Prethodni članak
Sljedeći članak

VOLONTERSKI CENTRI IZMIJENILI ISKUSTVA: Naglasak na što boljom i stručnijom edukacijom građana i organizacija

Na konferenciji su se predstavili dosadašnji rezultati projekta Lokalnog volonterski centar „Orkas“ i provedene aktivnosti

Udruga mladih Feniks je u sklopu projekta „Lokalni volonterski centar Orkas“, koji provodi u partnerstvu s Gradom Oroslavjem, Gradom Donja Stubica, Općinom Stubičke Toplice, Osnovnom školom Oroslavje, Srednjom školom Oroslavje i Centrom za socijalnu skrb Donja Stubica, a pod pokroviteljstvom Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, 18. srpnja 2017. godine organizirala konferenciju „Volonterstvo u Hrvatskoj – predstavljanje iskustava lokalnih volonterskih centara“.

Na konferenciji su se predstavili dosadašnji rezultati projekta Lokalnog volonterski centar „Orkas“ i provedene aktivnosti među kojima je istaknuta važnost edukacije i informiranje građana i organizacija civilnog društva o volontiranju putem provedenih radionica i volonterskih akcija te pomoć u učenju odnosno instrukcije koju su volonteri tijekom školske godine pružali djeci i mladima iz socijalno i materijalno ugroženih obitelji s područja Oroslavja, Stubičkih Toplica i Donje Stubice.

Također je naglašena i uspješna suradnja s parterskim organizacijama i najavljen nastavak projektnih aktivnosti budući da je Udruga mladih Feniks, zajedno s partnerima, uspješno prijavila projekt „Lokalni volonterski centar „Orkas“ i za razdoblje 2017./2018. godine, a područje djelovanja projekta vezano za edukaciju i promociju volonterstva dodatno je prošireno na Veliko Trgovišće i Jakovlje.

Nakon predstavljanja iskustva volontera iz Lokalnog volonterskog centra „Orkas“, sudionicima konferencije predstavio se Volonterski centar „Kupa“ iz Ozlja koji djeluje u sklopu Lokalne akcijske grupe „Vallis Colapis“. Predstavljeni su pomaci koji su postignuti u volontiranju, uloga i misija volonterskog centra, iskustva stečena kroz edukacije te načini na koje, kroz volonterski centar i lokalnu akcijsku grupu, potiču i motiviraju organizatore volontiranja i volontere na volontiranje. Također su predstavljeni i projekti koje su provodili i koje trenutno provode. Potom je svoja iskustva u Volonterskom centru „Kupa“ ispričala Ethel Ütsmüts, volonterka iz Estonije, koje se prijavila na jednogodišnje volontiranje volonterskom centru i sudionike konferencije upoznala na koje se načine zainteresirani mogu prijaviti za volontiranje u drugim zemljama.

Nakon toga su, kroz raspravu, svoja iskustva razmijenili Lokalni volonterski centar „Orkas“ i Volonterski centar „Kupa“. U raspravi su sudjelovali i predstavnici „Agencije za lokalnu demokraciju“ iz Siska, humanitarne udruge „fra Mladen Hrkać“ iz Zagreba i Širokog Brijega, Mreže udruga grada Belišća – „BELNET“ i Lokalnog volonterskog centra „Zvono“ iz Belišća te Turističke zajednica Grada Oroslavja.

Nakon konstruktivne rasprave, dane su preporuke za razvoj volonterskih usluga u budućnosti pri čemu se naglasak prvenstveno stavlja na potrebu za što boljom i stručnijom edukacijom građana i organizacija civilnog društva o volonterstvu i mogućnostima volontiranja te pravima i obvezama organizatora volontiranja i volontera. Svi sudionici pohvalili su ovakav način razmjene iskustva lokalnih volonterskih centara i složili se kako su edukacija i informiranje o volontiranju potrebni za promociju volonterstva budući da je volonterstvo jedna od ključnih vrijednosti na kojima počiva djelovanje suvremenog društva i osnova koja omogućuje građanima aktivno sudjelovanje u društvenim procesima.

Još članaka iz "Događanja"

Facebook

IZVANREDNE SITUACIJE I OGRANIČENJA NA AUTOCESTAMA: -kolona teretnih vozila na GP Bajakovo na autocesti A3 Bregana-Lipovac duga je oko 2 km. Od danas do 27. listopada, od 07:00 do 20:00 sati, bit će zatvorena ŽC3250 Novska-Bročice u ...

 
iz valute
u valutu

Tečajna lista služi isključivo u informativne svrhe i podliježe promjeni bez prethodne najave. Zagorje.com ne može jamčiti točnost tečajne liste koju koristi konverter. Prije provođenja stvarnih transakcija potrebno je provjeriti trenutni tečaj kod službene ustanove. Tečajna lista dohvaćena je prema online podacima Hrvatske narodne banke.

mojtv.hr - kompletan tv program