Prethodni članak
Sljedeći članak

FESTIVAL KAJKAVSKIH POPEVKI: Kaju u čast zapopevali budu Marija Borić, Vid Balog, Miro Ungar, Bojan Jambrošić i mnogi drugi

Retrospektivna će se večer održati 8. rujna, a večer novih skladbi 9. rujna

Od sedamdesetak skladbi prispjelih na natječaj ovogodišnjega Festivala kajkavskih popevki u Krapini, stručno povjerenstvo za izvođenje 9. rujna u festivalskoj dvorani u Krapini odabralo je 22 nove popevke. Što se skladatelja tiče nema nekih iznenađenja, jer većina je svojim ranije izvođenim skladbama dobro znana krapinskoj publici.

Primjerice, Božo Potočnik, Siniša Doronjga, Hrvoje Hegedušić, Ivica Pepelko, Željen Klašterka, dr. Nenad Kukovačec, Mišo Doležal, Rajko Suhodolčan, Toni Eterović, Zoran Mišolongin, Branko Ovčarić…Primjetno je kako su skladatelji posegnuli za tekstovima autora iz zagorskog županijskog podneblja ( Marija Hlebec, Stjepan Gabud, Radovan Novina, Ivan Povijač, Miljenko Hršak, Vladimir Šuk, dr. Cvjetko Lež i Ivica Hršak). Pozornost privlači ime pok. Ane Bešenić, autorice stihova „Suza za zagorske brege“, čije je stihove „I nikaj su cajti“ za ovogodišnju „Krapinu“ uglazbio skladatelj varaždinskih korijena Zvonko Presečki. Autor je aranžmana Siniša Leopold, a izvedba je povjerena omiljenoj Mariji Borić. Među izvođačima također nema nekih većih iznenađenja. Nastavlja se trend pojave glumaca kao pjevača (što ne znači da to nije zanimljivo!), pa ćemo tako čuti „komedijaša“ Vida Baloga, već spomenutu mu kolegicu iz gornjogradske kazališne kuće Mariju Borić i „kajkavca južnoga podneblja“ Duška Modrinića.

Pojavljuje se i dvoje umjetnika čijemu je glasu primjerenija koncertna popevka, a takve ih i pamtimo, Miroslav Živković i Barbara Othman, a Međimurec lijepoga vokala Bojan Jambrošić „pretplaćen“ je na uradak iz radionice Kukovačec-Novina. I dvojica estradnih doajena, pjevački seniori Hrvoje Hegedušić i Miro Unagr, borit će se za naklonost publike, kao i interpretativno uvijek zapažena Gordana Ivanjek Tušek, festivalska povratnica Jelena Balent, Rajko Suhodolčan s klapom „Bistrica“, Ronald Braus i „Ilirci“, a na popisu izvođača su i Marija Arbanas, „Viline“, Božimir Lovrić, Stjepan Lach, Nenad Kumrić, Gabrijela Hrženjak i „Kaliope“, Čedo Antolić i „Gorički ftičeki“, Maja Vučić, „Kirjales“, klapa „Kmeti“, Dario Došlić, Hrvoje Krištofić i Nikola Kolačević. Jedino je za nadati se kako će ovogodišnji Festival kajkavskih popevki u Krapini kvalitativno biti znatno „ jači“ od nedavno viđenog festivala Pjesme Podravine i Podravlja u Pitomači, na kojemu je sudjelovalo i nekoliko kajkavskih sudionika koji se pojavljuju i u Krapini. Uskoro će biti obznanjena i koncepcija retrospektivne večeri Krapinskoga festivala, koja je na programu 8. rujna.

Još članaka iz "Glazba"

Facebook

Kolnici su mokri i skliski u sjeverozapadnoj i središnjoj Hrvatskoj. Vozačima savjetujemo prilagodbu brzine uvjetima na cestama te održavanje sigurnosnog razmaka između vozila.  Ljetna zabrana prometa za teretna motorna vozila najveće dopuš...

 
iz valute
u valutu

Tečajna lista služi isključivo u informativne svrhe i podliježe promjeni bez prethodne najave. Zagorje.com ne može jamčiti točnost tečajne liste koju koristi konverter. Prije provođenja stvarnih transakcija potrebno je provjeriti trenutni tečaj kod službene ustanove. Tečajna lista dohvaćena je prema online podacima Hrvatske narodne banke.

mojtv.hr - kompletan tv program