Prethodni članak
Sljedeći članak

BRLEK: 'Ono čime nisam zadovoljan jest dodatna centralizacija države'

Imamo u planu projektnu dokumentaciju za novu biciklističku stazu koja bi bila dio biciklističke staze naše Županije od Svetog Florijana do Svetog Filipa nadalje. Taj dio bi trebali asfaltirati i pripremiti za pješačko-biciklističku stazu. Također radimo projekte za dva nogostupa – otkrio je Brlek

Gradonačelnik Klanjca Zlatko Brlek za Zagorski list govori o prvim mjesecima svog novog mandata

ZL: Koje su aktivnosti obilježile posljednjih pet mjeseci u gradu Klanjcu?

Brlek: Nastavili smo raditi normalno po projektima zacrtanim tijekom godine. Od najznačajnijeg u komunalnoj infrastrukturi napravili smo sve što smo planirali. U prvom redu smo završili klizište u Lepoglavcu u Voćarskoj ulici u iznosu od oko 200.000 kuna uz pomoć Ministarstva regionalnog razvoja koje je izdvojilo 100.000 kuna kn za projekt.

Asfaltirali smo dvije ceste kao klizišta koja su bila sanirana proteklih godina ali nisu bila asfaltirana. Pokrpali smo udarne rupe na cestama, navozili kameni agregat na nerazvrstane ceste, kopali odvodne jarke uz naše nerazvrstane ceste. Posebno me veseli da smo u Mihanović Dolu uspjeli asfaltirati našu županijsku cestu uz pomoć ŽUC-a. U sklopu toga smo napravili i rekonstrukciju vodovodne, kanalizacijske i plinske mreže.

Napravili smo i dionicu oko 1300 metara novog nogostupa, gdje je Grad Klanjec uložio znatna sredstva. Tako je ova ulica je postala sigurna za promet, za pješake, za sve stanovnike koji se tim dijelom kreću. Tijekom godine nabavili smo pametnu klupu koja ima solarno punjenje. Preko dana i noći se potpuno besplatno mogu puniti mobiteli i pametni telefoni. Pametna klupa je ujedno i odmorište za bicikliste, a Grad Klanjec nabavio ju je u sklopu projekta Krapinsko-zagorske županije ‘Uređenje biciklističkih odmorišta na prekograničnoj RIDE&BIKE cikloturističkoj ruti. Pomogli smo nabaviti novu cisternu za pražnjenje septičkih jama za naše komunalno poduzeće „Zelenjak“, čiju nabavu je sa 56.000 kuna financiralo Ministarstvo graditeljstva.

Prijavili smo vrtić na natječaj za financiranje na fond Europske unije u sklopu Mjere 7. 4.1. i tu čekamo rezultate. Prijavili smo izradu Strategije turizma Grada Klanjca na mjeru EU tu također čekamo rezultate. Vrtić bi se trebao sufinancirati s nekih 90%, a strategije razvoja turizma sa 100% iznosom od strane EU. Ono što bih još posebno istaknuo da smo raspisali natječaj za studentske i učeničke pomoći. Dodjeljujemo osam učeničkih pomoći na osnovu socijalnog statusa, dvije na osnovu izvrsnosti u dosadašnjem školovanju, četiri studentske na osnovu socijalnog statusa te dvije na temelju dosadašnjih rezultata studiranja. Učeničke iznose 250 kuna, a studentske 550 kuna mjesečno.

I ove godine smo realizirali „Zahvalu jeseni“ u sklopu koje je proveden projekt Europa za građane. Projekt je prošao na natječaju Europske komisije koja je sa 25.000,00 eura financirala cijelo događanje. Imali smo partnere iz Poljske, Češke, Slovačke, Slovenije, Srbije i po prvi put iz BiH-a. Zahvale jeseni svake godine sve su više i više posjećene, tako je ove godine kroz dva dana tuda prošlo oko 5000 ljudi.

ZL: Kako stojite s gospodarskim projektima u smislu otvaranja novih pogona u zoni Lepoglavec?

Brlek: Nakon što je početkom 1960-ih napravljena Predionica Klanjec, ove godine je otvoren novi pogon površine 2600 m2 u kojem radi 40 novozaposlenih radnika. Zbog toga, ali i zbog zapošljavanja naših obrtnika Klanjec je prvi po smanjenju nezaposlenosti u Republici Hrvatskoj, koja je smanjena za 26,1% u proteklom razdoblju.

Veseli činjenica da je Grad Klanjec proglašen gradom s najtransparentnijim proračunom u prošloj godini u Republici Hrvatskoj. Posebno veseli činjenica da se broj nezaposlenih može smanjiti zapošljavanjem, a ne samo administrativnim mjerama preko Zavoda za zapošljavanje. Međutim broj novootvorenih radnih mjesta će u Klanjcu i dalje rasti jer Predionica najavljuje izgradnju novog pogona tijekom 2018. Osim toga u ovom trenutku su dva poslovna subjekta podnijela zahtjev za izdavanje građevinske dozvole u Ured za graditeljstvo za dva nova pogona u poslovnoj zoni Lepoglavec. Nadam se da će radovi početi tijekom 2018. i da ćemo tu imati 30- tak novozaposlenih radnika.

ZL: O čemu je riječ u strateškom planu za razvoj turizma i kako to dovodite u kontekst sa nedavno osnovanom turističkom zajednicom?

Brlek: Izuzetno sam zadovoljan što smo uspjeli osnovati turističku zajednicu područja jer ta priča postoji već jako dugo. Mislim da je to dodatni plus za razvoj turizma na kompletnom ovom području. Sjedište je turističke zajednice u Tuheljskim Toplicama jer je to mjesto gdje dolazi najveći broj gostiju radi Termi Tuhelj. Te goste treba usmjeriti van hotela po našim destinacijama. Osim kulturnog turizma imamo etno i gastro ponudu. Možemo ponuditi dosta kako na području Klanjca tako i Trgovišća, a i samog Tuhlja.

Tu su naši OPG-ovi i vinogradari koji mogu svoje proizvode ponuditi i prezentirati gostima koji dolaze. Bitno je napraviti dobru organizaciju u novoj Turističkoj zajednici. Što se tiče strategije razvoja turizma samog Grada Klanjca ona se uklapa u strategiju razvoja na području Turističke zajednice područja. Osim prošle godine otvorenog Studija Galerije Antuna Augustinčića, imamo i drugih planova, a to je prije svega „Kuća europskih himni“. Kulturna baština Klanjca također je prvorazredni turistički proizvod kojeg moramo bazirati na Mihanoviću jer on povezuje sva tri naša područja grada Klanjca, Velikog Trgovišća i Tuhlja.

ZL: Koji su buduće projekte koje građani Klanjca mogu očekivati u narednom razdoblju?

Brlek: Ono što bih posebno istaknuo da smo prošli na natječaju za reciklažno dvorište. Znači da iz europskih sredstava financiramo izgradnju reciklažno dvorište u Klanjcu u vrijednosti od oko 2,5 milijuna kuna. Od tog iznosa 85 % ili gotovo 2 milijuna su bespovratna sredstva EU. S objavom natječaja ćemo krenuti krajem ove ili početkom iduće godine i to ćemo realizirati tijekom 2018. godine.

Iduće godine moramo ići u izgradnju dječjeg vrtića. Ako prođemo na projektu 7.4.1 razvoja dobro, ako ne, morat ćemo smisliti neki drugi način. Imamo dosta planova na području komunalne infrastrukture. Izgradit ćemo mrtvačnicu na groblju Sveti Filip koja trenutno izgleda vrlo loše. Imamo u planu proširenje klanječkog groblja, u prvom redu izradu projektne dokumentacije. Nakon toga slijedi proširenje za što smo kupili zemljište.

Imamo u planu projektnu dokumentaciju za novu biciklističku stazu koja bi bila dio biciklističke staze naše Županije od Svetog Florijana do Svetog Filipa nadalje. Taj dio bi trebali asfaltirati i pripremiti za pješačko-biciklističku stazu. Također radimo projekte za dva nogostupa. Još puno stvari je u planu. Tu mislim na školu i pomaganje socijalno ugroženim građanima.

ZL: Što je obilježilo ovih pet mjeseci vašeg mandata, kako bi ih ocijenili?

Brlek: Zadovoljni smo s onim što smo postigli, uvijek može bolje i više, ali u puno slučajeva to ne ovisi o nama. Da su objavljeni rezultati natječaja za mjeru 7.4, odnosno da je država malo ažurnija mogli bi sad pričati da krećemo u izgradnju dječjeg vrtića.

No, ono čime nisam zadovoljan je dodatna centralizacija države. Nedopustivo je da se na području bivše općine Klanjec i Klanjcu ukida ispostava Porezne uprave. Tu smo pokrenuli neke akcije i dalje ćemo se boriti za to. Ukidanje znači daljnje izumiranje grada, jer ako iz grada odlaze postojeće institucije onda niti stanovnici tu nemaju posebnog razloga za zadržavanje, jer ne mogu obaviti svoje osnovne građanske potrebe. Bilo bi dobro kad bi se idućih godina moglo ostvariti više radnih mjesta za mlađe obrazovane kadrove. Također potrebna je veća prometna povezanost s Gradom Zagrebom, kako autobusom tako i željezničkim prometom.Još članaka iz "Klanjec"

Facebook

Zbog jakog vjetra na Jadranskoj magistrali (DC8), između Novog Vinodolskog i Senja zabrana je prometa za autobuse na kat, vozila s kamp prikolicama i motocikle (I. skupinu vozila), a između Karlobaga i Svete Marije Magdalene dodatno je zabrana za...

 
iz valute
u valutu

Tečajna lista služi isključivo u informativne svrhe i podliježe promjeni bez prethodne najave. Zagorje.com ne može jamčiti točnost tečajne liste koju koristi konverter. Prije provođenja stvarnih transakcija potrebno je provjeriti trenutni tečaj kod službene ustanove. Tečajna lista dohvaćena je prema online podacima Hrvatske narodne banke.

mojtv.hr - kompletan tv program