Prethodni članak
Sljedeći članak

KZŽ dobila 20 milijuna kuna bespovratnih sredstava za Poslovno-tehnološkI inkubator

Ukupna vrijednost investicije je 29,6 milijuna kuna, a 7 milijuna će se financirati iz Fonda za sufinanciranje Ministarstva regionalnog razvoja, županija će osigurati 2, 6 milijuna kuna

Za dvije i pol godine će u Krapini biti izgrađen Poduzetničko-tehnološki inkubator, rečeno je na današnjoj konferenciji medije u Krapini na kojoj su prisustvovali krapinsko-zagorski župan Željko Kolar, direktorica ZARA-e Karolina Barilar i županijski pročelnik Upravnog odjela KZŽ za financije Igor Cigula. Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta odobrilo je županiji 20 milijuna kuna bespovratnih sredstava za njegovo financiranje. Sredstva su dodijeljena temeljem natječaja Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta, u sklopu Operativnog programa – Konkurentnost i kohezija 2014.-2020.

- Ukupna vrijednost investicije je 29,6 milijuna kuna, a 7 milijuna će se financirati iz Fonda za sufinanciranje Ministarstva regionalnog razvoja, županija će osigurati 2, 6 milijuna kuna. – Inkubator će biti izuzetno važan za daljnji razvoj gospodarstva Krapinsko-zagorske županije, a u projekt će biti i uključeno Veleučilište i srednje škole - rekao je župan Željko Kolar i dodao kako se investicija mora završiti i staviti u funkciju u roku od 30 mjeseci od dana potpisivanja ugovora. Župan se zahvalio cijelom projektnom timu – ZARA-i, REGEA-i i Gradu Krapini na čijem će se području graditi inkubator. – Zemljište za izgradnju inkubatora smo dobili besplatno temeljom odluke krapinskog Gradskog vijeća, kojem se također zahvaljujem, kao i gradonačelniku Krapine Zoranu Gregureviću – rekao je župan. Naime, županija je dobila ponude i od Zaboka, Svetog Križa Začretja, Oroslavja i Velikog Trgovišća. – Naša je i poslovna i politička odluka bila da to bude u Krapini, kako bi se ovdje digla Poslovna zona, budući da su ovdje i sjedišta Obrtničke i Gospodarske komore – objasnio je župan.

Poslovno-tehnološki inkubator će predstavljati integrirani sustav za potporu rasta i razvoja poduzetništva, potencijalnih i postojećih poduzetnika kroz izgradnju i opremanje potrebne infrastrukture. – Inkubator će pomagati i malim poduzetnicima i obrtnicima u realizaciji njihovih poslovnih inicijativa u početnoj fazi rasta i razvoja – rekla je Karolina Barilar. Poticat će se i stvaranje novih poduzeća u našoj županiji kroz promociju poduzetništva među učenicima i studentima putem aktivnosti edukacijsko-tehnološkog dijela inkubatora te kroz inovativni laboratorij gdje će se nalaziti i najmoderniji 3D printer. Sam prostor će biti 2.040,29 kvadratnih metara i imat će 28 opremljenih funkcionalno- prostornih jedinica i planira se 82,50 % popunjenost tih prostora nakon uspostave inkubatora. Najavljen je i razvoj virtualnog inkubatora kao virtualne poduzetničke mreže.

Direktorica Zagorske razvojne agencije Karolina Barilar rekla je da se provedbom ovog projekta želi nastaviti poticanje poduzetničke klime na području županije. - Projekt će se provoditi narednih 30 mjeseci od trenutka potpisa ugovora s Ministarstvom. On će započeti samom izgradnjom objekta, zatim se nastaviti njegovim opremanjem, a uspostavit će se i virtualni inkubator te će se provoditi različite promotivne aktivnosti. Sam objekt bit će na 2000 četvornih metara, u sklopu kojeg će biti 28 funkcionalnih jedinica. U prizemlji zgrade bit će prostor namijenjen isključivo proizvodnim djelatnostima, koji će biti modularan, što znači da će se moći prilagoditi potrebama, veličini i zahtjevima svakog pojedinog stanara inkubatora. Tamo će biti i edukacijsko – tehnološki prostor, koji će se na korištenje dati operateru. Naime, imamo u vidu opremanje centra za robotiku, prema konceptu koji će dati operater, koji će biti izabran u sklopu javnog poziva. Na prvom katu bit će prostorije za inkubaciju uslužnih djelatnosti te dvorane koje će biti namijenjene za edukaciju – višenamjensku dvoranu i inovacijski laboratorij, koji će biti opremljen suvremenom tehnologijom, kao što su 3D printer i skener, ili računala opremljena programima koji će se moći koristiti u kombinaciji s edukacijsko – tehnološkim prostorom u prizemlju, što znači da će se moći programirati različite aktivnosti koje će se potom u prizemlju moći producirati - rekla je Barilar.

Župan je istaknuo kako je Krapinsko-zagorska županija prema podacima Ministarstva financija treća županija u Hrvatskoj po izdvajanjima iz proračuna za razvoj gospodarstva - S ovom investicijom vjerujem da ćemo u sljedećem razdoblju biti i prvi, što nam je i cilj – istaknuo je župan i dodaje kako vjeruje da će se u inkubatoru okupiti najbolji inženjeri naših najboljih tvrtki, da će se koristiti znanja ZARA-e, ali i poduzetnika početnika koji će dobiti prostor, a imaju izvrsne ideje, ali za njihovu realizaciju nemaju novac.

Još članaka iz "Krapina"

Facebook

Pozivamo vozače na oprez na autocesti A3 Bregana-Lipovac, na platou ispred naplatne postaje Lipovac, u smjeru GP Bajakovo, zbog požara na teretnom vozilu. Zbog radova vozi se jednom stranom, dvosmjerno, na autocesti A3 Bregana-Lipovac između čv...

 
iz valute
u valutu

Tečajna lista služi isključivo u informativne svrhe i podliježe promjeni bez prethodne najave. Zagorje.com ne može jamčiti točnost tečajne liste koju koristi konverter. Prije provođenja stvarnih transakcija potrebno je provjeriti trenutni tečaj kod službene ustanove. Tečajna lista dohvaćena je prema online podacima Hrvatske narodne banke.

mojtv.hr - kompletan tv program