Prethodni članak
Sljedeći članak

[VIDEO]: Zagorski puran dobio EU oznaku, Županija sad potiče njihov uzgoj

U Krapini je danas održana konferencija za medije na kojoj su predstavljene mjere razvoja poljoprivredne proizvodnje, za čije je provođenje Krapinsko – zagorska županija u 2018. godini osigurala ukupno 2,6 milijuna kuna.

Za 2018. godinu utvrđeno je jedanaest mjera razvoja poljoprivredne proizvodnje, koje su predstavili zagorski župan Željko Kolar, zamjenik Anđelko Ferek – Jambrek i Sanja Mihovilić, pročelnica Upravnog odjela za gospodarstvo, poljoprivredu, promet, komunalnu infrastrukturu i EU fondove.

Kako je pojasnio zamjenik župana za gospodarstvo Anđelko Ferek – Jambrek mjere su raspisane s ciljem daljnjeg jačanja poljoprivredne proizvodnje. Ove godine raspisane su tri mjere više nego u 2017., ukupno 11 mjera i to sljedeće mjere: potpora za povećanje poljoprivredne proizvodnje - 500.000 kuna, potpora za uzgoj zagorskog purana 400.000 kuna, za povećanje stočarske proizvodnje 300.000 kuna, potpora za zaštitu višegodišnjih nasada 200.000 kuna, potpora za poboljšanje uzgoja zagorskog purana 100.000, potpora za laboratorijsku analizu uzoraka za analizu dokazivanja zlatne žutice u vinogradima 100.000 kuna, potpora za ulaganje u modernizaciju i povećanje konkurentnosti poljoprivredne proizvodnje 600.000, potpora za razvoj poljoprivredne proizvodnje i promociju poljoprivrednih proizvoda 100.000 kuna, potpora za pripremu projektne dokumentacije 100.000 kuna te potpora poljo. udrugama koje se bave primarnom proizvodnjom 100.000 kuna i na kraju, potpora poljoprivrednim udrugama koje se bave preradom i postavljanjem proizvoda na tržište također 100.000 kuna.

Pročelnica Mihovilić rekla je kako se na natječaj koji je bio otvoren do 15. veljače prijavilo 27 udruga te da je u tijeku administrativna provjera, a rezultati natječaja očekaju se u travnju. Isto tako, s 26. veljačem krenule su i tri nove mjere i to mjera za povećanje poljoprivredne proizvodnje, za uzgoj zagorskog purana te za promociju poljoprivrednih proizvoda.


Župan Željko Kolar rekao je kako je ove godine u proračunu za poljoprivredu predviđeno 600.000 kuna više, te da je od 2013. godine do danas poljoprivrednicima isporučeno više od 7 milijuna kuna, što je ukupno s ovih 2, 6 milijuna kuna ove godine, gotovo 10 milijuna bespovratnih sredstava zagorskih poljoprivrednicima. U narednom periodu, naglasio je župan, posebna pozornost će biti usmjerena na ekološku proizvodnju i na uzgoj i povećanje broja zagorskih purana jer si ne smijemo dozvoliti, istaknuo je, da nakon što je zagorski puran dobio europsku oznaku da na našim bregima nemamo dovoljnu količinu za tržište i da ga ne izvozimo po duplo većoj cijeni nego što je ona sada.

 

Još članaka iz "Događanja"

Facebook

Zbog olujnog vjetra samo za osobna vozila otvorene su: -dionica autoceste A1 između čvorova Sveti Rok i Posedarje; -dionica autoceste A6 Rijeka-Zagreb između čvorova Kikovica i Delnice; -Jadranska magistrala (DC8) na dionici Novi Vinodols...

 
iz valute
u valutu

Tečajna lista služi isključivo u informativne svrhe i podliježe promjeni bez prethodne najave. Zagorje.com ne može jamčiti točnost tečajne liste koju koristi konverter. Prije provođenja stvarnih transakcija potrebno je provjeriti trenutni tečaj kod službene ustanove. Tečajna lista dohvaćena je prema online podacima Hrvatske narodne banke.

mojtv.hr - kompletan tv program