vozače na oprez na autocesti A3 Bregana-Lipovac, na platou ispred naplatne postaje Lipovac, u smjeru GP Bajakovo, zbog požara na teretnom vozilu. Zbog radova vozi se jednom stranom, dvosmjerno, na autocesti A3 Bregana-Lipovac između čv...

 
iz valute
u valutu

Tečajna lista služi isključivo u informativne svrhe i podliježe promjeni bez prethodne najave. Zagorje.com ne može jamčiti točnost tečajne liste koju koristi konverter. Prije provođenja stvarnih transakcija potrebno je provjeriti trenutni tečaj kod službene ustanove. Tečajna lista dohvaćena je prema online podacima Hrvatske narodne banke.

mojtv.hr - kompletan tv program