Prethodni članak
Sljedeći članak

[ZAVRŠNO DOGAĐANJE PROJEKTA LUMEN] ‘Svako ulaganje u darovitu djecu vratit će se deset puta’


Danas je u Osnovnoj školi Ksavera Šandora Gjalskog održano završno događanje projekta LUMEN, kojem je cilj poticati rad s darovitom djecom i mladima u Krapinsko-zagorskoj županiji. Projekt LUMEN prvi je projekt Krapinsko-zagorske županije koji pruža podršku nastavnicima, profesorima i stručnim suradnicima osnovnih i srednjih škola u radu s (potencijalno) darovitim učenicima. Projekt je usmjeren i na aktivan rad s (potencijalno) darovitim učenicima kako bi maksimalno iskoristiti i upotrijebili svoje talente. Projektom su provedene temeljne edukacije o darovitosti za 400 nastavnika, stručnih suradnika i predstavnika institucija, dodatne edukacije za 113 članova radnih skupina koje su u okviru 5 tematskih grupa (društveno-humanističko-jezično, matematičko-informatičko-tehničko, umjetničko i prirodoslovlje te razrednu nastavu i stručne suradnike)  razvili inovativne sadržaje rada s darovitima i pilotno ih provode sa 160 učenika u 9 škola. Izrađeni su prateći materijali koji su dostupni na novoj platformi zainteresiranim nastavnicima, učenicima i roditeljima, kao i podrška roditeljima darovitih.  Temelj daljnjeg rada s darovitim učenicima  nalazi se na platformi www.kzz-lumen.net, a cilj je potaknuti što veće korištenje i širenje baze podataka.

Partneri u projektu su Zagorska razvojna agencija, osnovne škole iz Brestovca Orehovičkog, Zaboka, Marije Bistrice, Mača i Pregrade, zatim Srednja škola Krapina i Srednja škola Zlatar, ŠUDIGO Zabok te Gimnazija A. G. Matoša Zabok, a program se pilotno provodi i u osnovnoj školi u Zlataru koja se dobrovoljno uključila u projekt Vrijednost projekta je 954.463,50 kuna, projekt se provodi u sklopu Operativnog programa "Učinkoviti ljudski potencijali 2014 – 2020", Prioritetne osi 3. Obrazovanje i cjeloživotno učenje.

Župan Željko Kolar rekao je kako su za uspješno odrađeni projekt zaslužni mentori i učitelji.  – Učenici su svoj talent dodatno htjeli proširiti i utvrditi. Svako ulaganje u djecu će se vratiti tri puta, a u darovitu djecu i deset puta – istaknuo je Kolar dodajući kako mu je posebno drago što je Krapinsko-zagorska županija pokrenula taj projekt i izdvojila tolika financijska sredstva.

- Radi se o nastavku zajedničkih aktivnosti koje od 2014. godine egzistira na području naše županije, a to je intenzivnija potpora darovitoj djeci u našim odgojno-obrazovnim institucijama. Prije projekta LUMEN smo uključili neke aktivnosti poput identifikacije darovite djece u našim osnovnim školama koje nemaju psihologa, zimske i ljetne radionice za darovite, talentirane i motivirane, besplatni info telefon po pitanju darovitosti i projekt LUMEN je bio nadogradnja tih aktivnosti – rekla je zamjenica župana Jasna Petek i dodala kako je kroz projekt LUMEN nastavljena edukacija odgojno-obrazovnih djelatnika iz osnovnih i srednjih škola. – Smatramo da ljudi moraju imati stručne kompetencije za rad s darovitom djecom i to kontinuirano i svakodnevno u školama. Projekt je je jedan lijepi korak dalje u poticanju darovitosti učenika i možemo obećati da ćemo sa standardom kojeg smo postigli mogli dalje nastaviti, a nadam se da će obećanje Ministarstva znanosti i obrazovanja o raspisivanju projekta sljedećeg proljeća uroditi plodom i da ćemo se ponovno javiti na njega i nastaviti s odličnim projektima – istaknula je Petek.

Ravnatelj OŠ Ksavera Šandora Gjalskog Tomislav Polanović rekao je kako ga iznimno veseli što je ta škola, uz brojne druge, bila uključena u projekt. – Mi smo sudjelovali u društveno-umjetničkom području i nadarena djeca su cijelu godinu radila na projektu, osmislili ga, bili uključeni u likovnu i glazbenu kulturu, hrvatski jezik. To je hvalevrijedan projekt jer se dala prilika da se nadarena djeca mogu iskazati – rekao je Polanović.

Profesorica biologije i kemije u Gimnaziji Antuna Gustava Matoša Zabok Irena Futivić rekla je kako je ovaj projekt bio vrijedan za školu.

- Naša škola je uključena u prirodoslovni dio samog projekta. Profesori su osmislili radionice i tijekom nastave koja je bila realizirana tijekom 35 sati pokušali smo se baviti istraživanjem odnosno praćenjem kemijskih i bioloških parametara na rijeci Krapinici tijekom školske godine – rekla je Futivić dodavši da je riječ o prvom velikom projektu zabočke gimnazije te da su učenici bili veseli kada se radilo istraživanje, a izradili su i film, radove, plakate, interaktivne igrice koje i to sve izvan nastave.  Uz nju su u projektu sudjelovali i radili profesorica Ana Culej, profesor savjetnik iz biologije i profesorica Maja Novački iz fizike.

Završnica događanja LUMEN trajat će cijeli dan kroz različite radionice, stručna predavanja i prezentacije. Izveden je isječak mjuzikla Alica u Bajke na dlanu'. Prisutnima se obratio i zabočki gradonačelnik Ivan Hanžek koji je istaknuo da je ulaganje u djecu bitno, a da su ovakvi pozitivni rezultati izvrsni.

Još članaka iz "Događanja"

Facebook

Na većini cesta promet teče bez posebnih ograničenja, osim na dionicama gdje traju radovi. Jadranska magistrala (DC8): -između Karlobaga i Svete Marije Magdalene zabrana je prometa za autobuse na kat vozila s kamp-prikolicama i motocikle (I...

 
iz valute
u valutu

Tečajna lista služi isključivo u informativne svrhe i podliježe promjeni bez prethodne najave. Zagorje.com ne može jamčiti točnost tečajne liste koju koristi konverter. Prije provođenja stvarnih transakcija potrebno je provjeriti trenutni tečaj kod službene ustanove. Tečajna lista dohvaćena je prema online podacima Hrvatske narodne banke.

mojtv.hr - kompletan tv program