Prethodni članak
Sljedeći članak

Za protekle blagdane prodano je dvije tisuće zagorskih purica

Prema informacijama od zadrugara gotove sve zalihe purica koje su bile namijenjene za prodaju, uspjele su se i prodati. Što se tiče cijena, kilogram purice kreće se od 60 do 75 kuna, a purana od 50 do 60 kuna - rekla je upraviteljica PZ ''Puran zagorskih brega'' Anita Bočkaj

Upraviteljica Poljoprivredne zadruge ''Puran zagorskih brega'' Anita Bočkaj potvrdila je da je ovih blagdana potražnja za zagorskim puricama definitivno veća nego prošle godine. - Prema informacijama od zadrugara gotove sve zalihe purica koje su bile namijenjene za prodaju, uspjele su se i prodati. Što se tiče cijena, kilogram purice kreće se od 60 do 75 kuna, a purana od 50 do 60 kuna - rekla je Bočkaj. U Poljoprivrednoj zadruzi ''Puran zagorskih brega'' trenutno je 14 zadrugara - obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava koji se bave uzgojem purana, a prema najavama, njih oko četvero planira povećati broj kljunova, odnosno proizvodnju.


Upraviteljica Bočkaj istaknula je i da kada je krenula afera oko uvoznog mesa i zaraze salmonelom da joj je telefon i mobitel konstantno zvonio. Bilo je upita, kaže, za domaćom puricom iz svih dijelova Hrvatske. Naravno, osim zadrugara, ljudi uzgajaju purane i van zadruge, pa se i na taj način za ove blagdane prodalo purećeg mesa. Iako ne možemo dati neku' službenu' brojku koliko je purana prodano, neka okvirna cifra mogla bi se kretati do 2.000. Toliko se otprilike zagorskih purica i purana pojelo za božićne blagdane, naravno i s mlincima. Zagorski puran se od 1998. godine nalazi na popisu izvornih i zaštićenih pasmina Republike Hrvatske, a od 2000. godine je upisan u svjetski registar pasmina domaćih životinja te ima oznaku zemljopisnog podrijetla. Zagorski puran je početkom 20. stoljeća bio je značajni izvozni proizvod Hrvatskog zagorja te omiljeno jelo kraljevskih dvorova.


Zagorski purani koji se kao gotov proizvod isporučuje pod istoimenim nazivom "Zagorski puran" moraju biti uzgojeni isključivo na području Hrvatskog zagorja. Zanimljivo je da područje Hrvatskog zagorja obuhvaća cijelo područje Krapinsko - zagorske županije, cijelo područje Varaždinske županije te rubne dijelove Zagrebačke županije koji graniče s Krapinsko - zagorskom i Varaždinskom županijom odnosno općine: Brdovec, Marija Gorica, Pušća, Dubravica, Luka, Jakovlje, Bistra i Bedenica. Jaja za valjanje purića zagorskog purana je moguće koristiti samo od pura koje su umatičene (matično jato) u evidenciji Hrvatske poljoprivredne agencije.

Još članaka iz "Događanja"

Facebook

Samo za osobna vozila zbog olujne bure otvorene su: -autocesta A1 između čvorova Sveti Rok i Posedarje (obilazak za ostala vozila je državnim cestama preko Gračaca i Obrovca (DC50, DC27); -dionica Jadranske magistrale (DC8) između Karlobag...

 
iz valute
u valutu

Tečajna lista služi isključivo u informativne svrhe i podliježe promjeni bez prethodne najave. Zagorje.com ne može jamčiti točnost tečajne liste koju koristi konverter. Prije provođenja stvarnih transakcija potrebno je provjeriti trenutni tečaj kod službene ustanove. Tečajna lista dohvaćena je prema online podacima Hrvatske narodne banke.

mojtv.hr - kompletan tv program