Prethodni članak
Sljedeći članak

'Kada dovršimo naše projekte, mjesto će dobiti uređeniju i kulturniju vizuru'

Povodom Dana općine Hrašćina razgovarali smo s načelnikom Brankom Tukačem

ZL Koji su najvažniji projekti obilježili proteklih godinu dana?

Tukač: Bitno je istaknuti da smo prošle godine uz pomoć Ministarstva regionalnog razvoja i Ministarstva graditeljstva uredili dvije ceste. Radi se o cesti u Donjem Kraljevcu, Jarku i Vrbovu, koja je bila vrijedna 274 tisuće kuna, od čega smo na natječaju Ministarstva regionalnog razvoja dobili 150 tisuća kuna te cesti Huciki – Kovačićki, vrijednoj 233 tisuće kuna, a od Ministarstva graditeljstva dobili smo 100 tisuća kuna. Dobili smo i povrat novca, 184 tisuće kuna, preko Agencije za plaćanje u poljoprivredi, za prvu izmjenu Prostornog plana. Odrađena je i projektna dokumentacija za uređenje cesta Žežlji – Drnetići i Rogini – Žugci, imamo građevinsku dozvolu i nominirali smo je preko Ministarstva regionalnog razvoja te dobili iznos od 150 tisuća kuna. Sama vrijednost projekta je 860 tisuća. Druga je cesta pred dobivanjem građevinske dozvole, no to je projekt vrijedan 2 milijuna kuna i za njega bismo pričekali Mjeru 7.2.2., kako bismo novce dobili preko Ministarstva regionalnog razvoja.

ZL Koje biste još aktivnosti na infrastrukturi i poboljšanju standarda izdvojili?

Tukač: Krenulo se s obnovom javne rasvjete na području općine. Postavlja se nova LED rasvjeta, za sada smo postavili 80 – ak novih rasvjetnih tijela gdje je bilo najpotrebnije, u Hrašćini i Gornjem Kraljevcu. Do iduće godine trebali bismo promijeniti oko 250 lampi i time bismo potpuno maknuli staru živinu rasvjetu i ostvarili značajne uštede na električnoj energiji. Nastavljamo i projekte započete prošle godine, u pripremi je projektna dokumentacija za uređenje dva nova društvena doma, u mjesnim odborima Gornji Kraljevec i Hrašćina, a uređivat ćemo i postojeće domove.

ZL Na žalost, projekt uređenja Kulturnog centra nije prošao na Mjeri 7.4.1. Hoće li se pokušati realizirati na neki drugi način?

Tukač: Istu zgradu odnosno projekt sada ćemo nominirati kroz mjeru 7.4.1. - vrtići, jer smo u projektu imali predviđeno uređenje igraonice za djecu. Sada ćemo to prenamijeniti u dječji vrtić u koji bi bilo moguće upisati 20 – ak polaznika, pa smo u fazi preprojektiranja. Vrtić nam je potreban jer djece ima, a svi okolni vrtići su popunjeni. Ako nam prođe projekt, a nadamo se da hoće, uredili bismo i našu zgradu, projekt ostaje sličan, osim što bi umjesto igraonice bio vrtić. Vrijednost projekta je oko 8,5 milijuna kuna.

ZL Nakon neuspjelog prvog pokušaja, ponovno je raspisan natječaj za izgradnju školske sportske dvorane.

Tukač: Da, natječaj je završen, investitoru, Krapinsko – zagorskoj županiji, javilo se pet ponuđača i čekamo odabir. Onda trebaju proći i žalbeni rokovi, a nadamo se da će ovog puta sve biti u redu i da bi gradnja dvorane mogla krenuti tijekom ljeta. S dječjim vrtićem i školskom dvoranom, koja nam je dugogodišnja želja, privukli bismo dio naše djece koja na žalost ne idu u našu, već u okolne škole.

ZL Mnogi projekti su započeti i nastavljaju se. Koje biste izdvojili kao najvažnije i koji su planovi za iduće razdoblje?

Tukač: Borimo se s ishođenjem dozvola i projektnom dokumentacijom za projekt uređenja kanalizacije i nogostupa od centra Trgovišća do željezničke stanice, zatim oko uređenja rotora kojeg bi u Trgovišću uredio ŽUC te kanalizacije i nogostupa na županijskoj cesti ŽC2172, prema Domovcu u dužini 700 m te na lokalnoj cesti u Gornjem Kraljevcu. Tu čekamo da se riješe imovinsko – pravni odnosi i angažirali smo i odvjetnika da nam pomogne to što prije riješiti.

ZL Planira se i uređenje samog centra Trgovišća?

Tukač: Prošle godine smo krenuli s projektiranjem tri projekta u centru Trgovišća. Uredila bi se prilazna cesta pored vijećnice, pošte i ambulante, zatim trg ispred ambulante i veliko parkiralište iza ambulante, koje nam je potrebno. Ta tri projekta se vežu jedan na drugog, a ujedno se vežu i na uređenje našeg rotora. Kada se ostvare, centar će biti uređen, a mjesto dobiti novu vizuru i izgledati kulturnije i uređenije. Radimo i na drugim projektima, poput projektne dokumentacije za cestu Gornji Kraljevec – Vinarija Vinski Vrh, koja bi se spojila na postojeću cestu koja ide iz centra prema Vinariji. Time bi krajnji dio Kraljevca dobio bolju povezanost s Trgovišćem i centrom općine. Taj smo projekt isto prijavili na Ministarstvo regionalnog razvoja, a na Ministarstvo graditeljstva dva klizišta. Klizište u Gornjem Kraljevcu je manje, sanacija je vrijedna oko 750 tisuća kuna, a klizište u Maretićima je veliko, 'teško' oko 1,2 milijuna kuna. Također, Vijeće je donijelo odluku o ustupanju investicijskih prava Zagorskom vodovodu za realizaciju izgradnje u sustavu otpadnih voda, za gradnju dva kolektora Donji Kraljevec – Habekov Jarek i Sokseri – Husinec. Zagorski vodovod će provesti aktivnosti na realizaciji projekta, čija je vrijednost oko 7,5 milijuna kuna.

ZL Kako ste općenito zadovoljni proteklom godinom?

Tukač: Dijelom sam zadovoljan, bio bih još zadovoljniji da prođemo na prijavljenim projektima, da se riješe imovinsko – pravni odnosi koji nas koče. Ako sve bude išlo prema planu, iduće godine imali bismo ovdje veliko gradilište, s projektima ukupno vrijednim oko 25 milijuna kuna. Naravno, ne bi sve bilo završeno u godini dana. Što se proračuna tiče, priliv novca veći je nego prošle godine. Izvorni bi prihod ove godine, što se tiče poreza i prireza, trebao biti 2,8 do 2,9 milijuna kuna.

Još članaka iz "Hrašćina"

Facebook

Na većini cesta promet teče bez posebnih ograničenja, osim na dionicama gdje traju radovi. Do 22. veljače zbog radova na autocesti A7 između čvorova Križišće i Hreljin u smjeru Rijeke zatvoren je vozni trak. Na autocesti A1: -između čv...

 
iz valute
u valutu

Tečajna lista služi isključivo u informativne svrhe i podliježe promjeni bez prethodne najave. Zagorje.com ne može jamčiti točnost tečajne liste koju koristi konverter. Prije provođenja stvarnih transakcija potrebno je provjeriti trenutni tečaj kod službene ustanove. Tečajna lista dohvaćena je prema online podacima Hrvatske narodne banke.

mojtv.hr - kompletan tv program