Prethodni članak
Sljedeći članak

POPEVKE ZA NAVEK: Ibrica Jusić zapjevat će „Suzu“

Večer na kojoj će se izvoditi najpopularnije skladbe iznikle s Krapinskog festivala održat će se 8. rujna

Poznat je i program prve večeri ovogodišnjega Festivala kajkavskih popevki, nazvan „Popevke za navek“, što podrazumijeva izvođenje popevki koje su preživjele sud vremena !? Sudjelovat će neki od izvođača koje ćemo slušati i u završnoj večeri novih popevki, primjerice Marija Borić, Gordana Ivanjek Tušek, Duško Modrinić…). Zacijelo će 8. rujna pozornost festivalske publike privući dva imena. Ibrica Jusić, kao hommage Zvonku Špišiću, pjevat će kultnu kajkavsku popevku „Suza za zagorske brege“ iz festivalske 1969. godine, koja živi među kajkavcima u dvjema vrhunskim interpretacijama, autorovoj i Vice Vukova. Hoće li dubrovački gospar sa skalina uspjeti prenijeti snagu Špišićevih emocija Zagorcima osjetljivim na ovu popevku, ostaje da čujemo. U svakom slučaju pohvalno je što organizator iskazuje poštovanje bardu kajkavske popevke, koji je preminuo u svibnju.

Alka Vuica
Iz istarskoga podneblja dolazi Alka Vuica koja će otpjevati Špišićevu „Staru vuru“ iz festivalske 1997. godine. U bloku posvećenom sjećanju na zlatnog trešnjevačkog dečka nastupit će i Željko Grozaj popevkom „Moj maček ima rascufana vuha“ koju je Špišić skladao za „Krapinu“ 94., a zbor Osnovne glazbene škole Krapina i „Ilirčeki“ podsjetit će na „Samoborček“, popevku u kojoj je opjevan vlak koji trajno živi u filmu „Tko pjeva zlo ne misli“.


Crnek i Borić
Društvo za kajkavsko kulturno stvaralaštvo u ovoj retrospektivnoj večeri odat će poštovanje još dvojici kajkavskih stvaratelja, opernom umjetniku Tomislavu Boriću i krapinskoj legendi kajkavske popevke Viktoru Crneku. Adam Končić pjevat će Crnekovu popevku „Krapina moja tak imam te rad“, zajedno s „Ilircima“ s kojima je Crnek bio duboko emotivno i umjetnički vezan. Iva Ranogajec Inkret , uz „Ilirce“, izvest će „Japa, japa, kak si škrt“, a Radek Brodarec „Koga vraga furt mi gundraš“. Popevkom „Bu se vrnul“ kvartet Gubec podsjetit će na Tomislava Borića iz Stubičkih Toplica, koji je u duetu s Radekom Brodarcem pjevao na prvoj „Krapini“ 1966. godine „Na Sleme“, jednu od najizvođenijih festivalskih kajkavskih popevki.


Dojdi med brege
Sa zanimanjem se očekuje i nastup Renate Končić Minee koja će otpjevati pjesmu Adele Dobrić Jelače „Senje jene mladosti“. Operni pjevač iz Pule, Zoran Tomaić, pjevat će Paulikovu „Luč i steza“, Josipa Lončar „Nad trnacom“, Tanja Mršić podsjetit će kako „još vanjkuši na te dišiju“,a Tomislav Brajša Doronjginim će notama poželjeti „dedek, srečen rođendan“. Gordana Ivanjek Tušek, Duško Modrinić i Kirjales uvjeravat će publiku „kak je lepo na tom placu“, a Morija Borić konstatirat će „se je kak negdar“. Barbara Suhodolčan pjevat će o zemli, Ivan Benc o Janici, Marko Vukes o dišečoj roži, Kirjales i Kavaliri bit će „pri svetem Roku“,a vječna Zdenka Kovačićek , u svojem stilu, publici će podariti Tomasovićevu „Misel na tebe“. Predviđena je i izvedba potpurija nekoliko popevki koje će, među ostalim, izvesti Lea Bulić, Toni Šimonović, Bojan Jambrošić, Anita Huđek i Miljenko Golub, uz sudjelovanje nekih već spomenutih ovogodišnjih festivalskih pjevača. Bit će to dijelovi popevki „To malo zemlice“, „Lehka nojca“, „Zagorski cug“, „ Licitarsko srce“, „Senja“, „Fergismajniht“ i „Zagorja sin“.
„Dojdi med brege, jesen je zlata“ pozvat će svojim glasom Maja Vučić, podsjećajući na vrsnog kajkavskog skladatelja Tonija Glowatzkog koji je uglazbio stihove zelinskoga pjesnika Zlatka Crneca 1983. godine. Uistinu „popevke za navek“.

Još članaka iz "Glazba"

Facebook

Na Krčkom mostu vozi se jednim trakom, uz ručnu regulaciju prometa, zbog uklanjanja oštećenog vozila. Zbog prometne nesreće na državnoj cesti DC1 između Karlovca i Slunja u mjestu Budačka Rijeka vozi se jednim trakom, uz regulaciju policije. ...

 
iz valute
u valutu

Tečajna lista služi isključivo u informativne svrhe i podliježe promjeni bez prethodne najave. Zagorje.com ne može jamčiti točnost tečajne liste koju koristi konverter. Prije provođenja stvarnih transakcija potrebno je provjeriti trenutni tečaj kod službene ustanove. Tečajna lista dohvaćena je prema online podacima Hrvatske narodne banke.

mojtv.hr - kompletan tv program